A heti menü és bevásárló lista kérdése többször felmerült már különféle internetes fórumokon. Eltérő vélemények születtek. Mi lenne az optimális megoldás?

Bevásárló lista

Szempontok, tényezők

Nagyon sok tényező játszik közre ebben a kérdésben:

  • hányszor és milyen napokon van főzés
  • heti egyszeri vagy kétszeri, esetleg háromszori bevásárlás szükséges
  • hány tagú a család és kikből áll: gyerekekből, felnőttekből idősebbekből (más lehet a menü  összetétele, mert a gyerekeknek és felnőtteknek fehérjedúsabb, az idősebbeknek szénhidrátdúsabb ételre van szükségük)
  • hány fogás legyen (van akinek elég egy, de van, akik két fogásos étkezést kíván
  • milyen szezonban történik az étkezés (a szezonális élelmiszereknek mindig jobb az ára, mint a primőröknek és importnak)
  • mi van otthon, amit már feltétlenül el kell használni, mert különben hulladék lesz belőle
  • a hónap melyik hetéről beszélünk (hónap vége felé a pénztárca állapotát is célszerű figyelembe venni)
  • milyen rend szerint állítod össze a heti menüt és bevásárló listát (régen ennek jól bevált rendszere volt: hétfő, szerda, péntek: tésztanap, kedd, csütörtök, szombat: főzelék vagy egytál étel, laktatóbb leves, vasárnap: húsétel és háromfogásos ebéd).

 Heti menü és bevásárló lista megtervezhető

néhány feltételezéssel:

  • a hideg étkezéssekkel, mennyiségekkel, válogatós családtagokkal  most nem foglalkozunk
  • napi egyszeri meleg étkezéshez készítünk menüt
  • hétköznapokon egy, esetleg két fogást tervezünk, vasárnapra 3 fogást
  • legyen hétfő a menütervezés, kedd és péntek a bevásárlás napja (ez változhat is)
  • az alap élelmiszerek pótlása havi bevásárlással történik

A menük

Kedd:

Menü:  lecsó tojással, rizzsel

Hozzávalók:

  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • hagyma – készletből
  • tojás – készletből
  • rizs – készletből

Szerda:

Menü: paradicsomos, fokhagymás spagetti húsgombóccal

Hozzávalók:

  • darált hús
  • hagyma –  készletből
  • fokhagyma –  készletből
  • tojás – egész hétre elég legyen
  • fűszerek – készletből
  • paradicsom – a keddi vásárlásból, de kell a  hideg étkezésekhez is)
  • zöldpaprika (pörkölthöz és hideg étkezéshez, a keddi vásárlásból)
  • spagetti
  • olívaolaj – készletből

Csütörtök:

Menü: tökfőzelék, feltét: sertéspörkölt (ebből nagyobb mennyiség, mert ez lesz a szombati főétel is)

Hozzávalók:

  • gyalult tök
  • friss kapor
  • tejföl
  • liszt – készletből
  • sertéscomb vagy lapocka
  • hagyma – készletből
  • fűszerpaprika – készletből

Péntek: 

Menü: Zöldségleves, szilvás gombóc

Hozzávalók:

  • sárgarépa – annyi, hogy a vasárnapi húslevesbe is elég legyen
  • fehér répa –                              „
  • zeller                                         „
  • burgonya
  • zöldborsó – készletből (mirelit)
  • hagyma – készletből
  • liszt – készletből
  • tojás – készletből
  • szilva (maradjon enni is )
  • őrölt fahéj – készletből
  • porcukor – készletből

Szombat:

Menü: sertéspörkölt galuskával, uborkasalátával (a sertéspörkölt csütörtökön elkészült)

Hozzávalók:

  • liszt – készletből
  • tojás – készletből
  • uborka (a vasárnapi vegyes salátába is)
  • ecet – készletből
  • cukor – készletből
  • tejföl – készletből

Vasárnap:

Menü: húsleves, sült csirke salátával, gyümölcs

Hozzávalók:

  • csirke (egész, a far és hát, az aprólék, szárnyvégek a leveshez, maradjon a hétfői rizses húshoz)
  • karajcsont (leveshez)
  • fejes saláta
  • paradicsom
  • uborka
  • fűszerek – készletből
  • olíva olaj – készletből
  • őszibarack
  • szőlő

Hétfő:

Menü: húsleves (a vasárnapi), rizses hús (a vasárnapi húsból)

Hozzávalók:

  • rizs – készletből
  • leves, hús: – a vasárnapi maradékból.

A bevásárló listák

Kedd:

  • darált hús
  • sertéscomb vagy lapocka (gazdaságosabb a vásárlás, ha a darált húst ebből darálod le és egyben veszed meg)
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • gyalult tök
  • friss kapor
  • tojás (egész hétre)
  • spagetti
  • tejföl (egész hétre)

Péntek:

  • csirke
  • karajcsont
  • sárgarépa
  • fehér répa
  • zeller
  • burgonya
  • uborka
  • fejes saláta
  • paradicsom
  • szilva
  • őszibarack
  • szőlő

Most már csak rá kell írni a listákra a mennyiségeket és mehetsz is bevásárolni.

Heti menü és bevásárló lista

A heti menü és bevásárló lista elkészítésével pénzt és időt takaríthatsz meg!

A munka némi időt elvesz tőled, de ha nem készíted el, annak következménye lehet pl. fölösleges vásárlás és pénzkidobás. Ha kimarad valami, újra kell bevásárolni menni – akkor pedig az időpocsékolás. Ha vagy 80 – 100 ételt fejből meg tudsz főzni és ismered a családodra vonatkozó mennyiségeket, akkor nem vesz el tőled sok időt, de ha a receptek elolvasásával és a hozzávalók kigyűjtésével kell kezdeni a munkát, akkor bizony hosszadalmasabb.

Praktika:

Ha 80 – 100 étel meg tudsz főzni fejből, azt is megteheted időnként, ha pl. nem tudsz elmenni vásárolni, hogy körülnézel, mi van otthon és f főzöl valamit a meglévőkből. Így születnek az új ételek. Ehhez viszont már főzési rutin, némi fantázia és szervezési készség  is szükséges.

Megjegyzés:

A receptekben található bevásárló listáról egy másik cikkben olvashatsz.

Érdekelhet még:

Háztartási napló vezetése 

Itt tanulhatod meg: 

Főzőtanfolyam

Te hogy oldod meg ezeket a kérdéseket? Ha vannak jó ötleteid, írd meg bátran.