Cseresznyés süti: lehet készíteni piskóta- vagy egyenlőség-tésztából. Az utóbbi azért előnyösebb, mert a tészta zsiradékot (vajat) tartalmaz, így nehezebben szárad ki.
Cseresznyés süti
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
25 x 35 cm-es tepsihez (más méretű tepsihez számold át a mennyiségeket)
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 5 db tojás
- 2,5 teáskanál sütőpor
- 1 kg cseresznye (ennek csak egy részére lesz szükség)
Bevásárlólista
- 25 dkg vaj
- 5 db tojás
- 2 db sütőpor
- 1 kg cseresznye
Emlékeztető: liszt, cukor
Előkészítés
- Kibéleled a tepsit duplán sütőpapírral. Kisebb tepsiméret esetén sütés után a papírral az egész tésztát kiemelheted. Ha nagyobb tapadásmentes tepsit használsz és nem tudod a tésztát a sütőedényből kiemelni, ez fogja megvédeni a tapadásmentes felületet feldaraboláskor.
- A cseresznyét kimagozod.
Cseresznyés süti készítése
- Egy tálban összekevered a lisztet és a sütőport, hozzá teszed a vajat és a liszttel elmorzsolod.
- Hozzászitálod a porcukrot. (Szűrőkanalat használj, hogy ne kerüljenek cukorcsomók a tésztába. Egy evőkanállal tégy félre a tojáshab készítéséhez. )
- Összekevered.
- Hozzáadod a tojásokat.
- Kézi mixerrel összekeverve egy tojásos masszát kapsz.
- Felvered a tojásfehérjét 1 – 2 csepp citrommal. Amikor már habos, hozzáadod részletekben az egy evőkanál porcukrot.
- A hab harmadát keverd a tésztába. A maradékot forgasd bele lehetőleg úgy, hogy a hab ne törjön össze.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokon.
- Öntsd a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- A tetejét szórd meg a kimagozott cseresznyével.
- Tedd a sütőbe. 10 perc sütés után csökkentsd a hőmérsékletet 175 fokra és süsd még 20 percig. Ha a teteje nagyon pirulna, takard le alufóliával. 20 perc után ellenőrizd tűpróbával. Ha még nem sült meg, hagyd a sütőben még néhány percig, illetve addig, amíg a tűpróba nem jelzi, hogy már nem ragad a tészta.
- Amikor a tészta megsült, zárd el a melegítést és résre nyitott sütőben pihentesd még 10 percig.
- Vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.
Megjegyzés:
Ha a tetejét gyümölcs helyett vágott dióval vagy mandulával és kristálycukorral szórod meg, akkor a Kossuth kifli lesz a végeredmény.
Elkészítési idő:
- Cseresznye előkészítése: 5 perc
- Massza készítése: 10 perc
- Cseresznye felrakása: 5 perc
- Sütés: 35 perc
Összesen: 55 perc
Cseresznyés süti tálalása
Felszeletelés után tálra vagy tányérokra teszed. (Porcukor fölösleges, mert anélkül is édes a tészta.)
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások