Húsos ravioli: olyan tésztaétel, amelynek elkészítésére időt kell szánni. Nem túl bonyolult, de azért odafigyelést igényel, hogy a kis húsos táskák kifőzéskor ne nyíljanak ki.
Húsos ravioli
Elkészítési idő: 160 perc
Hozzávalók
40 db raviolihoz
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 mokkáskanál só
- 30 dkg bolognai ragu
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 csokor petrezselyem
Megjegyzések:
- Bolognai raguból célszerű többet készíteni és adagokban lefagyasztani, mivel sokféleképpen felhasználható. Én fagyasztottból készítettem.
- Más, akár maradék húsból készített tölteléket is használhatsz.
Bevásárlólista
- 2 db tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, só,
Előkészítés
- 20 dkg lisztből, 2 db tojásból és a mokkáskanál sóból (esetleg 1 evőkanál víz hozzáadásával gyúrt tésztát készítesz. Folpackba csomagolod és egy órára a hűtőbe teszed.
- A bolognai ragut kiveszed a hűtőből, hagyod felmelegedni, majd a tűzhelyen tovább melegíted. A levét szűrőkanálon kicsit kinyomkodod, hogy ne ázzon el a tészta.
Húsos ravioli készítése
Többféle módon készítheted:
- hagyományosan, kézzel nyújott tésztából – kinyújtod, felét megtöltöd, majd a másik felét ráhajtod, a töltelékek között lenyomkodod, majd derelyevágóval szétvágod.
- géppel nyújtott tésztából tésztacsíkból a fentihez hasonló módon
- géppel nyújtott tésztából sablon segítségével
- tésztagépek ravioli készítő tartozékával
A fenti négy módszer közül itt a harmadikkal történő készítést találod.
Húsos ravioli készítése sablonnal
A készítéshez szükséged lesz egy ravioli készítő sablonra.
- A 20 dkg lisztből készített tésztát 4 részre osztod. Egy-egy részből 10 db raviolit készíthetsz a sablon segítségével. (Ez saját tapasztalat.) 4 db bucit készítesz belőle, 3 db-ot follpackba csomagolva félre teszel, hogy ne száradjon ki.
- Az első tészta-darabot tésztagéppel kinyútod, a lehető legvékonyabbra. Az így készített tésztacsík kb. kétszer olyan hosszú lesz, mint a sablon. Mindkét oldalát belisztezed.
- A sablon mélyedéseit is belisztezed (ha ezt nem teszed meg, lehet, hogy a tészta beleragad és nem tudod majd kiszedni. (Ez nagy bosszúság lesz!)
- Ráfekteted a tészta egyik felét a sablonra.
- A lyukaknál benyomkodod.
- A készített mélyedésekbe belerakod a darált húst.
- A mélyedések között megkened vízzel, hogy jobban összeragadjon.
- Ráhajtod a tészta másik felét, kinyomkodod a két tésztalap között beszorult levegőt.
- Ráteszed a sablon másik felét úgy, hogy a cakkos vágófelületek a tésztára kerüljenek.
- Sodrófával alaposan lenyomkodod a sablont, hogy minél jobban átvágja az alatta levő tésztát.
- Leemeled a sablon felső részét és az alsóból kiborítod a tésztákat. (A hulladékot tedd félre, csipetke készülhet belőle.
- Ezt a műveletsort a másik három tésztadarabbal megismétled. A végén 40 db ravioli lesz az eredmény.
- A tésztákat egy vagy két részletben enyhén sós vízben kifőzöd. A főzés tovább fog tartani, mert dupla vastag tésztáról van szó. Időnként egy-egy tésztasarokkal ellenőrizheted, hogy megfőtt-e. Egy-egy főzési idő akár 10 percig is eltarthat.
- Amikor a tészta kellően megpuhult, kiszeded egy edénybe és kevés vajat teszel rá.
Elkészítési idő:
- Tésztakészítés, pihentetés 80 perc
- Nyújtás, tészta formázás, töltés, darabolás, kiszedés a sablonból (4 részletben): 60 perc
- Kifőzés (két adagban): 20 perc
Összesen: 160 perc (ebben lesz 60 perc időd másra, amikor a tészta pihen.)
Húsos ravioli tálalása
A tésztát még melegen tányérokra szeded. Megszórod reszelt sajttal és vágott petrezselyemmel.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások