Sült ponty filé: a ponty is elkészíthető úgy, hogy nem lesz benne szálka. Itt megtudhatod, mit kell tenned ennek érdekében.

Sült ponty filé

Sült ponty filé recept

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db kb. másfél kilós ponty
  • fűszerek: só, fehér bors, bazsalikom, kakukkfű

Bevásárlólista

  • 1 db kb. másfél kilós ponty

Emlékeztető: só, fehér bors, bazsalikom, kakukkfű, olíva olaj

Előkészítés

A ponty filézése:

  • A halat megmosod, a belsőségeket kiveszed, a hal fejét, farokrészét levágod. Ebből egy halászlé alaplevébe belefőzheted a megtisztított (méregfogat feltétlenül el kell távolítani) fejet, az uszonyoktól megszabadított farokrészt. A tejet és ikrát a halszeletekkel együtt főzheted meg. Itt most ezekkel nem foglalkozunk. (Ezeket a részeket le is fagyaszthatod, és később használhatod fel.)
  • A megtisztított halat a hal felső részén levő erős csont mellett mindkét oldalán bevágod, majd egy éles késsel a bordarészről eltávolítod úgy, hogy minél kevesebb halhús maradjon a csontos részen (ez is mehet a halászlébe).

    Filézett ponty

    Előkészített ponty

A szálkák eltávolítására két módszer van:

  • csipesszel kihúzogatod (ez elég munkás és lassú)
  • a hal külső részét 2 – 3 mm távolságban bevagdalod (ezzel a vékony szálkákat is szétvágod és sütés után már nem fogod érezni, hogy szálka van a halban).

    Beirdalva

    Beirdalva

Az előkészítés további lépései:

  • Fűszerezés
  • A halat szétnyitva lefekteted úgy, hogy a bőrös része legyen alul.

    Szétterítve

    Szétterítve

  • Négy részre szétvágod. Ha zavar a bőre, eltávolíthatod.
  • Megsózod, őrölt fehér borsot szórsz rá, friss vagy szárított bazsalikommal és kevés kakukkfűvel bedörzsölöd.

    Felszeletelve, fűszerezve

    Felszeletelve, fűszerezve

  • 15 – 20 percig állni hagyod.

Sült ponty filé készítése

  1. Felforrósítasz egy akkora serpenyőt, amelybe mind a 4 szelet hal belefér.
  2. 1 – 2 evőkanál olíva olajat teszel rá.
  3. A halszeleteknek először az egyik, majd utána a másik oldalát megsütöd. A hal nem túl vastag, ezért a belseje is át fog sülni.
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  4. Tálalás előtt pihenteted.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 50 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 70 perc

Sült ponty filé tálalása

Többféle köretet készíthetsz hozzá. Néhány példa

  • hasábburgonya
  • krumplipüré és savanyúság
  • spárga
  • különféle saláták.
Sült ponty filé hagyományos körettel

Hagyományos körettel

Sült ponty filé spárgával

Spárgával

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa