Fetás céklás saláta: tálalhatod salátaként, de a feta sajtnak köszönhetően fogyókúrás főétel is lehet – olajbogyóval, vidámító piros kápia paprika csíkokkal.

Fetás céklasaláta

Fetás céklás saláta

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 fej közepes méretű cékla
  • 1 db fejes saláta
  • 20 dkg feta sajt
  • 1 db kápia paprika
  • 1 kis üveg fekete magos olajbogyó
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 1/2 citrom
  • só, fehér bors, őrölt kömény

Bevásárolólista

  • 2 fej közepes méretű cékla
  • 1 db fejes saláta
  • 20 dkg feta sajt
  • 1 db kápia paprika
  • 1 kis üveg fekete magos olajbogyó
  • 1 citrom

Emlékeztető: olíva olaj, só, fehér bors

Megjegyzés:

  • A képeken majd két adaghoz készült képeket látod. A céklából 2 nagyobb viszont 4 adaghoz is elég lesz.

Előkészítés

Az előkészítés jóval tovább tart majd, mint a saláta elkészítése.

  • A céklákat megmosod, a végén levő vékony szárat levágod, megszárítod, majd alufóliába csomagolod. A sütőben 190 – 200 fokon előmelegített sütőben megsütöd. A cékla lassan sül, hozzávetőlegesen 1 óra kell ahhoz, hogy megsüljön. Közben elvégezheted a többi előkészítő munkát.
  • A salátát leveleire szeded. (A hibás részeket eltávolítod.) Egy nagyobb tálban bő vízben többször átmosod, utána még egyszer leöblíted. Lecsepegteted, félreteszed. Ha van salátacentrifugád, azt is használhatod, vagy akár egy konyharuhába téve megpörgetheted.
  • A feta sajtot egyenlő nagyságú kockákra vágod.

    Feta sajt felkockázva

    Feta sajt felkockázva

  • A kápia paprikát vékony csíkokra szeleteled.
  • A salátaleveleket feltépkeded.
  • Az olíva bogyókat leszűröd.

    Fekete magos olíva bogyó

    Fekete magos olíva bogyó

  • Beszúrással megnézed, hogy megsültek-e a céklák. Ha igen, kiveszed a sütőből. A héját még meleg (de nem forró) állapotban eltávolítod.

    Sült cékla tisztítva

    Sült cékla tisztítva

  • Az egyiket félbe vágod, levágsz középről két vékony szeletet és vékony csíkokra szeleteled. (Nagyon jól fog kinézni a salátában, mert eltérő lesz a cékla nagy részének textúrájától. Ha nagyon sietsz, ezt ki is hagyhatod.)
  • A sült céklák többi részét kockákra vágod.

    Sült cékla kockákra vágva

    Sült cékla kockákra vágva

Fetás céklás saláta elkészítése, összeállítása, tálalása

  1. A sült cékla kockákat olíva olajon kissé megpirítod. (A színe kicsit ki fog világosodni.) Kevés sóval megsózod, őrölt köményt is szórhatsz rá. (Ha nem zavar a magos kömény, azt még a cékla előtt azolajon kissé megpiríthatod.)
    Sült cékla pirítasa olíva olajon 1

    Sült cékla pirítasa olíva olajon 1

    Sült cékla pirítasa olíva olajon 2

    Sült cékla pirítasa olíva olajon 2

  2. Ez a saláta akkor lesz látványos, ha adagokban tálalod ki és a tálalásnál nem kevered össze.
  3. A feltépkedett saláta levelekre ráteszel 1 evőkanál olíva olajat és a fél citrom levét és kevés sót. Összeforgatod és a tányérokra teszed. Rászórod a cékla csíkokat.

    Saláta-alap cékla csíkokkal

    Saláta-alap cékla csíkokkal

  4. Rárakod a kihűlt cékla kockákat, az olíva bogyókat, végül a feta sajt kockákat.

    Saláta őszies színben

    Saláta őszies színbenSaláta készen

  5. A kicsit őszies színvilágot feldobod a piros kápia paprika csíkokkal, a kész salátát meglocsolod olíva olajjal – és ezzel el is készültél.
    Fetás céklasaláta kápia csíkokkal

    Fetás céklás saláta kápia csíkokkal

    Fetás céklasaláta tálalva 2

    Fetás céklás saláta tálalva 2

Elkészítési idő:

  • Cékla főzése és a többi előkészítő munka: 60 perc
  • Saláta összeállítása: 10 perc

Összesen: 70 perc

A fejes laláta legegyszerűbb elkészítéséről is találsz receptet az oldalamon.

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa