Az időgazdálkodás nem egyenlő az időbeosztással – mint sokan gondolnák. Időbeosztásról beszélni önmagában kevés. Az időgazdálkodásban ennél többről van szó.

Időmérő

Az idő értéke

Az időgazdálkodás legfontosabb készségeink közé tartozik. Hogy milyen érték az idő, erre akkor döbbentem rá, amikor elkezdtem időgazdálkodással foglalkozó könyveket olvasni. Ez a 90-es évek közepe táján volt, mert korábban ebben a témában nem lehetett könyvekhez hozzájutni. Hála a Bagolyvár Könyvkiadónak, hozzájutottam több könyvhöz, amelyek más és más megvilágításból mutatták be ezt a fontos témát. Nekem a legnagyobb élményt Hyrum Smith “A sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye” című könyvének elolvasása jelentette, amely az időfelhasználás és időgazdálkodás kérdéseire a természettörvényekkel alátámasztva adja meg a választ.

Természettörvények

Az időgazdálkodás szempontjából a következő sorok kihagyhatatlanok. A természettörvények irányítják  a világmindenséget. Működésük független attól, hogy értjük-e őket vagy sem. Olyan alapvető szabályosságok, melyeknek létezését az emberi tapasztalat és tudományos kísérletek bizonyítják, megváltoztathatatlanok és minden körülmények között hatnak. Ha felismerjük őket és együttműködünk velük, biztonságban élhetünk és sikeresek lehetünk. Figyelmen kívül hagyásuk kudarcot eredményez. A fenti könyv az időgazdálkodással kapcsolatos természettörvényeket és azok hatását tárgyalja részletesen.

Az idő a legértékesebb erőforrásod

Az idő a legértékesebb erőforrásod. Az időszámládra minden nap kapsz 24 órát, azaz 1440 percet, amivel azt tehetsz, amit akarsz. Amit nem használsz ki, a nap végén eltűnik a számládról, és ez igy megy nap mint nap, amig csak élsz. Nem könnyű feladat, hogy a temérdek teendőből mit teszel meg abban az 1440 percben, amivel naponta rendelkezel.A fentiekkel nem ijesztgetni akartalak, hanem felhívni figyelmedet arra, hogy nem babra megy a játék. Ha ezt végiggondolod, rögtön rájössz, hogy az időgazdálkodás mekkora szerepet játszik az életedben.

Az időgazdálkodás szempontjából nem mindegy, hogy valami fontos vagy sürgős

Nem én találtam ki, egy könyvből származik, de sajnos, már nem tudom honnan, mert olyan fontosnak tartottam, hogy nagyon megjegyeztem – talán te is hallottad már:

  • sürgős és fontos  (el kell végezni, határidős,  nyomaszt, kényszer, életfunkciókkal kapcsolatos, stb.)
  • nem sürgős, de fontos (ide tartoznak az éven túli célok és tervek)
  • sürgős, de nem fontos  (számtalan apróság, ezekkel szoktuk eltölteni az idő jó részét)
  • nem sürgős és nem is fontos (lényegtelen, nem érdemes rá időt szánni.

Tennivalóid fontosságát és időbeni sorrendjét  alapvető értékeid alapján döntsd el

Sokszor kerülsz döntési helyzetbe ateintetben, hogy melyik dolgodat végezd el előbb és melyik halasztható. És itt jön az, ami – ha jól akarsz gazdálkodni az időddel – ki nem hagyható. Kell hozzá néhány csendes óra – erre szakíts mindenképpen időt – határozd meg alapvető értékeidet. Sajnos, ebben nem tudok tanácsot adni, mert ez mindenkinél más és más. Néhány példával tudlak segíteni: anyagi biztonság, család, egészség, vallás, becsület, önképzés, barátság, nagylelkűség, belső harmónia. Nem elég, hogy összeszeded, hanem sorrendet kell közöttük megállapítanod. Ha ezt elvégzed és választás elé kerülsz, többet nem lesz kérdés, mert a döntésedet ez a sorrend fogja megszabni. Erre az alapra tudod felépíteni a hosszú- és rövid távú céljaidat és a napi feladataidat.

Remélem sikerült neked bemutatni, mi a különbség az időgazdálkodás és az időbeosztás között a különbség. Számtalan dologról lehetne még itt beszélni (időrablókról, célokról, szokásokról, stb.) ami meghaladja ennek a cikknek a kereteit. Arra bíztatlak, ha hozzá tudsz jutni, olvasd el a fent említett könyvet.

 

Te hogyan gondolkodsz erről a kérdésről?

 

Illusztráció: saját felvétel