Húsos ravioli: olyan tésztaétel, amelynek elkészítésére időt kell szánni. Nem túl bonyolult, de azért odafigyelést igényel, hogy a kis húsos táskák kifőzéskor ne nyíljanak ki.

Húsos ravioli

Húsos ravioli

Elkészítési idő: 160 perc

Hozzávalók

40 db raviolihoz

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 30 dkg bolognai ragu
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 csokor petrezselyem

Megjegyzések:

  • Bolognai raguból célszerű többet készíteni és adagokban lefagyasztani, mivel sokféleképpen felhasználható. Én fagyasztottból készítettem.
  • Más, akár maradék húsból készített tölteléket is használhatsz.

Bevásárlólista

  • 2 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, só,

Előkészítés

  • 20 dkg lisztből, 2 db tojásból és a mokkáskanál sóból (esetleg 1 evőkanál víz hozzáadásával gyúrt tésztát készítesz. Folpackba csomagolod és egy órára a hűtőbe teszed.

    Részta előkészítve

    Tészta előkészítve

  • A bolognai ragut kiveszed a hűtőből, hagyod felmelegedni, majd a tűzhelyen tovább melegíted. A levét szűrőkanálon kicsit kinyomkodod, hogy ne ázzon el a tészta.

Húsos ravioli készítése

Többféle módon készítheted:

  • hagyományosan, kézzel nyújott tésztából – kinyújtod, felét megtöltöd, majd a másik felét ráhajtod, a töltelékek között lenyomkodod, majd derelyevágóval szétvágod.
  • géppel nyújtott tésztából tésztacsíkból a fentihez hasonló módon
  • géppel nyújtott tésztából sablon segítségével
  • tésztagépek ravioli készítő tartozékával

A fenti négy módszer közül itt a harmadikkal történő készítést találod.

Húsos ravioli készítése sablonnal

A készítéshez szükséged lesz egy ravioli készítő sablonra.

Ravioli készítő sablon

Ravioli készítő sablon

  1. A 20 dkg lisztből készített tésztát 4 részre osztod. Egy-egy részből 10 db raviolit készíthetsz a sablon segítségével. (Ez saját tapasztalat.) 4 db bucit készítesz belőle, 3 db-ot follpackba csomagolva félre teszel, hogy ne száradjon ki.
  2. Az első tészta-darabot tésztagéppel kinyútod, a lehető legvékonyabbra. Az így készített tésztacsík kb. kétszer olyan hosszú lesz, mint a sablon. Mindkét oldalát belisztezed.
  3. A sablon mélyedéseit is belisztezed (ha ezt nem teszed meg, lehet, hogy a tészta beleragad és nem tudod majd kiszedni. (Ez nagy bosszúság lesz!)
  4. Ráfekteted a tészta egyik felét a sablonra.
  5. A lyukaknál benyomkodod.
  6. A készített mélyedésekbe belerakod a darált húst.

    Tészta formában megtöltve

    Tészta formában megtöltve 

  7. A mélyedések között megkened vízzel, hogy jobban összeragadjon.
  8. Ráhajtod a tészta másik felét, kinyomkodod a két tésztalap között beszorult levegőt.

    Tészta formában lefedve

    Tészta formában lefedve

  9. Ráteszed a sablon másik felét úgy, hogy a cakkos vágófelületek a tésztára kerüljenek.

    Tészta formában feldarabolva

    Tészta formában feldarabolva

  10. Sodrófával alaposan lenyomkodod a sablont, hogy minél jobban átvágja az alatta levő tésztát.
  11. Leemeled a sablon felső részét és az alsóból kiborítod a tésztákat. (A hulladékot tedd félre, csipetke készülhet belőle.

    Ravioli kifőzés előtt

    Ravioli kifőzés előtt

  12. Ezt a műveletsort a másik három tésztadarabbal megismétled. A végén 40 db ravioli lesz az eredmény.
  13. A tésztákat egy vagy két részletben enyhén sós vízben kifőzöd. A főzés tovább fog tartani, mert dupla vastag tésztáról van szó. Időnként egy-egy tésztasarokkal ellenőrizheted, hogy megfőtt-e. Egy-egy főzési idő akár 10 percig is eltarthat.
    Kifőzés 1

    Kifőzés 1

    Kifőzés 2

    Kifőzés 2

  14. Amikor a tészta kellően megpuhult, kiszeded egy edénybe és kevés vajat teszel rá.
    Húsos ravioli készen

    Húsos ravioli készen

    Húsos ravioli

Elkészítési idő:

  • Tésztakészítés, pihentetés 80 perc
  • Nyújtás, tészta formázás, töltés, darabolás, kiszedés a sablonból (4 részletben):  60 perc
  • Kifőzés (két adagban): 20 perc

Összesen: 160 perc (ebben lesz 60 perc időd másra, amikor a tészta pihen.)

Húsos ravioli tálalása

A tésztát még melegen tányérokra szeded. Megszórod reszelt sajttal és vágott petrezselyemmel.

Húsos ravioli tálalva 1

Húsos ravioli tálalva 1

Húsos ravioli tálalva 2

Húsos ravioli tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa