Sült ponty filé: a ponty is elkészíthető úgy, hogy nem lesz benne szálka. Itt megtudhatod, mit kell tenned ennek érdekében.
Sült ponty filé recept
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db kb. másfél kilós ponty
- fűszerek: só, fehér bors, bazsalikom, kakukkfű
Bevásárlólista
- 1 db kb. másfél kilós ponty
Emlékeztető: só, fehér bors, bazsalikom, kakukkfű, olívaolaj
Előkészítés
A ponty filézése:
- A halat megmosod, a belsőségeket kiveszed, a hal fejét, farokrészét levágod. Ebből egy halászlé alaplevébe belefőzheted a megtisztított (méregfogat feltétlenül el kell távolítani) fejet, az uszonyoktól megszabadított farokrészt. A tejet és ikrát a halszeletekkel együtt főzheted meg. Itt most ezekkel nem foglalkozunk. (Ezeket a részeket le is fagyaszthatod, és később használhatod fel.)
- A megtisztított halat a hal felső részén levő erős csont mellett mindkét oldalán bevágod, majd egy éles késsel a bordarészről eltávolítod úgy, hogy minél kevesebb halhús maradjon a csontos részen (ez is mehet a halászlébe).
A szálkák eltávolítására két módszer van:
- csipesszel kihúzogatod (ez elég munkás és lassú)
- a hal külső részét 2 – 3 mm távolságban bevagdalod (ezzel a vékony szálkákat is szétvágod és sütés után már nem fogod érezni, hogy szálka van a halban).
Az előkészítés további lépései:
- Fűszerezés
- A halat szétnyitva lefekteted úgy, hogy a bőrös része legyen alul.
- Négy részre szétvágod. Ha zavar a bőre, eltávolíthatod.
- Megsózod, őrölt fehér borsot szórsz rá, friss vagy szárított bazsalikommal és kevés kakukkfűvel bedörzsölöd.
- 15 – 20 percig állni hagyod.
Sült ponty filé készítése
- Felforrósítasz egy akkora serpenyőt, amelybe mind a 4 szelet hal belefér.
- 1 – 2 evőkanál olíva olajat teszel rá.
- A halszeleteknek először az egyik, majd utána a másik oldalát megsütöd. A hal nem túl vastag, ezért a belseje is át fog sülni.
- Tálalás előtt pihenteted.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 50 perc
- Sütés: 20 perc
Összesen: 70 perc
Sült ponty filé tálalása
Többféle köretet készíthetsz hozzá. Néhány példa
- hasábburgonya
- krumplipüré és savanyúság
- spárga
- különféle saláták.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások