Mire jó a levendula a konyhában? Nem is gondolnád, hogy  a gasztronómia mennyire kedveli ezt az eredetileg dísznövényként, de egyre gyakrabban fűszernövényként használt lila csodát.

Levendula 2

Mire jó a levendula?

A levendulát a háztartásodban nagyon sokféle célra felhasználhatod:

  • díszítő növényként a kertedben
  • remek dekorációs alapanyag, melyből vintage stílusú, nagyon hangulatos asztaldekorációt készíthetsz
  • illatosítóként és molyok ellen a szekrényedben
  • romantikus illatszerként (nagyon tiszta, egyszerű illet, a régi híres 4711-es kölni alapja) – bár ez ma már nem divat
  • molyok ellen
  • gyógyászati célokra – virágaiból gyógyteát főzhetsz, vagy hozzáadhatod más tea keverékhez.
  • fűszernövényként a konyhádban.

Levendula a konyhában

  • Provence a levendula termesztés egyik központja, ameddig a szem ellát, hosszan terülnek el a napos domboldalakon a levendula ültetvények. Ezen a vidéken a helyi konyha egyik elmaradhatatlan fűszere, a Provence-i fűszerkeverék, melynek egyik fontos összetevője a levendula. A Provence-i fűszerkeverékkel elsősorban húsételeket ízesítenek, önmagában a levendula azonban ennél jóval változatosabban is használható a konyhában.
  • Ha levendulát adsz egy üveg porcukorhoz vagy kristálycukorhoz, akkor a sütéshez kellemes aromájú levendulás cukrot készíthetsz. Olívaolajból, vagy balzsamecetből és egy kevés levendulából különleges ízű salátaöntet készülhet.Levendula 1
  • A levendula alkalmas a tej és a tejszín ízesítésére is, ehhez friss virágait áztasd be tejbe vagy tejszínbe, majd pedig szűrd le. A forró nyári napokon levendula szörppel vagy sziruppal ízesített limonádéval is csillapíthatod a szomjad.Levendula 5
  • A lekvárok, zselék, csokoládéból készített édességek szintén igazi különlegességgé válhatnak, ha egy kevés levendulával ízesíted őket.
  • A levendula jól illik a rozmaringhoz és a kakukkfűhöz is, ezekből a fűszerekből mediterrán hatású fűszerkeveréket készíthetsz, melyekkel húsételeket fűszerezhetsz.

Mire ügyelj a felhasználásnál?

  • Konyhai felhasználásra a levendula leveleit és virágait kell gyűjteni, melyeket szárítva és frissen is felhasználhatsz a konyhában. Virágait a teljes elnyílás előtti állapotban, szárral együtt célszerű levágnod.Levendula 4
  • Felhasználása során két dologra kell kiemelten figyelni. Az egyik ilyen dolog, a levendula erőteljes íze, nagyon könnyen tolakodóvá válhat, ezért csak óvatosan adagold.
  • A másik, amit fontos észben tartani, hogy ha tartós hőhatás éri a levendulát, akkor elveszíti kellemes, aromás ízét és kesernyéssé válhat.

A levendula termesztése otthon

Ha kedvet kaptál a levendulával való főzéshez, sütéshez, akkor a fűszernek való növényt, otthon is könnyedén megtermesztheted.

Napos, világos helyen, nem túl kötött talajban, mérsékelt öntözés mellett szépen fejlődik és virágzik. Ha nem feledkezel meg a metszésről sem, akkor hosszú évekig, szép formájú, egészséges levendulád lesz!Levendula 3

 

A blog írója: Fábián Tímea

 

Képek forrása: Pixabay.com