Lasagne – bolognai raguval: lényegében egy rakott tészta, amely lasagne lapok, bolognai ragu és besamel rétegeket tartalmaz. Tetejére az elmaradhatatlan reszelt parmezán kerül.

Lasagne bolognai raguval

Lasagne bolognai raguval

Lasagne – bolognai raguval – recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • 12 db szögletes tésztalap (nagyjából 10×20 cm)
  • 50 dkg darált sertéshúsból készült bolognai ragu
  • 116 dkg besamel mártás (8 dkg vaj, 8dkg liszt, 1 liter tej – hígabb a szokásosnál)
  • l0 dkg reszelt sajt (jó, ha egy része parmezán)

Lasagne készítése

Több lépésből áll:

  • bolognai ragu készítése
  • besamel mártás elkészítése
  • a rakott tészta összeállítása
  • sütés

Bolognai ragu készítése

50 dkg darált húsból elkészíted a bolognai ragut – részletesen itt találod. Összefoglalva a ragu készítésének fő lépései:

  • hagyma, zöldségek, hús pirítása
  • Hús és zöldségek pirítása

    Hús és zöldségek pirítása

  • párolás borral

    Bor hozzáadása

    Bor hozzáadása

  • fűszerezés
  • párolás paradicsomlével és tejjel
Bolognai ragu alap

Bolognai ragu alap

Bolognai ragu készen

Bolognai ragu készen

Besamel mártás készítése:

A besamel mártás készítését részletesen itt találod. Rövid leírás (mintha egy vajas rántást készítenél tejjel felengedve):

  • a vajat megolvasztod
  • belekevered a lisztet (nem pirítod, mert ez egy semleges mártás és nem lenne jó benne a pirított liszt íze)
  • néhány keverés után felöntöd a tejjel (azért kell hígabbnak lennie, mert a lasagne tészta folyadékot fog felvenni.)
  • beleteszed a fűszereket (őrölt fehér bors és őrölt vagy reszelt szerecsendió)
  • felforralod
  • hagyod kihűlni vagy hideg  vízbe téve kihűtöd.

    Besamel mártás

    Besamel mártás

A lasagne összeállítása:

  1. Kivajazod a sütőtálat (nálam ez körülbelül 20×30 cm-es volt).
  2. Beleteszed a besamel mártás negyed részét és egyenletesen elsimítod.
  3. Ráteszed a tésztalapokat. (Három lapot egészben tudtam elhelyezni, a negyedik lapot tördelve rátettem a nem takart részre.)

    Első réteg besamel és tészta

    Első réteg besamel és tészta

  4. Rárakod a ragu harmad részét és egyenletesen szétkened a tésztán és megszórod a reszelt sajt egy részével.

    Első réteg ragu

    Első réteg ragu

  5. A fenti három műveletet még kétszer megismétled.
  6. A maradék besamellel beborítod.

    Harmadik réteg besamel

    Felső réteg besamel

  7. A tetejét megszórod a reszelt sajttal.

    Lasagne sütés előtt

    Sütés előtt

Sütés

200 fokon 20 – 25 perc alatt készre sül. A sütés végén felső sütéssel vagy grillel rá lehet pirítani.

Lasagne sütés után

Sütés után

Tálalás

A sütőtálban a rakott tésztát felkockázod a sütőtál méreteinek megfelelően. Tányérokra teszed és bazsalikom levéllel díszítheted.

Lasagne bolognai raguval

Lasagne bolognai raguval

 

Jó, ha tudod: Olaszország déli részén durum lisztből készül a tészta, északon pedig tojásos tésztát készítenek. Így a bolognai lasagne tojásos tésztából készül.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa