Zsemlegombóc: a vadas marhahús és a szalontüdő kedvenc körete. Itt egyszerű, képes receptet találsz, amelynek segítségével könnyen elkészítheted.
Zsemlegombóc recept
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 2(közepes)
Hozzávalók
10 db gombóchoz
- 2 db szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 20 dkg liszt
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál olaj
Bevásárlólista
- 2 db szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: tej, liszt, étolaj, só
Előkészítés
- A zsemlét kockákra vágod.
- Serpenyőben kevés zsíron megpirítod.
- A petrezselymet felaprítod.
Zsemlegombóc készítése
- A tojásokat, a sót és a tejet összekevered.
- Egy habverővel hozzákevered a lisztet. Ha csomós maradna, kézi mixerrel keverd simára.
Tészta
- Hozzáadod és belekevered a petrezselymet.
Petrezselyem hozzáadva
Petrezselyem hozzákeverése
- Belekevered a pirított zsemlekockákat. Sűrű masszát fogsz kapni. Ha nem lenne elég sűrű, keverj hozzá kevés lisztet, ha viszont túl sűrű, kevés tejjel hígíthatod.
Zsemlekockák hozzáadva
- Felteszed a kifőzővizet és forrásig melegíted.
- Közben a masszát az edényben gondolatban 8 részre osztod.
- Lisztes kézzel a massza egy-egy részéből gombócokat formálsz és egy tálcára rakod.
Kifőzés előtt
- A gombócokat lobogó forró vízbe teszed és úgy melegítsd tovább, hogy erősen forró vízben főljenek.
- 10 perc után egyet szétvágsz, ellenőrzöd, hogy átfőtt-e. Ha nem, főzd tovább még két-három percig.
Kifőzés
- A megfőtt gombócokat szűrőkanállal egy tálba szeded és tálalásig melegen tartod.
Zsemlegombócok készen
Megjegyzés:
- A gombócok készítését (ha például a palacsintánál is úgy szoktad) úgy is elkezdheted, hogy a lisztbe kevered bele először a sót, majd utána a tojásokat, és tejjel, lépésekben felhígítod. Így nem lesz szükséged kézi keverőre sem.
Elkészítési idő:
- Zsemlék felkockázása, zsemlekockák pirítása: 15 perc
- Petrezselyem felaprítása: 5 perc
- Gombóc tésztájának elkészítése: 5 perc
- Gombócok formázása: 10 perc
- Kifőzés, kiszedés: 15 perc
Összesen: 50 perc
Tálalás
Tálalásnál a mártásos hús mellé teszed. (Nem öntöd le mártással.)
Zsemlegombóc tálalva
Zsemlegombóc vadashoz és áfonya lekvárhoz tálalva
Ha szeretnél babérokat aratni a konyhában, látogass el ide!
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások