Csirkebecsinált leves: csirkehúsból vagy csirkeaprólékból sok zöldséggel- kedvenc leveseink egyike. Olyan tápláló, hogy akár egytál ételnek is beillik.
Csirkebecsinált leves recept
Elkészítési idő (hús előfőzése nélkül): 40 perc
Hozzávalók
4 – 6 személyre
- 4 db csirke alsó comb
- 4 db csirkeszárny
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 10 dkg mirelit zöldborsó
- negyed fej zeller
- 1 szál zeller zöld
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 2 kiskanál Vegeta Naturella vagy eltett ételízesjtő
- 1,5 liter víz
Bevásárlólista
- 4 db csirke alsó comb
- 4 db csirkeszárny
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 10 dkg mirelit zöldborsó
- fél fej zeller zölddel
- 1 kisebb csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, nátrium glutamát mentes ételízesítő, só
Előkészítés
- A csirkedarabokat felteszed főni a másfél liter vízben. Hozzáadod a 2 kiskanálnyi ételízesítőt. Addig főzöd, amíg a csirkedarabok úgy megpuhulnak, hogy a
- Amíg a csirke fő, megtisztítod és kockákra feldarabolod a zöldséget.
- Felaprítod a petrezselyemzöldet.
- A megfőtt csirkedarabokat kiszeded a főzőléből, leszeded a csontokról és félreteszed.
- A főzőlét, ha szükséges, leszűröd.
Megjegyzés:
- Talán túlzottnak tűnhet, hogy a csirkét külön főzöd meg.
- Megtehetnéd azt is, hogy a leves elkészítését a hús párolásával kezded, de akkor a csontok is benne maradnának a levesben és evés közben kellene kiszedegetni. Nekem az a tapasztalatom, hogy ezt az asztalnál nem lehet egészen esztétikusan elvégezni, ezért választottam azt a módszert, hogy a húst előre megfőzöm és leszedem a csontokról. Egyébként a leves íze ugyanolyan finom lesz, hiszen a csirkehús főzőlevével öntöd fel a megpárolt zöldségeket.
- A húst akár előző nap is megfőzheted, és akkor a leves 40 perc alatt elkészülhet.
Csirkebecsinált leves készítése
- A zsírt egy nagyobb fazékban vagy lábasban felolvasztod.
- Beleteszed a felkockázott zöldségeket és lepirítod, hogy a sárgarépából a szép sárga szín oldódjon fel a zsírban.
- Vigyázz, le ne égjen! Ha szükséges, kevés vizet önts rá.
- Amikor a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadod a mirelit zöldborsót (ha jeges lenne, leöblíted).
- Amikor már minden puha, hozzáadod a csirkehúst.
- Megszórod a liszttel, összekevered.
- Felöntöd a csirkehús főzőlevével. Megkóstolod. Ha szükséges, megsózod. Rászórod a petrezselymet és felforralod. Ezzel a leves elkészült.
Megjegyzés:
- Ha még táplálóbbá szeretnéd tenni, főzhetsz bele apró nokedlikat.
Elkészítési idő (ha a húst előre megfőzöd):
- Zöldségek felaprítása, párolása: 30 perc
- Készre főzés: 10 perc
Összesen: 40 perc
Csirkebecsinált leves tálalása
A levest tányérokba szeded. Ügyelj arra, hogy minden tányérba jusson csirkehús és zöldségek is legyenek benne.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások