Fejes saláta: valamikor csak a hagyományosan (ecetes cukros víz öntettel) készített  került az asztalra, ma azonban szinte számtalan változata létezik.

Fejes saláta 1

Fejes saláta recept – hagyományosan

Elkészítési idő: 15 perc

Fejes saláta hozzávalói

4 személyre

  • 1 nagyobb fejes saláta

Az öntethez:

  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál 10 %-os ételecet (vagy fél citrom leve)
  • 2 csipet só

Bevásárlólista

  • 1 nagy fej saláta
  • 1 db citrom (ha citrommal készíted)

Emlékeztető: cukor, só, ecet (ha ecettel készíted)

Megjegyzés:

  • A salátalé ízesítése mindig egy kicsit egyéni. Lehet, hogy a fenti összetétel nekem jó, de neked nem, mert egy kicsit édesebbre, vagy savanyúbbra, esetleg karakteresebbre szeretnéd.
  • Ennek megfelelően tehetsz bele többet az egyes alkotókból, sőt, ha szükségesnek látod, vízzel fel is hígíthatod.

Előkészítés

  • A saláta külső leveleit leszeded. Egy tálban vízbe áztatod néhány percig (ha földben nőtt, sáros lehet), majd jól leöblíted és lecsepegteted. A középső részt alaposan leöblíted és négy vagy hat részre vágod.
Fejes saláta szétszedve

Saláta szétszedve

  • Elkészíted az öntetet. Kiméred a vizet, beleteszed a cukrot, ecetet (vagy citromlét) és a sót, majd jól összekevered.

    Salátalé 2

    Salátalé 1

  • Amikor a cukor is feloldódott, készen van az öntet. Feltétlenül kóstold meg és ha szükségesnek tartod, édesítsd vagy savanyítsd.

    Salátalé 1

    Salátalé 2

Megjegyzés:

  • A salátaleveleket nem kell szárítgatni, hiszen vizes öntet jön rá.
  • Ha majonézes öntettel szeretnéd tálalni, akkor a megmosott salátaleveleket töröld szárazra.
  • Azt is megteheted, hogy az egész salátát darabokra tépkeded, vagy rozsdamentes, esetleg kerámia késsel feldarabolod.

Fejes saláta elkészítése

Ez az egyszerű saláta néhány lépésben elkészíthető:

  • Az elkészített salátaleveleket elrendezed egy tálon.
  • Étkezés előtt ráöntöd az előkészített salátalevet és tálalhatod.
Fejes saláta tálalva 1

Fejes saláta tálalva 1

Elkészítési idő:

  • Salátalevelek megmosása és feldarabolása: 10 perc
  • Öntet elkészítése: 3 perc
  • Összekeverés: 2 perc

Összesen: 15 perc

Tálalás

Két dologra kell figyelned:

Hogyan tálald a fejes salátát?

  • Külön kis tányérokban tálald ki, mert ha a salátalé a főétel alá folyik, nagyon elronthatja annak ízvilágát.Fejes saláta tálalva 2

Mihez tálalj fejes salátát?

  • Adhatod tésztához. A tojásos nokedlinak szinte elmaradhatatlan kísérője.
  • Kínálhatod rántott vagy sült húsok, halak mellé, de ezekhez az ételekhez köretet is készíts.

Megjegyzés:

A fejes salátából más alkotókkal és olívás vagy majonézes öntetekkel is finom salátákat készíthetsz.

Hamis cézár saláta

Hamis cézár saláta

 

Képek: saját készítésű ételek saját elvételei