Bolognai ragu: többféle étel alkotója lehet, ezért jó, ha megismered készítési módját. Ha többször elkészíted, már nem is lesz bonyolult, de időt kell rászánnod.

Bolognai ragu lasagne-ban

Bolognai ragu lasagne-ban

Bolognai ragu recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 50 dkg darált sertés hús (comb, lapocka, dagadó)
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 dl száraz fehér- vagy vörösbor
  • o,5 liter hámozott, passzírozott paradicsom (lehet eltett vagy konzerv is)
  • 1 db sárgarépa
  • 2 szál szárzeller (ha nincs, egy nyolcad zellergumó)
  • 1 db közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tej
  • 3 dl alaplé vagy víz
  • só, bors

Megjegyzés:

Az eredeti ragu

  • száraz marhahúsból (esetleg borjúhúsból) készül. Ilyenkor a zsiradékot célszerű szalonnából készíteni
  • az eredeti recept nem tejet, hanem tejszínt tartalmaz
  • az újabb változatok sertéshúsból tejjel készülnek.

Előkészítés

  • A hagymát és fokhagymát apróra vágod.
  • Ha friss paradicsomból dolgozol: 0,8 kg paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, feldarabolod, megfőzöd, majd átpasszírozod.
  • A sárgarépát és zellerszárat lereszeled.

Megjegyzés:

A pirításhoz szükséges zsiradékot 15 dkg szalonna kiolvasztásával is elkészítheted.

Bolognai ragu készítése

  1. Az olajon vagy zsíron megpirítod a hagymát.

    Hagyma pirítása

    Hagyma pirítása

  2. Ráteszed a reszelt zöldségeket és tovább pirítod. Akkor jó, ha kicsit odakap az aljára (de nem ég le), és a leragadt darabokat  a főzőkanállal felszeded.

    Zöldségek pirítása

    Zöldségek pirítása 

  3. Hozzáadod a darált húst és tovább pirítod.

    Darált hús hozzáadása

    Darált hús hozzáadása

  4. Hozzáadod a fokhagymát, borsot és megsózod.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  5. Összekevered.
  6. Ráöntöd a bort. Addig kevergeted, amíg a folyadék elpárolog. (A bornak nem az alkohol tartalma, hanem az aromája kell az ételbe.)

    Bor hozzáadása

    Bor hozzáadása

  7. Hozzáadod a paradicsomot, összekevered, majd a tejet. (A tejre azért van szükség, hogy a raguból a zsiradék ne csapódjon ki.)

    Paradicsom és tej hozzáadása

    Paradicsom és tej hozzáadása

  8. Addig párolod, amíg a hús vajpuha lesz. Ehhez a hús fajtájától függően akár 2 óra is eltelik. Közben – ha szükséges, a pároló folyadékot vízzel pótolod.

    Bolognai ragu alap

    Bolognai ragu alap

  9. Amikor a hús megpuhult, a fölösleges vizet elpárolod. Ezzel a ragu el is készült.

    Bolognai ragu készen

    Bolognai ragu készen

Elkészítési idő:

  • Zöldségek lereszelése, hagyma, fokhagyma felaprítása: 15 perc
  • Hagyma, zöldségek, hús pirítása: 15 perc
  • Ragu párolása (sertéshúsból): 90 perc

Összesen: 120 perc

Felhasználás

A bolognai ragúval készíthető:

  • lasagne

    Bolognai ragu lasagne-ban

    Bolognai ragu lasagne-ban

  • spenótos lasagne
  • széles metélt bolognai raguval

 

Jó, ha tudod:

  • A bolognai ragut az olaszok soha nem tálalják spagettivel, hanem mindig széles metélttel.
  • Az Észak-Olasz konyha (így a bolognai is, mindig tojásos tésztával és soha nem durumlisztből készült tésztával dolgozik.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa