Mire jó a levendula a konyhában? Nem is gondolnád, hogy a gasztronómia mennyire kedveli ezt az eredetileg dísznövényként, de egyre gyakrabban fűszernövényként használt lila csodát.
Mire jó a levendula?
A levendulát a háztartásodban nagyon sokféle célra felhasználhatod:
- díszítő növényként a kertedben
- remek dekorációs alapanyag, melyből vintage stílusú, nagyon hangulatos asztaldekorációt készíthetsz
- illatosítóként és molyok ellen a szekrényedben
- romantikus illatszerként (nagyon tiszta, egyszerű illet, a régi híres 4711-es kölni alapja) – bár ez ma már nem divat
- molyok ellen
- gyógyászati célokra – virágaiból gyógyteát főzhetsz, vagy hozzáadhatod más tea keverékhez.
- fűszernövényként a konyhádban.
Levendula a konyhában
- Provence a levendula termesztés egyik központja, ameddig a szem ellát, hosszan terülnek el a napos domboldalakon a levendula ültetvények. Ezen a vidéken a helyi konyha egyik elmaradhatatlan fűszere, a Provence-i fűszerkeverék, melynek egyik fontos összetevője a levendula. A Provence-i fűszerkeverékkel elsősorban húsételeket ízesítenek, önmagában a levendula azonban ennél jóval változatosabban is használható a konyhában.
- Ha levendulát adsz egy üveg porcukorhoz vagy kristálycukorhoz, akkor a sütéshez kellemes aromájú levendulás cukrot készíthetsz. Olívaolajból, vagy balzsamecetből és egy kevés levendulából különleges ízű salátaöntet készülhet.
- A levendula alkalmas a tej és a tejszín ízesítésére is, ehhez friss virágait áztasd be tejbe vagy tejszínbe, majd pedig szűrd le. A forró nyári napokon levendula szörppel vagy sziruppal ízesített limonádéval is csillapíthatod a szomjad.
- A lekvárok, zselék, csokoládéból készített édességek szintén igazi különlegességgé válhatnak, ha egy kevés levendulával ízesíted őket.
- A levendula jól illik a rozmaringhoz és a kakukkfűhöz is, ezekből a fűszerekből mediterrán hatású fűszerkeveréket készíthetsz, melyekkel húsételeket fűszerezhetsz.
Mire ügyelj a felhasználásnál?
- Konyhai felhasználásra a levendula leveleit és virágait kell gyűjteni, melyeket szárítva és frissen is felhasználhatsz a konyhában. Virágait a teljes elnyílás előtti állapotban, szárral együtt célszerű levágnod.
- Felhasználása során két dologra kell kiemelten figyelni. Az egyik ilyen dolog, a levendula erőteljes íze, nagyon könnyen tolakodóvá válhat, ezért csak óvatosan adagold.
- A másik, amit fontos észben tartani, hogy ha tartós hőhatás éri a levendulát, akkor elveszíti kellemes, aromás ízét és kesernyéssé válhat.
A levendula termesztése otthon
Ha kedvet kaptál a levendulával való főzéshez, sütéshez, akkor a fűszernek való növényt, otthon is könnyedén megtermesztheted.
Napos, világos helyen, nem túl kötött talajban, mérsékelt öntözés mellett szépen fejlődik és virágzik. Ha nem feledkezel meg a metszésről sem, akkor hosszú évekig, szép formájú, egészséges levendulád lesz!
A blog írója: Fábián Tímea
Képek forrása: Pixabay.com
Legutóbbi hozzászólások