Fűszernövények a háztartásban már régóta jelen vannak. Kezdetben a kolostorokban és a falusi házak kertjeiben, tornácán növekedtek, ma már a városi erkélyeken is virulnak.   

A fűszernövények a háztartásban többféle hasznot is hajtanak:

  • növelik az ételek élvezeti értékét
  • javítják az étvágyat és segítik az emésztést
  • egyes fűszerek gyógyhatással is rendelkeznek
  • a friss fűszerek egy részében vitaminok vannak
  • rovarűző és molyirtó hatásuk is ismert.

 Fűszernövények régen és ma

Úgy tűnik, az étkezési kultúrával együtt a fűszerezés is reneszánszát éli. Egyre többen kezdenek – akár az erkélyeken is – néhány cserép fűszernövényt nevelni. Ha ez érdekel téged, és magról szeretnéd kezdeni, szerezd be márciusban a magokat. Ha palántát vagy már szedhetőt vennél, akkor áprilisban vásárold meg a kisebb-nagyobb fűszernövény töveket, hiszen azok már a szabadban nevelhetők tovább. A fűszernövények otthoni termesztésénél fontos, hogy találd meg számukra a megfelelő helyet (napsütésre van szükségük), és tavasztól őszig gondozd (öntözd, szedd le az esetleg elszáradt leveleket, megfelelő helyen vedd le azt az ágat, amit elhasználsz.)

Régebben a petrezselymet, tárkonyt, zsályát, kaprot, majoránnát, zeller zöldet használták, napjainkban kedvelt lett még a bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű (oregánó), rozmaring, lestyán, kakukkfű, koriander, ciromfű, menta.

Rozmaring      BorsikafűBazsalikom

 

Fűszernövények cserépben

Évek foglalkozom a fűszernövényekkel. Mivel nincs kiskertem, az erkélyen, cserépben nevelgetem őket nagy gonddal és szeretettel. Mivel erkélyünk ideális hely a számukra (reggeltől délutánig idesüt a nap), nagyon jól érezik magukat és legtöbbjük virágot, magot is hoz. Látványuk is gyönyörködtet, ezért szívesen készítek fényképeket is róluk.

Egész nyáron tudok friss zöld fűszereket használni és ez az ételek ízében is megmutatkozik. Ősszel leszüretelve, megszárítva vagy fagyasztva (igen, a mélyhűtőben is eltehetők, mint a petrezselyem vagy a zellerlevél) a zöld fűszerfélékre egy fillért sem kellett költenem.

Bővebben

Ha bővebben érdekelnek a fűszerek, információkat itt találsz:

Fűszerek és ételek 

Fűszernövények cserépben

Fűszerek és egészség

Fűszerek és grillezés

Fűszerek és pénz

Te milyen tapasztalatokat szereztél a fűszernövényekkel? Kérlek, oszd meg velünk.

Képek: saját felvételek