A karácsony kevés pénzből is kihozható. Ennek egyik feltétele, hogy időben kezd el a tervezést és megvalósítást. Itt is igaz a pénz és idő egyenértékűsége. .

Ajándék

A megtervezett és gondosan kivitelezett ajándékozás mindig kevesebb pénzbe kerül, mint az utolsó héten sebtében beszerzett ajándékok, és lehet, hogy nagyobb örömet is okoz. Ugyanez igaz más esetekben is: a karácsony kevés pénzből megoldható a karácsonyfa és karácsonyfadíszek, az ételek és italok tekintetében is. Néhány javaslatot olvashatsz el a cikkben

Karácsony kevés pénzből

Öltözködés:

 • Sokan szinte kötelezőnek érzik, hogy karácsonykor valami új darabban álljanak a fa alatt vagy látogassák végig a rokonságot. Ez az egyik legfölöslegesebb kiadás, amit el tudok képzelni. A karácsony másról szól.

Ajándékok: 

 • A gyerekek ajándékai is lehetnek szerényebbek, bár e tekintetben bizonyos versengés alakul ki a gyerekek között. Ha időben tervezel, beszélgetsz a gyerekekkel, elmesélheted nekik, hogy mit ünneplünk karácsonykor, bizonyára beérik szerényebb ajándékokkal is. Egy-két jó könyv segíthet abban, hogy a karácsony kevés pénzből megoldható legyen.
 • A felnőttek megbeszélhetik egymással (a mi családunkban volt erre példa), hogy a felnőttek nem kapnak ajándékot. Ha ebben megállapodnak, akkor senki nem kerül kínos helyzetbe.
 • Ne tekintsd kötelezőnek, hogy orvos, pedagógus, fodrász és más nem családhoz tartozó embereknek ajándékot kell adni. Csak nagyon kivételes esetben ajándékozz meg családon kívülieket.

Karácsonyfa és karácsonyfadísz: 

 • Vásárolj karácsonyfát időben és ne túl drágán, hiszen vagy 2 hétig lesz szükséged rá. A választáshoz segítséget ad egy másik cikkem:

a fenyőkről.

 • A karácsony kevés pénzből történő megoldására jó lehetőség a karácsonyfadíszek kiválasztása: jók lehetnek az előző évekből megmaradtak, vagy készíthetsz kézzel (a képen saját készítésű kis arany és ezüst dobozkákat látsz szalaggal átkötve).

Karácsony kevés pénzből - fényes dobozkák

Ételek és italok:

 • Válassz költség barátabb megoldásokat, hogy a karácsony kevés pénzből kihozható legyen.
 • Vegyél halat az olcsóbb kategóriából, például pontyot (nem fontos hogy lazac, harcsa vagy süllő legyen a karácsonyi tálon karácsony este. Egy jó halászlé is elég lehet vacsorára.
 • Karácsony első napján pulykamell helyett lehet csirkemellből is nagyon jó ételt készíteni.
 • Karácsony másnapján töltött káposzta helyett lehet székely káposzta oldalassal. Ha nem kellenek levelek, a káposztát akár otthon is savanyíthatod. Egy hét alatt elkészül.
 • Ne költs pénzt rövid italra. A jó minőségű nagyon drága, a gyenge minőségű pedig csak árt a szervezetednek. Egy jó bor egyébként is jobban illik a karácsonyi ételekhez.
 • Süteménynek igazán aktuális a karácsonyi mézes (nem drága, de előre el kell készíteni, hogy karácsonyra megpuhuljon. Kicsit macerás, de sokan szeretik a lekvárral összeragasztott linzer-karikákat. Ez a két sütemény együtt tálalva még mutatós is. (Igaz, szokásos, de nem kötelező a bejgli, vagy elég egy-egy diós vagy mákos, nem kell hadseregre sütni, hacsak nem hadsereget látsz vendégül karácsonykor.
 • A karácsony előtti hetekben készíts olcsóbb ételeket (a hagyományos magyar konyha tele van ilyenekkel), hogy karácsonyra több pénzed maradjon.

Ha a fenteket átgondolod és követed, meg fogod látni, hogy a karácsony kevés pénzből is kihozható.

Néhány cikk, amely még segítségedre lehet:

Ajándék kevés pénzből

Ajándék a konyhából

Karácsonyi dekoráció készítése

 

Karácsony kevés pénzből képe: saját felvétel