Sült kárász: nagyon hasonló a keszeghez (talán egy kicsit nagyobb), csak valahogy a keszeget jobban ismerjük. Sütve finom, ha ismered a fortélyokat. Itt olvashatod.
Sült kárász, kárász sütése
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 db 60 – 80 dkg-os kárász
Kárász
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kiskanál édes piros fűszerpaprika
- só
- a sütéshez: napraforgó olaj 0,5 – 0,8 liter
- tálaláshoz: 2 db paradicsom, néhány szál zöld petrezselyem
Bevásárlólista
- 4 db 60 – 80 dkg-os kárász
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db paradicsom
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, édes piros fűszerpaprika, só, napraforgó olaj
Előkészítés
A jó sült kárász készítésének alapja.
- A kárász két oldalát (a hal rendszerint ki van belezve) 2-3 mm távolságban egy éles késsel vagdalt be. Ezt a műveletet irdalásnak nevezzük. Ezzel a művelettel a halban levő kis szálkákat elvágod, sütés közben megsülnek, és nem is érzed, hogy szálka van a halban. (A nagyobb szálkák természetesen megmaradnak, dez ezek könnyen eltávolíthatók.
Kárász beirdalva
- A lisztet, piros fűszerpaprikát és a zsemlemorzsát egy nagyobb tányérban vagy tálban összekevered.
- A halat kívül-belül besózod.
- Beleforgatod a morzsás lisztbe mindkét oldalát.
Morzsás paprikás lisztbe forgatva
Sült kárász készítése, a kárász sütése
- Egy nagyobb lábasban (a hal lehetőleg férjen bele – ha nem, ketté kell vágnod) melegítsd fel a sütéshez az olajat. Legyen forró, de ne füstöljön. (Ha nem elég meleg az olaj, a hal megszívja magát és a szálkák sem sülnek át.)
- Beleteszed a halat és addig sütöd, amíg az alsó fele szép aranybarna lesz.
Sütés 1
- Megfordítod.
- A másik oldalát is szép aranybarnára sütöd.
Sütés 2
- Amikor a hal elkészült, kliemeled az olajból és egy alkalmas eszközön lecsepegteted. (Nálam ez egy nokedli szaggató volt.)
Lecsepegtetés
- Papírtörlővel bélelt tányérra teszed. egy kicsit le is törölgetheted a papír széleivel.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 40 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 70 perc.
Megjegyzések:
- A képek egy hal sütését mutatják be.
- Ha nagyobb a kárász, lehet, hogy 2 db is elég lesz 4 személyre.
- Az irdaláson és a jó sütésen múlik, hogy milyen élményben lesz részed.
- A sült keszeg hasonló módon készíthető.
Tálalás
Paradicsomszeletekkel, petrezselyemmel tálalhatod, de hasábburgonyát is süthetsz hozzá.
Sült kárász tálalva 1
Sült kárász tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások