Fejes saláta: valamikor csak a hagyományosan (ecetes cukros víz öntettel) készített került az asztalra, ma azonban szinte számtalan változata létezik.
Fejes saláta recept – hagyományosan
Elkészítési idő: 15 perc
Fejes saláta hozzávalói
4 személyre
- 1 nagyobb fejes saláta
Az öntethez:
- 2 dl víz
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál 10 %-os ételecet (vagy fél citrom leve)
- 2 csipet só
Bevásárlólista
- 1 nagy fej saláta
- 1 db citrom (ha citrommal készíted)
Emlékeztető: cukor, só, ecet (ha ecettel készíted)
Megjegyzés:
- A salátalé ízesítése mindig egy kicsit egyéni. Lehet, hogy a fenti összetétel nekem jó, de neked nem, mert egy kicsit édesebbre, vagy savanyúbbra, esetleg karakteresebbre szeretnéd.
- Ennek megfelelően tehetsz bele többet az egyes alkotókból, sőt, ha szükségesnek látod, vízzel fel is hígíthatod.
Előkészítés
- A saláta külső leveleit leszeded. Egy tálban vízbe áztatod néhány percig (ha földben nőtt, sáros lehet), majd jól leöblíted és lecsepegteted. A középső részt alaposan leöblíted és négy vagy hat részre vágod.
- Elkészíted az öntetet. Kiméred a vizet, beleteszed a cukrot, ecetet (vagy citromlét) és a sót, majd jól összekevered.
- Amikor a cukor is feloldódott, készen van az öntet. Feltétlenül kóstold meg és ha szükségesnek tartod, édesítsd vagy savanyítsd.
Megjegyzés:
- A salátaleveleket nem kell szárítgatni, hiszen vizes öntet jön rá.
- Ha majonézes öntettel szeretnéd tálalni, akkor a megmosott salátaleveleket töröld szárazra.
- Azt is megteheted, hogy az egész salátát darabokra tépkeded, vagy rozsdamentes, esetleg kerámia késsel feldarabolod.
Fejes saláta elkészítése
Ez az egyszerű saláta néhány lépésben elkészíthető:
- Az elkészített salátaleveleket elrendezed egy tálon.
- Étkezés előtt ráöntöd az előkészített salátalevet és tálalhatod.
Elkészítési idő:
- Salátalevelek megmosása és feldarabolása: 10 perc
- Öntet elkészítése: 3 perc
- Összekeverés: 2 perc
Összesen: 15 perc
Tálalás
Két dologra kell figyelned:
Hogyan tálald a fejes salátát?
- Külön kis tányérokban tálald ki, mert ha a salátalé a főétel alá folyik, nagyon elronthatja annak ízvilágát.
Mihez tálalj fejes salátát?
- Adhatod tésztához. A tojásos nokedlinak szinte elmaradhatatlan kísérője.
- Kínálhatod rántott vagy sült húsok, halak mellé, de ezekhez az ételekhez köretet is készíts.
Megjegyzés:
A fejes salátából más alkotókkal és olívás vagy majonézes öntetekkel is finom salátákat készíthetsz.
Képek: saját készítésű ételek saját elvételei
Legutóbbi hozzászólások