A heti menü és bevásárló lista kérdése többször felmerült már különféle internetes fórumokon. Eltérő vélemények születtek. Mi lenne az optimális megoldás?
Szempontok, tényezők
Nagyon sok tényező játszik közre ebben a kérdésben:
-
hányszor és milyen napokon van főzés
-
heti egyszeri vagy kétszeri, esetleg háromszori bevásárlás szükséges
-
hány tagú a család és kikből áll: gyerekekből, felnőttekből idősebbekből (más lehet a menü összetétele, mert a gyerekeknek és felnőtteknek fehérjedúsabb, az idősebbeknek szénhidrátdúsabb ételre van szükségük)
-
hány fogás legyen (van akinek elég egy, de van, akik két fogásos étkezést kíván
-
milyen szezonban történik az étkezés (a szezonális élelmiszereknek mindig jobb az ára, mint a primőröknek és importnak)
-
mi van otthon, amit már feltétlenül el kell használni, mert különben hulladék lesz belőle
-
a hónap melyik hetéről beszélünk (hónap vége felé a pénztárca állapotát is célszerű figyelembe venni)
-
milyen rend szerint állítod össze a heti menüt és bevásárló listát (régen ennek jól bevált rendszere volt: hétfő, szerda, péntek: tésztanap, kedd, csütörtök, szombat: főzelék vagy egytál étel, laktatóbb leves, vasárnap: húsétel és háromfogásos ebéd).
Heti menü és bevásárló lista megtervezhető
néhány feltételezéssel:
- a hideg étkezéssekkel, mennyiségekkel, válogatós családtagokkal most nem foglalkozunk
- napi egyszeri meleg étkezéshez készítünk menüt
- hétköznapokon egy, esetleg két fogást tervezünk, vasárnapra 3 fogást
- legyen hétfő a menütervezés, kedd és péntek a bevásárlás napja (ez változhat is)
- az alap élelmiszerek pótlása havi bevásárlással történik
A menük
Kedd:
Menü: lecsó tojással, rizzsel
Hozzávalók:
- zöldpaprika
- paradicsom
- hagyma – készletből
- tojás – készletből
- rizs – készletből
Szerda:
Menü: paradicsomos, fokhagymás spagetti húsgombóccal
Hozzávalók:
- darált hús
- hagyma – készletből
- fokhagyma – készletből
- tojás – egész hétre elég legyen
- fűszerek – készletből
- paradicsom – a keddi vásárlásból, de kell a hideg étkezésekhez is)
- zöldpaprika (pörkölthöz és hideg étkezéshez, a keddi vásárlásból)
- spagetti
- olívaolaj – készletből
Csütörtök:
Menü: tökfőzelék, feltét: sertéspörkölt (ebből nagyobb mennyiség, mert ez lesz a szombati főétel is)
Hozzávalók:
- gyalult tök
- friss kapor
- tejföl
- liszt – készletből
- sertéscomb vagy lapocka
- hagyma – készletből
- fűszerpaprika – készletből
Péntek:
Menü: Zöldségleves, szilvás gombóc
Hozzávalók:
- sárgarépa – annyi, hogy a vasárnapi húslevesbe is elég legyen
- fehér répa – „
- zeller „
- burgonya
- zöldborsó – készletből (mirelit)
- hagyma – készletből
- liszt – készletből
- tojás – készletből
- szilva (maradjon enni is )
- őrölt fahéj – készletből
- porcukor – készletből
Szombat:
Menü: sertéspörkölt galuskával, uborkasalátával (a sertéspörkölt csütörtökön elkészült)
Hozzávalók:
- liszt – készletből
- tojás – készletből
- uborka (a vasárnapi vegyes salátába is)
- ecet – készletből
- cukor – készletből
- tejföl – készletből
Vasárnap:
Menü: húsleves, sült csirke salátával, gyümölcs
Hozzávalók:
- csirke (egész, a far és hát, az aprólék, szárnyvégek a leveshez, maradjon a hétfői rizses húshoz)
- karajcsont (leveshez)
- fejes saláta
- paradicsom
- uborka
- fűszerek – készletből
- olíva olaj – készletből
- őszibarack
- szőlő
Hétfő:
Menü: húsleves (a vasárnapi), rizses hús (a vasárnapi húsból)
Hozzávalók:
- rizs – készletből
- leves, hús: – a vasárnapi maradékból.
