Az időgazdálkodás eszközei nagyon hasznosak a mindennapokban. Az óra nem tartozik közéjük, az  csak egy időmérő eszköz. Más eszközökhöz kell folyamodni.

Háztartási napló

Amikor az idővel gazdálkodni akarunk, és ez a háztartásban ugyanúgy jelen van, mint más munkákban, többféle időtávot kell figyelembe vennünk. A hosszú távú időgazdálkodás a tervezéshez kötődik, de  az adott napon, héten, hónapban más, rövidebb  távú teendőid is vannak. Ennek megfelelően  az időgazdálkodásnak is vannak naponta, hetente, havonta és évente  használatos eszközei.

Az időgazdálkodás eszközei – jegyzettömb

Szeretnék  a kezedbe adni egy nagyon egyszerű eszközt, amivel a napi teendőidet megszervezheted. Az időgazdálkodás eszközei közül ez az, amelyet én is használok nap mint nap, és mondhatom, valóban segítségemre van: ez egy kis fehér lap egy jegyzettömbből. Használhatod munkahelyen is és otthon is, mindkét helyen hasznos lehet. Minden nap este (vagy korán reggel) írd fel a jegyzetlapra azokat a feladatokat, amelyeket a rendelkezésre álló idődben el kell végezned. Ne felejtsd el, hogy ezek között mindig legyen olyan, ami hosszú- és középtávú céljaid elérését segíti. Számozd be őket fontosságuk szerint. Az elsővel kezd és amikor befejezted, folytasd a következővel, és így tovább. Amire nem került sor, írd át a következő nap tennivalóihoz. Tedd szokássá és élvezni fogod áldásos hatását. Hála Ivy Lee menedzsment tanácsadónak, aki kitalálta.

Jegyzettömbök

Jegyzettömbök

Az időgazdálkodás eszközei – határidő napló

Ezekből nagyon sokféle létezik. Azt ajánlom, gondold át alaposan, neked melyik lenne megfelelő. Ha sok a rutin és kevés az extra tennivaló, akkor egyszerű asztali naptár is megteszi, ami lényegében egy heti tervező, de összeállítása lehetővé teszi, hogy beírd a későbbi dátumokat is. Ennek kicsit bőségesebb formája egy olyan határidő napló (A4-es méret), amelyben kinyitva (2 oldalon) 1 hetet tudsz egyszerre áttekinteni. Ebben már tudsz időblokkokat kijelölni: olyan időtartamokat, amelyek szükségesek egy-egy feladat elvégzésére, vagy-egy programhoz. Valószínűleg ez igen jól meg fog felelni Neked. Az időgazdálkodás eszközei közü részletesebb időtervezést lehet végezni egy olyan határidő naplóban, amelyben egy napra egy-egy oldal jut. Ezek rendszerint A5-ös méretűek és gyűrűs megoldásúak, így 1 -2 hónapnyi lapot tudsz beletenni. A hosszabb távú tervezést segíti, hogy az év minden napjára be tudod írni az akkori időpontot egy-egy eseményre.

Határidő napló

Határidő napló

Az időgazdálkodás eszközei – háztartási napló

Ez nem időtervező jellegű,  hanem olyan dolgok feljegyzésére szolgál, amelyek nagyon sok időt tudnak neked megtakarítani. Beleírhatsz fontos dátumokat (születésnapok, névnapok, házassági évfordulók, mélyhűtőben levő készleteket, recepteket, takarításhoz szükséges anyagokat, ellenőrző listákat, telefonszámokat, címeket, e-mail címeket és számtalan olyan dolgot, amelyeket jó, ha egy helyen megtalálsz. Ez mindenkinél kicsit egyéni, saját szokásainak megfelelő. Az időgazdálkodás eszközei közül ezt akár tarthatod afféle memória-füzetnek is. Használhatsz hozzá egyszerű kockás füzetet vagy cserélhető lapokkal ellátott gyűrűs füzetet, ahogy a te céljaidnak a legjobban megfelel.

Háztartási napló

Háztartási napló

Te hogyan gazdálkodsz az időddel és milyen eszközöket használsz ehhez? Örülnénk, ha megosztanád velünk, hogy mindenki tanulhasson belőle.

Az időgazdálkodás prioritásairól itt olvashatsz. 

Illusztráció: Google képtár