Mákos guba torta: a mákos guba ünnepélyes formája. Itt egy bombabiztos, részletes képes receptet találsz.
Mákos guba torta
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
20 – 23 cm-es tortához
A torta alaphoz:
- 8 db kifli (vásárold meg előbb, jobb, ha kicsit szikkadt)
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg cukor (2,5 evőkanál)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 liter tej
- 5 dkg vaj
- 8 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
A krémhez:
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 rúd vanília (helyettesítheted valódi vanília aromával)
- 25 dkg mascarpone
- 12,5 dkg vaj
A habhoz:
- 200 ml habtejszín (legalább 30 %-os legyen)
- 1 – 2 teáskanál porcukor
- 1 kiskanál darálatlan mák (nem szentírás, szórd meg annyival, amennyi neked tetszik)
Bevásárlólista
- 8 db kifli
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 liter tej
- 20 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg darált mák
- 1 db citrom
- 1 rúd vanília
- 200 ml habtejszín (min. 30 %-os)
- Emlékeztető: kristálycukor, porcukor
Előkészítés
- Ha darálatlan a mákod és van mákdarálód, daráld meg a mákot. (Erre csak a mákdaráló alkalmas, amely szétkeni a mákszemeket – kávédarálóval ne is próbálkozz. Ha nincs mákdarálód, vásárolj darált mákot, de ellenőrizd le, hogy nem avas-e. A darált mák ugyanis magas olajtartalma a darálásnál kialakult nagy felület miatt könnyen avasodik. Tartsd a fagyasztóban.
- A hozzávalókat vedd ki a hűtőszekrényből (kivétel a habtejszín, amit felverés előtt tégy a fagyasztóba 20 – 30 percre.
Megjegyzések:
- A torta alapját és a krémet felhasználás előtt egy nappal már elkészítheted.
- A tejszínhabot 2 – 3 órával előbb verd csak fel – kézi mixerrel vagy kézi habverővel. Ha szifonnal készíted, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt díszítsd a habbal, mert hamar összeesik. (Tejszínhab port lehetőleg ne használj!)
- A torta nálam 22 cm-es lett, mert állítható tortaformával dolgoztam. Ha 20 cm-es tortaformád van, akkor a fenti mennyiségből magasabb, ha 23 cm-es, akkor egy kicsit alacsonyabb lesz. Ez nem probléma. 26, vagy 28 cm-es tortaformánál már át kell számolnod a mennyiségeket. A tortaforma kapcsos legyen.
Mákos guba torta készítése
Torta alap készítése:
(lényegében nem más, mint mákos guba – a névadó):
- A kifliket kb. 1 cm vastag karikákra vágod.
- A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kevered.
- A tejet a vajjal vízfürdőn felmelegíted.
- Amikor a vaj már megolvadt, a cukrokkal kikevert tojást hozzáadod. (Először néhány kanál meleg vajas tejjel hígítsd fel annyira, hogy jól önthetővé váljon.) Utána öntsd a tejhez.
- Kissé sűrítsd be, de ne bajlódj vele túl sokáig, mert nagyon lassan sűrűsödik.
- Közben reszeld le a citrom héját, keverd a mákhoz.
- Keverd a mákot a tejes keverékhez. (Először keverd el néhány kanál tejes keverékkel, hogy önthetővé váljon.)
- Néhány perc keverés után vedd le a vízfürdőről, hagyd kissé hűlni és öntsd rá a feldarabolt kiflikre. Keverd össze. Hagyd állni, amíg a kifli beszívja a mákos folyadékot. Közben többször keverd össze.
- Egy tortaformát (20 – 23) bélelj ki sütőpapírral.
- Öntsd bele a mákos keveréket.
- Süsd 175 fokon 20 percig (ne tovább, mert kihűlés után keménylesz!). Ezzel elkészült a torta alapja. Ha sütésnél a közepe felpúposodik, nyomkodd le egy kanállal, hogy egyenlő vastagságú legyen. Hagyd kihűlni.
- Vedd ki a sütőpapírral együtt, távolítsd el a sütőpapírt. (Ha az alja kicsit vajas lenne, töröld meg egy papírtörlővel.) Helyezd el azon a tálon, amelyen feltálalod a tortát. A tortaformát tedd rá vissza.
Krém elkészítése:
(A torta sütése közben készítheted.)
- A mascarponet és a vajat keverd össze kézi mixerrel vagy fakanállal.
- A tojást a cukorral keverd ki, tedd bel a vaníliát.
- Gőz fölött főzd sűrűre. A vanília rudat távolítsd el.
- Ha csomós lenne, szűrd át. Kihűlés után keverd habosra a vajas mascarponeval.
- Kend rá egyenletesen a mákos guba alapra. Tedd a hűtőbe néhány órára, vagy akár egy éjszakára.
Tejszínhab készítése:
- A tejszínt tedd negyed órára a fagyasztóba. Hidegen könnyebben és szebben felverődik.
- Kézi mixerrel vagy habverővel verd fel. Közben adagold hozzá a porcukrot (1 – 2 teáskanállal, ízlés szerint), amelyet átszitáltál. (A habba is beleszitálhatod. (Vigyázz, ha túl hosszú ideig vered, vaj lehet belőle.)
- Díszítsd a habbal a tortát. Rákenheted egyszerűen, Kanállal megformázhtod (ezt tettem én). Ha van elég időd, habzsákból csúcsokat nyomkodhatsz a torta tetejére. Természetesen ez lesz a legszebb.
- Szórd meg annyi darálatlan mákkal (e túl sokkal), amennyivel szépnek találod. Ha nincs darálatlan mákod, óvatosan szitálj rá kevés darált mákot.
- Távolítsd el a tortaformát. (Előzőleg késsel körben elválaszthatod a formától.) Ezzel a torta tálalásra elkészült.
Elkészítési idő:
(hűtőben való tárolás nélkül)
- Torta alap elkészítése: 30 perc
- Torta alap sütése, kihűlése: 40 perc
- Vaníliás krém elkészítése és felrakása: elkészül az alap sütése, hűlése közben
- Tejszínhab elkészítése, felrakása, díszítése: 10 perc
Összesen: 80 perc
Tálalás
Bármilyen, egyszerűbb, vagy díszesebb tortatálon. Vágd fel szeletekre és állítva vagy tektetve tedd a tányérokra.
A tortát és a felvételeket készítette: Pap Zsuzsa
Elkészítettem a tortát nagyon finom lett, köszönöm!
Most jutottam egy kis időhöz. Örülök, hogy jól sikerült.