Mákos guba torta: a mákos guba ünnepélyes formája. Itt egy bombabiztos, részletes képes receptet találsz.

Mákos guba tortaszelet 2

Mákos guba torta

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

20 – 23 cm-es tortához

A torta alaphoz:

  • 8 db kifli (vásárold meg előbb, jobb, ha kicsit szikkadt)
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg cukor (2,5 evőkanál)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 liter tej
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja

A krémhez:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd vanília (helyettesítheted valódi vanília aromával)
  • 25 dkg mascarpone
  • 12,5 dkg vaj

A habhoz:

  • 200 ml habtejszín (legalább 30 %-os legyen)
  • 1 – 2 teáskanál porcukor
  • 1 kiskanál darálatlan mák (nem szentírás, szórd meg annyival, amennyi neked tetszik)

Bevásárlólista

  • 8 db kifli
  • 4 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 liter tej
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg darált mák
  • 1 db citrom
  • 1 rúd vanília
  • 200 ml habtejszín (min. 30 %-os)
  • Emlékeztető: kristálycukor, porcukor

Előkészítés

  • Ha darálatlan a mákod és van mákdarálód, daráld meg a mákot. (Erre csak a mákdaráló alkalmas, amely szétkeni a mákszemeket – kávédarálóval ne is próbálkozz. Ha nincs mákdarálód, vásárolj darált mákot, de ellenőrizd le, hogy nem avas-e. A darált mák ugyanis magas olajtartalma a darálásnál kialakult nagy felület miatt könnyen avasodik. Tartsd a fagyasztóban.
  • A hozzávalókat vedd ki a hűtőszekrényből (kivétel a habtejszín, amit felverés előtt tégy a fagyasztóba 20  – 30 percre.

Megjegyzések:

  • A torta alapját és a krémet felhasználás előtt egy nappal már elkészítheted.
  • A tejszínhabot 2 – 3 órával előbb verd csak fel – kézi mixerrel vagy kézi habverővel. Ha szifonnal készíted, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt díszítsd a habbal, mert hamar összeesik. (Tejszínhab port lehetőleg ne használj!)
  • A torta nálam 22 cm-es lett, mert állítható tortaformával dolgoztam. Ha 20 cm-es tortaformád van, akkor a fenti mennyiségből magasabb, ha 23 cm-es, akkor egy kicsit alacsonyabb lesz. Ez nem probléma. 26, vagy 28 cm-es tortaformánál már át kell számolnod a mennyiségeket. A tortaforma kapcsos legyen.

Mákos guba torta készítése

Torta alap készítése:

(lényegében nem más, mint mákos guba – a névadó):

  1. A kifliket kb. 1 cm vastag karikákra vágod.
  2. A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kevered.

    Tojás és cukor

    Tojás és cukor

  3. A tejet a vajjal vízfürdőn felmelegíted.
  4. Amikor a vaj már megolvadt, a cukrokkal kikevert tojást hozzáadod. (Először néhány kanál meleg vajas tejjel hígítsd fel annyira, hogy jól önthetővé váljon.) Utána öntsd a tejhez.

    Tej hozzáadva

    Tej hozzáadva

  5. Kissé sűrítsd be, de ne bajlódj vele túl sokáig, mert nagyon lassan sűrűsödik.
  6. Közben reszeld le a  citrom héját, keverd a mákhoz.
  7. Keverd a mákot a tejes keverékhez. (Először keverd el néhány kanál tejes keverékkel, hogy önthetővé váljon.)

    Mák hozzáadva

    Mák hozzáadva

  8. Néhány perc keverés után vedd le a vízfürdőről, hagyd kissé hűlni és öntsd rá a feldarabolt kiflikre. Keverd össze. Hagyd állni, amíg a kifli beszívja a mákos folyadékot. Közben többször keverd össze.

    Kifli keverék

    Kifli keverék

  9. Egy tortaformát (20 – 23) bélelj ki sütőpapírral.
  10. Öntsd bele a mákos keveréket.
  11. Süsd 175 fokon 20 percig (ne tovább, mert kihűlés után keménylesz!). Ezzel elkészült a torta alapja. Ha sütésnél a közepe felpúposodik, nyomkodd le egy kanállal, hogy egyenlő vastagságú legyen. Hagyd kihűlni.

    Megsütve

    Megsütve

  12. Vedd ki a sütőpapírral együtt, távolítsd el a sütőpapírt.  (Ha az alja kicsit vajas lenne, töröld meg egy papírtörlővel.) Helyezd el azon a tálon, amelyen feltálalod a tortát. A tortaformát tedd rá vissza.

    Tortaformában

    Tortaformában

Krém elkészítése:

(A torta sütése közben készítheted.)

  1. A mascarponet és a vajat keverd össze kézi mixerrel vagy fakanállal.

    Mascarpone, vaj

    Mascarpone, vaj

  2. A tojást a cukorral keverd ki, tedd bel a vaníliát.

    Tojás, cukor, vanília

    Tojás, cukor, vanília

  3. Gőz fölött főzd sűrűre. A vanília rudat távolítsd el.
  4. Ha csomós lenne, szűrd át. Kihűlés után keverd habosra a vajas mascarponeval.

    Vanília krém

    Vanília krém

  5. Kend rá egyenletesen a mákos guba alapra. Tedd a hűtőbe néhány órára, vagy akár egy éjszakára.

Tejszínhab készítése:

  1. A tejszínt tedd negyed órára a fagyasztóba. Hidegen könnyebben és szebben felverődik.
  2. Kézi mixerrel vagy habverővel verd fel. Közben adagold hozzá a porcukrot (1 – 2 teáskanállal, ízlés szerint), amelyet átszitáltál. (A habba is beleszitálhatod. (Vigyázz, ha túl hosszú ideig vered, vaj lehet belőle.)
  3. Díszítsd a habbal a tortát. Rákenheted egyszerűen, Kanállal megformázhtod (ezt tettem én). Ha van elég időd, habzsákból csúcsokat nyomkodhatsz a torta tetejére. Természetesen ez lesz a legszebb.
  4. Szórd meg annyi darálatlan mákkal (e túl sokkal), amennyivel szépnek találod. Ha nincs darálatlan mákod, óvatosan szitálj rá kevés darált mákot.
  5. Távolítsd el a tortaformát. (Előzőleg késsel körben elválaszthatod a formától.) Ezzel a torta tálalásra elkészült.
    Mákos guba torta 1

    Mákos guba torta 1

    Mákos guba torta 2

    Mákos guba torta 2

Elkészítési idő:

(hűtőben való tárolás nélkül)

  • Torta alap elkészítése: 30 perc
  • Torta alap sütése, kihűlése: 40 perc
  • Vaníliás krém elkészítése és felrakása: elkészül az alap sütése, hűlése közben
  • Tejszínhab elkészítése, felrakása, díszítése: 10 perc

Összesen: 80 perc

Tálalás

Bármilyen, egyszerűbb, vagy díszesebb tortatálon. Vágd fel szeletekre és állítva vagy tektetve tedd a tányérokra.Mákos guba tortaszelet 1

 

A tortát és a felvételeket készítette: Pap Zsuzsa