Fűszernövények termesztése otthon csak akkor lehetséges, ha megvannak hozzá a feltételek. Ezek közül a napfényt kevéssé tudod befolyásolni, a többi megoldható.

Fűszernövények termesztése - menta

Fűszernövények termesztése: mi kell hozzá?

Megkérdeztem az e téren nálam tapasztaltabbaktól, hogy valójában milyen feltételek között lehet eredménnyel kecsegtető a fűszernövények termesztése és a következőket tudtam meg:

  • napsütés
  • elegendő öntözővíz (eső)
  • laza talaj
  • elég nagy cserép, hogy legyen elég földje és tudjon növekedni.

Ennek alapján felülvizsgáltam a körülményeimet és azt találtam, hogy:

  • az erkély déli fekvésű és nincs árnyékban
  • öntözni lehet
  • földet vennem kellett
  • volt néhány üres nagy méretű cserepem kezdetnek.

Utána leültem a számítógép elé és megnéztem, hol tudok fűszernövényeket beszerezni és a Lehel piacon találtam egy jó forrást, ahol nagybani termelőtől vásárolnak. Be is vásároltam abból, amit éppen kapni lehetett: rozmaringot, bazsalikomot, mentát, metélőhagymát, szurokfüvet, citromfüvet és el is ültettem cserepekbe. Megfelelő mennyiségű és minőségű földet is vásároltam hozzá.

Tapasztalataim

A növényeket átültettem nagyobb cserepekbe. Néhány napig szinte semmi nem történt, de utána a rozmaring kivételével a növényeim elkezdtek kornyadozni. Már egészen elkeseredtem, a metélőhagymát megnyírtam, és csodák-csodája, növényeim 2 hét után éledezni és fejlődni kezdtek – kivéve a bazsalikomot. Gyanítom, hogy ott elronthattam valamit. Közben megtudtam, hogy a leveleit állandóan szedni kell és nem is mindegy, hogy hol és hogyan. Így vettem  még egy tövet, bár már a meglévő is elkezdett éledezni és növekedni.

Így sikerült a fűszernövények termesztése

 

Fűszernövények termesztése - menta   Fűszernövények termesztése - metélőhagyma   Fűszernövények termesztése - rozmaring   Fűszernövények termesztése - citromfű   Fűszernövények termesztése - szurokfű

 

Hamarosan jön még szabad földből két sok telet átélt évelő: kakukkfű és zsálya. Vásárolni fogok még egy bazsalikomot és talán még valamit. Ez a tíz növény nem foglal el többet másfél négyzetméternél. Ha nem jó felkvésű, vagy nincs erkély, ablakban is elhelyezhető ládában a néhány legkedveltebb fűszernövényed.

Remélem, ha eddig nem foglalkoztatott a fűszernövények termesztése, néhány cseréppel megpróbálkozol.

 

Ha szeretnél többet megtudni a fűszernövényekről és más fűszerekről, nézd át a következő cikkemet:

Könyvek fűszerekről 

 

Fűszernövények termesztése képek: saját felvételek