Zsemlegombóc: a vadas marhahús és a szalontüdő kedvenc körete. Itt egyszerű, képes receptet találsz, amelynek segítségével könnyen elkészítheted.
Zsemlegombóc recept
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 2(közepes)
Hozzávalók
10 db gombóchoz
- 2 db szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 20 dkg liszt
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál olaj
Bevásárlólista
- 2 db szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: tej, liszt, étolaj, só
Előkészítés
- A zsemlét kockákra vágod.
- Serpenyőben kevés zsíron megpirítod.
- A petrezselymet felaprítod.
Zsemlegombóc készítése
- A tojásokat, a sót és a tejet összekevered.
- Egy habverővel hozzákevered a lisztet. Ha csomós maradna, kézi mixerrel keverd simára.
- Hozzáadod és belekevered a petrezselymet.
- Belekevered a pirított zsemlekockákat. Sűrű masszát fogsz kapni. Ha nem lenne elég sűrű, keverj hozzá kevés lisztet, ha viszont túl sűrű, kevés tejjel hígíthatod.
- Felteszed a kifőzővizet és forrásig melegíted.
- Közben a masszát az edényben gondolatban 8 részre osztod.
- Lisztes kézzel a massza egy-egy részéből gombócokat formálsz és egy tálcára rakod.
- A gombócokat lobogó forró vízbe teszed és úgy melegítsd tovább, hogy erősen forró vízben főljenek.
- 10 perc után egyet szétvágsz, ellenőrzöd, hogy átfőtt-e. Ha nem, főzd tovább még két-három percig.
- A megfőtt gombócokat szűrőkanállal egy tálba szeded és tálalásig melegen tartod.
Megjegyzés:
- A gombócok készítését (ha például a palacsintánál is úgy szoktad) úgy is elkezdheted, hogy a lisztbe kevered bele először a sót, majd utána a tojásokat, és tejjel, lépésekben felhígítod. Így nem lesz szükséged kézi keverőre sem.
Elkészítési idő:
- Zsemlék felkockázása, zsemlekockák pirítása: 15 perc
- Petrezselyem felaprítása: 5 perc
- Gombóc tésztájának elkészítése: 5 perc
- Gombócok formázása: 10 perc
- Kifőzés, kiszedés: 15 perc
Összesen: 50 perc
Tálalás
Tálalásnál a mártásos hús mellé teszed. (Nem öntöd le mártással.)
Ha szeretnél babérokat aratni a konyhában, látogass el ide!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Engedjen meg két megjegyzést:
1. A hozzávalókban zsír nem szerepel. Igaz, olajon is ugyanolyan jól megpirítható a zsemlekocka.
2. Hozzávalók 10 gombóchoz… Majd később nyolc gombócot készít belőle.
Tisztelettel
Seres László
Még egy hozzáfűzés.
Elvált voltam hazaköltöztem és tervezett feleségemmel édesanyám főztjét is ettük. Főleg, ha szalontüdő volt zsemlegombóccal. Csakhogy édesanyám és én kétféle zsemlegombócra esküdtünk: Édesanyám egy nokedli tésztába rakta a zsemlét én a pirítás után annyi tejet öntöttem rá amennyit magába szívott, majd annyi liszttel szórtam meg, amennyitől kezelhető sűrűségű massza lett. A többi azonos volt.
Végül feltettük a kérdést: „Melyik a finomabb?”
El tudja képzeni a választ?
Kedves László!
Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
ad 1. A gombócok, darabszámát javítottam.
ad 2. Idézem a mondást: „több út is vezet Rómába. Szerintem mindkét módszerrel finom a gombóc. A főzésben a kreativitás is fontos – és végül is ugyanazokkal az alkotókkal dolgoznak, csak a sorrend változik. Azt tudom még elképzelni, hogy a nokedli tésztába rakott zsemledarabok kicsit ropogósabbak maradnak, mert a tésztából nehezebben tudják felvenni a nedvességet.