Fetás céklás saláta: tálalhatod salátaként, de a feta sajtnak köszönhetően fogyókúrás főétel is lehet – olajbogyóval, vidámító piros kápia paprika csíkokkal.
Fetás céklás saláta
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 fej közepes méretű cékla
- 1 db fejes saláta
- 20 dkg feta sajt
- 1 db kápia paprika
- 1 kis üveg fekete magos olajbogyó
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1/2 citrom
- só, fehér bors, őrölt kömény
Bevásárolólista
- 2 fej közepes méretű cékla
- 1 db fejes saláta
- 20 dkg feta sajt
- 1 db kápia paprika
- 1 kis üveg fekete magos olajbogyó
- 1 citrom
Emlékeztető: olíva olaj, só, fehér bors
Megjegyzés:
- A képeken majd két adaghoz készült képeket látod. A céklából 2 nagyobb viszont 4 adaghoz is elég lesz.
Előkészítés
Az előkészítés jóval tovább tart majd, mint a saláta elkészítése.
- A céklákat megmosod, a végén levő vékony szárat levágod, megszárítod, majd alufóliába csomagolod. A sütőben 190 – 200 fokon előmelegített sütőben megsütöd. A cékla lassan sül, hozzávetőlegesen 1 óra kell ahhoz, hogy megsüljön. Közben elvégezheted a többi előkészítő munkát.
- A salátát leveleire szeded. (A hibás részeket eltávolítod.) Egy nagyobb tálban bő vízben többször átmosod, utána még egyszer leöblíted. Lecsepegteted, félreteszed. Ha van salátacentrifugád, azt is használhatod, vagy akár egy konyharuhába téve megpörgetheted.
- A feta sajtot egyenlő nagyságú kockákra vágod.
- A kápia paprikát vékony csíkokra szeleteled.
- A salátaleveleket feltépkeded.
- Az olíva bogyókat leszűröd.
- Beszúrással megnézed, hogy megsültek-e a céklák. Ha igen, kiveszed a sütőből. A héját még meleg (de nem forró) állapotban eltávolítod.
- Az egyiket félbe vágod, levágsz középről két vékony szeletet és vékony csíkokra szeleteled. (Nagyon jól fog kinézni a salátában, mert eltérő lesz a cékla nagy részének textúrájától. Ha nagyon sietsz, ezt ki is hagyhatod.)
- A sült céklák többi részét kockákra vágod.
Fetás céklás saláta elkészítése, összeállítása, tálalása
- A sült cékla kockákat olíva olajon kissé megpirítod. (A színe kicsit ki fog világosodni.) Kevés sóval megsózod, őrölt köményt is szórhatsz rá. (Ha nem zavar a magos kömény, azt még a cékla előtt azolajon kissé megpiríthatod.)
- Ez a saláta akkor lesz látványos, ha adagokban tálalod ki és a tálalásnál nem kevered össze.
- A feltépkedett saláta levelekre ráteszel 1 evőkanál olíva olajat és a fél citrom levét és kevés sót. Összeforgatod és a tányérokra teszed. Rászórod a cékla csíkokat.
- Rárakod a kihűlt cékla kockákat, az olíva bogyókat, végül a feta sajt kockákat.
- A kicsit őszies színvilágot feldobod a piros kápia paprika csíkokkal, a kész salátát meglocsolod olíva olajjal – és ezzel el is készültél.
Elkészítési idő:
- Cékla főzése és a többi előkészítő munka: 60 perc
- Saláta összeállítása: 10 perc
Összesen: 70 perc
A fejes saláta legegyszerűbb elkészítéséről is találsz receptet az oldalamon.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások