Cseresznyés süti: lehet készíteni piskóta- vagy egyenlőség-tésztából. Az utóbbi azért előnyösebb, mert a tészta zsiradékot (vajat) tartalmaz, így nehezebben szárad ki.

Cseresznyés süti

Cseresznyés süti

Cseresznyés süti

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

25 x 35 cm-es tepsihez (más méretű tepsihez számold át a mennyiségeket)

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 2,5 teáskanál sütőpor
  • 1 kg cseresznye (ennek csak egy részére lesz szükség)

Bevásárlólista

  • 25 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • 2 db sütőpor
  • 1 kg cseresznye

Emlékeztető: liszt, cukor

Előkészítés

  • Kibéleled a tepsit duplán sütőpapírral. Kisebb tepsiméret esetén sütés után a papírral az egész tésztát kiemelheted. Ha nagyobb tapadásmentes tepsit használsz és nem tudod a tésztát a sütőedényből kiemelni, ez fogja megvédeni a tapadásmentes felületet feldaraboláskor.
  • A cseresznyét kimagozod.

Cseresznyés süti készítése

  1. Egy tálban összekevered a lisztet és a sütőport, hozzá teszed a vajat és a liszttel elmorzsolod.
  2. Hozzászitálod a porcukrot. (Szűrőkanalat használj, hogy ne kerüljenek cukorcsomók a tésztába. Egy evőkanállal tégy félre a tojáshab készítéséhez. )
  3. Összekevered.
  4. Hozzáadod a tojásokat.
  5. Kézi mixerrel összekeverve egy tojásos masszát kapsz.

    Összedolgozva

    Összedolgozva

  6. Felvered a tojásfehérjét 1 – 2 csepp citrommal. Amikor már habos, hozzáadod részletekben az egy evőkanál porcukrot.
  7. A hab harmadát keverd a tésztába. A maradékot forgasd bele lehetőleg úgy, hogy a hab ne törjön össze.
    Tojáshab hozzáadva

    Tojáshab hozzáadva

    Tészta készen

    Tészta készen

  8. Melegítsd elő a sütőt 200 fokon.
  9. Öntsd a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

    Tészta tepsiben

    Tészta tepsiben

  10. A tetejét szórd meg a kimagozott cseresznyével.

    Tepsiben cseresznyével megszórva

    Tepsiben cseresznyével megszórva

  11. Tedd a sütőbe. 10 perc sütés után csökkentsd a hőmérsékletet 175 fokra és süsd még 20 percig. Ha a teteje nagyon pirulna, takard le alufóliával. 20 perc után ellenőrizd tűpróbával. Ha még nem sült meg, hagyd a sütőben még néhány percig, illetve addig, amíg a tűpróba nem jelzi, hogy már nem ragad a tészta.
  12. Amikor a tészta megsült, zárd el a melegítést és résre nyitott sütőben pihentesd még 10 percig.
  13. Vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.

    Megsütve

    Megsütve

Megjegyzés:

Ha a tetejét gyümölcs helyett vágott dióval vagy mandulával és kristálycukorral szórod meg, akkor a Kossuth kifli lesz a végeredmény.

Elkészítési idő:

  • Cseresznye előkészítése: 5 perc
  • Massza készítése: 10 perc
  • Cseresznye felrakása: 5 perc
  • Sütés: 35 perc

Összesen: 55 perc

Cseresznyés süti tálalása

Felszeletelés után tálra vagy tányérokra teszed. (Porcukor fölösleges, mert anélkül is édes a tészta.)

Cseresznyés süti tálalva 1

Cseresznyés süti tálalva 1

Cseresznyés süti tálalva 2

Cseresznyés süti tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa