Tárkonyos csirkeragu leves: igazi finomság. Ha jó, tápláló levest szeretnél  – gyorsan – akkor ezt a levest jó szívvel ajánlom. A gyorsaság a hozzávalókban és néhány apró fogásban rejlik.

Tárkonyos raguleves 1

Tárkonyos csirkeragu leves recept

Nevezhetném tárkonyos csirkeragu levesnek is, hiszen csirkeszárnyból készül.

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 db csirkeszárny
  • 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfizsír)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 10 – 15 dkg mirelit zöldborsó (ha mirelitből készíted, sokkal gyorsabban kész)
  • 30 dkg gomba (termesztett sampinyon)
  • friss vagy szárított tárkony
  • 1/4 citrom leve (feltételesen)
  • 2 dl tejföl (feltételesen)
  • 1 evőkanál liszt (feltételesen)
  • petrezselyem

Bevásárlólista

  • 8 db csirkeszárny
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 csomag mirelit zöldborsó (csak egy maréknyi kell belőle)
  • 30 dkg gomba (termesztett sampinyon)
  • 1 citrom
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír, tárkony, liszt, só

Megjegyzések:

  • Ezt  a levest általában kockára vágott csirkemell filéből szokás készíteni. Én ezt most csirkeszárnyakból főztem, ami olcsóbb, mint a csirkemell filé, így nagyon pénztárcabarát megoldás.
  • A gombát, ha nem szimpatikus – bár nagyon jó a levesben – akár el is hagyhatod.

Előkészítés

  • A hagymát megtisztítod, felaprítod.
  • A sárgarépát és fehérrépát megtisztítod, kis kockákra vágod.
  • A csirkeszárnyakat mosd meg és vágd ketté.

Tárkonyos csirkeragu leves elkészítése

  1. A sárgarépát a hagymával együtt kissé megpirítod. A sárgarépa pirítására azért van szükség, mert attól szép sárga színe lesz a levesnek. Ha gombával készíted, akkor ezt kevésbé fogod látni.

    Hagyma és sárgarépa pirítása 1

    Hagyma és sárgarépa pirítása 1

  2. Közben megmosod a gombát. Ne áztasd vízben, mert nagyon sok vizet képes magába szívni.
  3. Ráteszed a a zöldségre a csirkeszárnyakat. Megsózod. Ha van glutamátmentes vagy otthon készített ételízesítőd, a só helyett ezt is használhatod. Tovább párolod.

    Csirkeszárnyak hozzáadása

    Csirkeszárnyak hozzáadása

  4. Hozzáadod a felkockázott fehérrépát.

    Zöldség hozzáadása

    Zöldség hozzáadása

  5. Feldarabolod a gombát és a párolt levesalaphoz adod. Amikor a gomba összeesik, add hozzá a zöldborsót. Ha szárított tárkonnyal fűszerezed, most adj hozzá 1 lapos teáskanálnyit.
    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

    Zöldborsó hozzáadása

    Zöldborsó hozzáadása

    Párolás

    Párolás

  6. Amikor minden megpuhult, rászórod az 1 evőkanál lisztet, az egészet összekevered és felengeded 0,8 – 1 liter vízzel.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  7. Ha friss tárkonnyal fűszerezed, most add hozzá.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  8. Ha szeretnéd, hogy savanykás legyen, nyomj hozzá citromlevet.
  9. Tejföllel vagy tejszínnel dúsíthatod. (Nem feltétlenül szükséges.)
  10. Felforralod és ezzel a leves el is készült. Szórd meg kevés friss petrezselyemmel.

    Felforralás

    Felforralás

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése:  15 perc
  • Párolás: 20 perc
  • Felengedés, felforralás: 5 perc

Összesen: 40 perc

Megjegyzés:

Ez a leves nagyon hasonlít a csirkebecsinált leveshez, de több és töféle zöldségel készül és tárkony van benne.

Tárkonyos csirkeragu leves tálalása

Már említettem, hogy tálalhatod:

  • csak lisztszórással sűrítve
  • citromlével
  • tejföllel vagy tejszínnel
Tárkonyos raguleves tálalása 1

Tárkonyos csirkeragu leves tálalása

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.