Sajtmártás: besamel alapú, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, tojás sárgájával és tejszínnel gazdagítható, sokféle módon felhasználható mártás.

Sajtmártás tálalva

Sajtmártás tálalva

Sajtmártás

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

6 dl mártáshoz

  • 8 dkg sajt (6 dkg trappista, 2 dkg parmezán sajt– többféle sajtból még jobb – lehet benne füstölt sajt is)
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 tojás sárgája (feltételesen és csak a sárgája)
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 – 3 szál petrezselyem
  • fűszerek: só, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió

Bevásárlólista

  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg vaj
  • 1 liter tej
  • 1 tojás (feltételesen)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, só, bors, babérlevél, szerecsendió

Előkészítés

  • A sajtokat lereszeled.
  • A hagymát megtisztítod, félbevágod.
  • A petrezselymet leöblíted.
  • A tejet kiméred.

Sajtmártás készítése

Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:

A sajtmártás alapja egy sűrű besamel mártás. Ehhez kell hozzákeverni a reszelt sajtot és a fűszereket. Itt a fűszerek egy részével a tejet ízesítettem. Egy másik megoldás lehet, hogy a kész besamel mártást ízesíted sóval, őrölt borssal, (és esetleg, ha van otthon cayenne borssal). Ekkor elmarad a szemes bors, a babérlevél és a petrezselyem. A készítés lépései:

  1. A tejet a fűszerekkel felforralod, majd leszűröd (ne hűljön ki).
    Fűszerek főzése tejben

    Fűszerek főzése tejben

    Fűszerek kiszűrése

    Fűszerek kiszűrése

  2. A vajat egy lábosban megolvasztod.
  3. Hozzáadod  a lisztet, elkevered, és csak egy-két percig összemelegíted (nem pirítod).
    Besamel mártás készítése 1

    Besamel mártás készítése 1

    Besamel mártás készítése 2

    Besamel mártás készítése 2

  4. Hozzáöntöd a tejet, habverőre váltasz és csomómentesre elkevered, felforralod.

    Besamel mártás készítése 3

    Besamel mártás készítése 3

  5. Belereszeled a szerecsendiót és 2 – 3 csipet sóval megsózod.

    Sajt hozzákeverése

    Sajt hozzákeverése

  6. Hozzáadod a reszelt sajto(ka)t, addig kevered, amíg a sajt megolvad.
  7. Megszünteted a melegítést.
  8. A tejszínt összekevered a tojássárgájával és a mártáshoz adod. A hozzávalóknál jeleztem, hogy a tojássárgájának hozzáadása feltételes. Gazdagítja a mártást, de csak akkor célszerű hozzáadni, ha egy étkezésnél elfogy. Ha melegíted, előfordulhat, hogy csomós lesz tőle az étel. Kóstolás után tovább sót adhatsz hozzá.
  9. Ezzel a sajtmártás el is készült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Mártás készítése: 10 perc

Összesen: 20 perc

A sajtmártás felhasználása, tálalása

Felhasználás:

  • sült húsokhoz
  • tésztákhoz
  • zöldségekhez

Tálalása függ attól, hogy mihez adod

  • mártogatósnak: tálkában

    Sajtmártás készen

    Sajtmártás készen

  • ételekhez mellé (vajpettyekkel, vagy sült hús szaftjával lehet díszíteni) vagy az ételre téve.

    Sajtmártás

    Sajtmártás

 

Étel, szöveg, képek: Pap Zsuzsa