Bazsalikom: Dél-Ázsiából került hazánkba és kedvelt kerti és cserepes fűszernövény lett.  Kellemes illatát illóolaj tartalmától kapja. Jó földet, sok vizet és sok napsütést igényel.

bazsalikom

Bazsalikom

A  növény

A bazsalikom az egyik leggyakrabban használt fűszernövény. Többféle változata létezik mint pl. a kerti, a rojtos levelű, a színes (bordó) levelű, a citrombazsalikom, a perui, az indiai és egyéb fajták. Nálunk általában a zöld levelű kerti bazsalikom az ismert. Védett, napos helyen, jó vízáteresztésű földben fejlődik jól. A kisebb fajták cserépben is termelhetők. Magról szaporodik. Rendszeresen öntözni kell. Mivel trópusi növény, fagyérzékeny. 16 fok felett fejlődik jól.

Nemcsak fűszerezésre használható, hanem az egészségre is kedvező hatású.

Tárolása, felhasználása

A leveleket és a virágokat (ha vannak) folyamatosan lehet szedni és frissen felhasználni. Ilyenkor érvényesül legjobban az aromája. Mivel csak a meleg hónapokban lehet termeszteni, a hidegebb időszakokban csak szárított formában tudjuk felhasználni (valószínűleg fólia alatt is termelik, mert télen is kapható kis cserepekben. Szárítása napfénytől védett helyen, felakasztva történjen, utána pedig jól záródó edényben tárolható a szárított fűszer.

A egyik leggyakrabban használt fűszernövény. A friss növény illata jellegzetes. Késsel szeletelve megbarnulhatnak, ezért inkább kézzel célszerű tépkedni. Mivel főzés közben hamar elveszti aromáját, ezért csak a tálalás előtt keverd az ételbe. Elsősorban paradicsomos ételek, mártások, csirke-, tojás-, hal- és zöldséges ételekhez illik (bab, padlizsán). Legismertebb a bazsalikom pesto fűszereként. Ázsiai ételeknek is kedvelt fűszere.

Paradicsom leves 1

Bruscchetta - szendvics

Érdekességek a bazsalikom használatáról

Szív alakú levelei miatt a szerelem jelképe. A basilicum a mesék halálos pillantású sárkánykígyójának nevét idézi fel, ami az ókori görögöknél és rómaiaknál átkok mondására ösztönzött a növény vetése közben. Görögországban a kis levelű bazsalikomot légyriasztónak használják, mert az asztalra téve elriasztja onnan a legyeket. Gyógynövényként is ismert, különféle kedvező hatásai vannak.

 

Bazsalikom kép: saját felvétel.