Advent időszaka a keresztény vallásban a várakozás Jézus eljövetelére. Az adventi koszorúk látványa szép ugyan, de nem más, mint egy jelkép.

Adventi koszorú 1

 A karácsonyi ünnepkör és az advent

A karácsonyi ünnepkör advent 1. vasárnapjától január 6-ig, vízkeresztig tart. Ebből az advent a karácsony előtti 4 vasárnap közötti időszak.  Az  advent jelentése: eljövetel, Jézus Krisztus eljövetele. Az adventi időszak ezt az eseményt megelőző várakozás. Első vasárnapja az András-naphoz  (november 3o.) legközelebb eső vasárnap, amely az egyházi évnek is az első napja.

A katolikus egyházban az advent színe a lila, amely a bűnbánatot jelképezi.

Az adventi koszorú

Az adventi koszorút a 19 – 20. század óta szokás készíteni. Az első adventi koszorún annyi gyertya volt, ahány nap volt karácsonyig és minden nap egyel több gyertyát gyújtottak meg. Ez az egyre erősödő fény jelképe volt. A későbbi koszorúkon már csak négy gyertya van, amelyek közül mindenadventi vasárnapon eggyel többet gyújtanak meg.

A gyertyák jelentése és eredeti színe

  1. Ádámnak és Évának Isten megígérte a megváltást  (hit) – lila színű  gyertya
  2. A zsidó népnek Isten azt ígérte, hogy közülük születik a megváltó (remény) – lila  gyertya
  3. Szűz Mária megszülte Jézust (öröm) – rózsaszín gyertya (az öröm színe)
  4. Keresztelő Szent János hirdette Jézus eljövetelét (szeretet) – lila színű gyertya.

 Az advent szokásai

Az advent időszakában a katolikus egyházban hajnali miséket (rorátékat) tartanak. Régebben ez az időszak a kisböjt (húsvét előtt van a nagyböjt) időszaka volt. Napjainkban a böjtölés már nem szokásos, de karácsony estéjén (december 24-én) halat szokás enni, ami régebben nem számított húsnak, így böjti étel volt. 

Az adventi naptár

Az 1900-as évek körül terjedt el. A monda szerint egy német család kisfia nagyon türelmetlenkedett a karácsonyi ajándékok miatt, szerette volna minél előbb megkapni azokat. Édesanyja készített egy olyan rekeszed dobozt, amelyben annyi rekesz volt, ahány nap volt még karácsonyig. A rekeszekbe csokoládékat és cukorkákat tett, amelyekből a kisfiú minden nap egyet megehetett.  Amikor felnőtt, ennek emlékére ő készítette el az első adventi naptárt, amely ház alakú volt és zsalus ablakai mögött voltak elrejtve az édességek.

Forrás: Wikipédia

Jókai Anna verse: Az Advent

Ebből idézem:

“…Jöjj el, jöjj el… ahogy már eljöttél,

megölettél, ki sosem öltél.

Mégse haltál: feltámadtál,

a vég ellen gyógyírt adtál…”

Háztartási vonatkozás

A karácsonyi időszakban általában többet eszünk, mint máskor. Célszerű erre egy kis böjtöléssel felkészülni, hogy az ünnepek után ne kelljen szenvedni a fölösleges kilók leadásával.

Neked mi erről a véleményed?

 

Érdekelhet még:

Karácsony

 

Illusztráció: Google képtár (szomorufuzike.freeblog.hu)