Cézár saláta: Caesar Cardini világhírű találmánya. Alig van étterem, amelynek a kínálatában ne szerepelne. Otthon is elkészítheted, semmi boszorkányság nincs benne.

Cézár saláta

Cézár saláta recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

A salátához:

  • 2 db római saláta

    Római saláta

    Római saláta

  • kruton 4 szelet fehér kenyérből és 2 gerezd fokhagymából

    Fokhagymás pirított kenyérkocka

    Fokhagymás pirított kenyérkocka

  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

Az öntethez:

  • 3 db tojás sárgája
  • 1 teáskanál mustár (ha van, dizsoni, ha nem tegyél bele olyat, ami otthon van)
  • 6 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál citrom
  • 1 teáskanál worchester szósz
  • 1 mokkás kanál fehér bors
  • 1 gerezd apróra zúzott fokhagyma
  • 2 csipet só
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • 3 db szardella (feltételensen)

Bevásárlólista

  • 2 db római saláta
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom
  • 1 kis üveg worchester szósz

Emlékeztető: fehér kenyér, mustár, olíva olaj, őrölt fehér bors, fokhagyma, só

Megjegyzés:

  • Ha nehezen jutsz hozzá a római salátához, elkészítheted fejes salátából is. Ez ugyan egy kis változtatás, de nálunk a fejes saláta a honos, könnyebb is hozzájutni, míg Mexicoban valószínűleg inkább a római saláta kapható. Én is készítettem már fejes salátából is, abból is nagyon finom volt.
  • Az öntetben a szardella egy vitatott kérdés. Van, aki esküszik rá, hogy kell bele, van aki viszont az ellenkezőjét állítja. Rád bízom, kinek hiszel.

Előkészítés

  • A római salátákat levelekre szeded, megmosod, lecsepegteted .

    Római saláta megmosva

    Római saláta megmosva

  • Egy tálcára papírtörölközőt teszel, arra a salátaleveleket. Felülről megtörölgeted egy tiszta konyharuhával, hogy minél kevesebb víz maradjon rajtuk. Ha van salátacentrifugád, használd azt.
  • Darabokra tépkeded.

    Római saláta feltépkedve

    Római saláta feltépkedve

Megjegyzés:

  • Láttam már olyan megoldást, ahol egész levelekből készült a saláta.

A cézár saláta elkészítése

Kruton (fokhagymás pirított kenyérkockák) készítése:

  1. A kenyérszeleteket kenyérpirítóban megpirítod.
  2. Még melegen mindkét oldalukat bekened fokhagymával.

    Kruton egyszerűen 1

    Kruton egyszerűen 1

  3. Kockákra vágod és ezzel a kruton el is készült.

    Kruton egyszerűen 2

    Kruton egyszerűen 2

Megjegyzések:

  • A krutont általában már felkockázott állapotban olajon szokták megpirítani – van, aki még vajat is tesz bele – esetenként sütőben pirítják vagy 20 percig. (Ezeknek a módszereknek a hátránya, hogy a kenyér pirításkor sok olajat felvesz (jaj az alakodnak!) A sütő 20 perces üzemeltetéséhez szükséges energia pedig sokszorosa a kenyérpirító másfél perces üzemeltetéséhez szükségesnek.
  • Készen is megveheted: 10 dkg ára 360 Ft, nagyban 1 kg 1370 Ft-ba kerül.

Öntet készítése:

  1. A három tojás sárgáját kikevered a 6 evőkanál olajjal úgy, hogy az olajas nagyon kis mennyiségekben adod hozzá keverés közben. Hozzákevered
  2. a mustárt
  3. a citromlevet
  4. az őrölt fehér borsot
  5. az apróra vágott és kevés sóval szétnyomkodott fokhagymát
  6. 1 teáskanál worchester mártást
  7. 1 evőkanál reszelt parmezánt
  8. és ha úgy gondolod, az összenyomkodott szardellát.

    Öntet

    Öntet

Elkészítési idő:

  • Római saláta előkészítése: 10 perc
  • Kruton készítése: 5 perc
  • Öntet készítése: 15 perc
  • Tálalás: 10 perc

Összesen: 40 perc

Megjegyzés:

  • A készítés kicsit hasonlít a majonézhez, de sokkal kevesebb olaj van benne (sok olajtól nagyn be is sűrűsödne) és cukrot nem, viszont néhány más anyagot tartalmaz.
  • Azt javasolom, ne készítsd majonézzel, vagy ha mégis, akkor az márnem cézár saláta lesz.

Tálalás

  • A salátaleveleket tányérra teszed, megszórod krutonnal, megöntözöd az öntettel és a végén reszelt parmezánnal még megbolondítod.

    Saláta kenyérkockával

    Saláta kenyérkockával

  • Sült csirkehús darabokkal dúsítva csirkés cézár saláta lesz belőle, amely akár könnyű ebédként is fogyasztható.

    Csirkés cézár saláta

    Csirkés „cézár” saláta

Kiegészítés:

A cézár saláta története:

A salátának semmi köze nincs Julius Caesarhoz. Nevét onnan kapta, hogy megalkotója olasz származású séf, aki San Diegoban élt és közel a határhoz Mexikóban, Tijuana városban üzemeltetett egy éttermet. 1924 egyik estéjén nagyobb társaság tért be az éttrembe, ahol már nem voltak felkészülve ennyi vendég fogadására. Ekkor, az éppen meglévő anyagokból elkészítette Caesar Cardini híres salátáját, amely manapság szinte minden étterem kínálatában szerepel. Volt-e benne szardella? – Ez egy vitatott kérdés. Lehet, hogy soha nem fogjuk már megtudni, mi volt az igazság.

 

Képek: saját készítésű saláta saját felvételei