Tárkonyos csirkeragu leves: igazi finomság. Ha jó, tápláló levest szeretnél – gyorsan – akkor ezt a levest jó szívvel ajánlom. A gyorsaság a hozzávalókban és néhány apró fogásban rejlik.
Tárkonyos csirkeragu leves recept
Nevezhetném tárkonyos csirkeragu levesnek is, hiszen csirkeszárnyból készül.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre
- 8 db csirkeszárny
- 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfizsír)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 10 – 15 dkg mirelit zöldborsó (ha mirelitből készíted, sokkal gyorsabban kész)
- 30 dkg gomba (termesztett sampinyon)
- friss vagy szárított tárkony
- 1/4 citrom leve (feltételesen)
- 2 dl tejföl (feltételesen)
- 1 evőkanál liszt (feltételesen)
- petrezselyem
- só
Bevásárlólista
- 8 db csirkeszárny
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 csomag mirelit zöldborsó (csak egy maréknyi kell belőle)
- 30 dkg gomba (termesztett sampinyon)
- 1 citrom
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír, tárkony, liszt, só
Megjegyzések:
- Ezt a levest általában kockára vágott csirkemell filéből szokás készíteni. Én ezt most csirkeszárnyakból főztem, ami olcsóbb, mint a csirkemell filé, így nagyon pénztárcabarát megoldás.
- A gombát, ha nem szimpatikus – bár nagyon jó a levesben – akár el is hagyhatod.
Előkészítés
- A hagymát megtisztítod, felaprítod.
- A sárgarépát és fehérrépát megtisztítod, kis kockákra vágod.
- A csirkeszárnyakat mosd meg és vágd ketté.
Tárkonyos csirkeragu leves elkészítése
- A sárgarépát a hagymával együtt kissé megpirítod. A sárgarépa pirítására azért van szükség, mert attól szép sárga színe lesz a levesnek. Ha gombával készíted, akkor ezt kevésbé fogod látni.
- Közben megmosod a gombát. Ne áztasd vízben, mert nagyon sok vizet képes magába szívni.
- Ráteszed a a zöldségre a csirkeszárnyakat. Megsózod. Ha van glutamátmentes vagy otthon készített ételízesítőd, a só helyett ezt is használhatod. Tovább párolod.
- Hozzáadod a felkockázott fehérrépát.
- Feldarabolod a gombát és a párolt levesalaphoz adod. Amikor a gomba összeesik, add hozzá a zöldborsót. Ha szárított tárkonnyal fűszerezed, most adj hozzá 1 lapos teáskanálnyit.
- Amikor minden megpuhult, rászórod az 1 evőkanál lisztet, az egészet összekevered és felengeded 0,8 – 1 liter vízzel.
- Ha friss tárkonnyal fűszerezed, most add hozzá.
- Ha szeretnéd, hogy savanykás legyen, nyomj hozzá citromlevet.
- Tejföllel vagy tejszínnel dúsíthatod. (Nem feltétlenül szükséges.)
- Felforralod és ezzel a leves el is készült. Szórd meg kevés friss petrezselyemmel.
Elkészítési idő:
- Hozzávalók előkészítése: 15 perc
- Párolás: 20 perc
- Felengedés, felforralás: 5 perc
Összesen: 40 perc
Megjegyzés:
Ez a leves nagyon hasonlít a csirkebecsinált leveshez, de több és töféle zöldségel készül és tárkony van benne.
Tárkonyos csirkeragu leves tálalása
Már említettem, hogy tálalhatod:
- csak lisztszórással sűrítve
- citromlével
- tejföllel vagy tejszínnel
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások