Zsemlegombóc: a vadas marhahús és a szalontüdő kedvenc körete. Itt egyszerű, képes receptet találsz, amelynek segítségével könnyen elkészítheted.

Zsemlegombóc 1

Zsemlegombóc recept

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 2(közepes)

Hozzávalók

10 db gombóchoz

  • 2 db szikkadt zsemle
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál só
  • 1 evőkanál olaj

Bevásárlólista

  • 2 db szikkadt zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: tej, liszt, étolaj, só

Előkészítés

  • A zsemlét kockákra vágod.
  • Serpenyőben kevés zsíron megpirítod.
  • A petrezselymet felaprítod.

Zsemlegombóc készítése

  1. A tojásokat, a sót és a tejet összekevered.
  2. Egy habverővel hozzákevered a lisztet. Ha csomós maradna, kézi mixerrel keverd simára.

    Tészta

    Tészta

  3. Hozzáadod és belekevered a petrezselymet.
    Petrezselyem hozzáadva

    Petrezselyem hozzáadva

    Petrezselyem hozzákeverése

    Petrezselyem hozzákeverése

  4. Belekevered a pirított zsemlekockákat. Sűrű masszát fogsz kapni. Ha nem lenne elég sűrű, keverj hozzá kevés lisztet, ha viszont túl sűrű, kevés tejjel hígíthatod.

    Zsemlekockák hozzáadva

    Zsemlekockák hozzáadva

  5. Felteszed a kifőzővizet és forrásig melegíted.
  6. Közben a masszát az edényben gondolatban 8 részre osztod.
  7. Lisztes kézzel a massza egy-egy részéből gombócokat formálsz és egy tálcára rakod.

    Kifőzés előtt

    Kifőzés előtt

  8. A gombócokat lobogó forró vízbe teszed és úgy melegítsd tovább, hogy erősen forró vízben főljenek.
  9. 10 perc után egyet szétvágsz, ellenőrzöd, hogy átfőtt-e. Ha nem, főzd tovább még két-három percig.

    Kifőzés

    Kifőzés

  10. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal egy tálba szeded és tálalásig melegen tartod.
    Zsemlegombócok készen

    Zsemlegombócok készen

     

Megjegyzés:

  • A gombócok készítését (ha például a palacsintánál is úgy szoktad) úgy is elkezdheted, hogy a lisztbe kevered bele először a sót, majd utána a tojásokat, és tejjel, lépésekben felhígítod. Így nem lesz szükséged kézi keverőre sem.

Elkészítési idő:

  • Zsemlék felkockázása, zsemlekockák pirítása: 15 perc
  • Petrezselyem felaprítása: 5 perc
  • Gombóc tésztájának elkészítése: 5 perc
  • Gombócok formázása: 10 perc
  • Kifőzés, kiszedés: 15 perc

Összesen: 50 perc

Tálalás

Tálalásnál a mártásos hús mellé teszed. (Nem öntöd le mártással.)

Zsemlegombóc tálalva 1

Zsemlegombóc tálalva

Zsemlegombóc vadashoz tálalva

Zsemlegombóc vadashoz és áfonya lekvárhoz tálalva

 

Ha szeretnél babérokat aratni a konyhában, látogass el ide!

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.