A bevásárló listák
Kedd:
- darált hús
- sertéscomb vagy lapocka (gazdaságosabb a vásárlás, ha a darált húst ebből darálod le és egyben veszed meg)
- zöldpaprika
- paradicsom
- gyalult tök
- friss kapor
- tojás (egész hétre)
- spagetti
- tejföl (egész hétre)
Péntek:
- csirke
- karajcsont
- sárgarépa
- fehér répa
- zeller
- burgonya
- uborka
- fejes saláta
- paradicsom
- szilva
- őszibarack
- szőlő
Most már csak rá kell írni a listákra a mennyiségeket és mehetsz is bevásárolni.
A heti menü és bevásárló lista elkészítésével pénzt és időt takaríthatsz meg!
A munka némi időt elvesz tőled, de ha nem készíted el, annak következménye lehet pl. fölösleges vásárlás és pénzkidobás. Ha kimarad valami, újra kell bevásárolni menni – akkor pedig az időpocsékolás. Ha vagy 80 – 100 ételt fejből meg tudsz főzni és ismered a családodra vonatkozó mennyiségeket, akkor nem vesz el tőled sok időt, de ha a receptek elolvasásával és a hozzávalók kigyűjtésével kell kezdeni a munkát, akkor bizony hosszadalmasabb.
Praktika:
Ha 80 – 100 étel meg tudsz főzni fejből, azt is megteheted időnként, ha pl. nem tudsz elmenni vásárolni, hogy körülnézel, mi van otthon és f főzöl valamit a meglévőkből. Így születnek az új ételek. Ehhez viszont már főzési rutin, némi fantázia és szervezési készség is szükséges.
Megjegyzés:
A receptekben található bevásárló listáról egy másik cikkben olvashatsz.
Érdekelhet még:
Itt tanulhatod meg:
Te hogy oldod meg ezeket a kérdéseket? Ha vannak jó ötleteid, írd meg bátran.
Először is hó elején feltöltöm a kamrát a hűtőt és a fagyasztót.Én is kedden és pénteken vásárolok.A heti menüt vasárnap írom meg és kirakom a hűtőre.Ezzel megspórolom,hogy kedves családom tagjai 67 ezerszer kérdezzék meg,hogy „mi lesz ma az ebéd?”
Mindig az évszaknak megfelelően főzök,én ezt fontosnak tartom.
Mostmár sokszor magam sütöm a kenyeret és péksüteményt,pizzát is.Ha nem is százszázalékban,de 90 százalékban elkerülöm a tartósított,színezett stb. termékeket.
Szia, Andi!
Ez nagyon jó ötlet. Követni foglak!
Szia Zsuzsa! Nem akarok kepeckedni, de ennyire már ismersz. Csak azt szeretném még mondani, hogyha egyszer elvándorlok a henteshez kedden, akkor már megveszem a hétvégére való húst is, nem megyek megint pénteken is. Már mindenkinek van otthon fagyasztója, de ha nem, keddtől péntekig akkor is eláll. Mondjuk nekem, mert én pénteken mindent megfőzök, vagy előkészítek ( pl. panírozás vagy bepácolás ha frissen sütök).Szóval, egy alényeg, hogy a nyári friss zöldségeken, gyümölcsök ideje alatt én csak egyszer vásárolok. Kenyeret , péksütit is fagyasztom adagokban, amikor kiveszem olyan lesz, mintha aznap vettem volna.Nyáron a zöldségesbe viszont háromszor is megyek.
Szia, Andi!
Egyáltalán nem veszem zokon, sőt megvilágítottál egy másik lehetőséget. Biztosan vannak olyan háztartások, ahol a Te megoldásod lesz a jobb. Tulajdonképpen én erre vonatkozóan nem is tanácsot szerettem volna adni, csak a példát a számtalan, mindenkinek a maga körülményeihez legjobban illő lehetőségre. Ez sok mindentől függ: régi szokásoktól, a családtagok számától, sőt attól is, hogy milyen messze vannak a bevásárló helyek és hogy tömegközlekedéssel vagy autóval történik-e a vásárlás. Szóval: ezt mindenkinek a saját körülményeire kell szabnia. A bejegyzés inkább arra vonatkozik, hogy a heti menü és bevásárló lista készítése egy tervezői munka, amely egy jó gazdálkodásnak szerves része.