Salátaleves: kissé szokatlanul hangzik. Ha a kertedben terem a saláta, próbáld ki, de akkor is megteheted, ha hónap vége felé már kissé lapos a pénztárcád.
Salátaleves
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 10 dkg húsos szalonna
- 1 fej saláta
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejföl tejföl
- 2 db tojás
- 2 pár bőrös virsli
- 0,6 l csirke alaplé
- só, őrölt bors
Bevásárlólista
- 10 dkg húsos szalonna
- 1 fej saláta
- 1 kis pohár tejföl
- 2 db tojás
- 2 pár bőrös virsli
Emlékeztető: fokhagyma, liszt, csirke alaplé, só, őrölt bors
Megjegyzés:
- A képeken 2 adag készítését látod.
Előkészítés
- A salátát levelekre teszed és hideg vízbe áztatod. Ettől a saláta felfrissül és az esetleges sár, homok fellazul rajta, kézzel való kevergetésnél le is hullik. Az áztatás után még egyszer mosd át friss vízben, majd öblítsd le folyó víz alatt.
Saláta
- Ezután felvagdalod csíkokra vagy kockákra.
- A húsos szalonnát kis kockákra vágod.
- A fokhagymát felaprítod (fokhagymanyomót is használhatsz).
- A tojást felütöd, villával kissé felvered.
- A virslit felkarikázod.
Salátaleves készítése
- A szalonnát egy akkora lábosban kiolvasztod, amelybe belefér majd a 4 adag leves.
- Hozzáadod a felaprított fokhagymát, néhányszor átkevered, majd egy percen belül (hosszabb idő után a fokhagyma megkeseredik) hozzáadod az alaplét.
Szalonna és fokhagyma
Felengedés alalplével
- Felforralod.
- Beledobod a salátát, lefeded és lassan főzöd addig, amíg a saláta megpuhul.
Saláta főzése 1
Saláta főzése 2
- Hozzáadsz fél liter vizet, ízlés szerint megsózod (nem kell sok, mert az alaplében már van só).
- Felforralod.
- Elkészíted a habarást: 2 evőkanál tejfölt jól összekeversz 1 evőkanál vízzel, majd lépésekben hozzáadsz a forró főzővízből, és azt minden hozzáadás után jól felkevered. Addig hígítod, amíg a habarás önthetővé válik.
- Hozzáadod a leveshez, összekevered, felforralod.
Habarás
Salátaleves készen
- Belecsurgatod a tojást, amely a forró főzővízben gyorsan megfő, darabos lesz.
Tojás felverve
- Amennyiben virslivel készíted, azt is hozzáadod. Szükség szerint után-sózhatod, őrölt borsot is tehetsz hozzá. Még egyszer felforralod, és ezzel a leves el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák (salátaáztatás nélkül): 15 perc
- Szalonna kiolvasztás: 10 perc
- Salátafőzés: 40 perc
- Habarás, befejező munkák: 15 perc
Összesen: 80 perc
Salátaleves tálalás
A forró levest tányérokba mered. További tejfölt és citromot kínálhatsz hozzá.
Salátaleves tálalva 1
Salátaleves tálalva 2
Salátaleves tálalva 3
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások