Sajtmártás: besamel alapú, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, tojás sárgájával és tejszínnel gazdagítható, sokféle módon felhasználható mártás.
Sajtmártás
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
6 dl mártáshoz
- 8 dkg sajt (6 dkg trappista, 2 dkg parmezán sajt– többféle sajtból még jobb – lehet benne füstölt sajt is)
- 8 dkg vaj
- 8 dkg liszt
- 4 dl tej
- 1 tojás sárgája (feltételesen és csak a sárgája)
- 2 evőkanál tejszín
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 – 3 szál petrezselyem
- fűszerek: só, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
Bevásárlólista
- 10 dkg sajt
- 10 dkg vaj
- 1 liter tej
- 1 tojás (feltételesen)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db vöröshagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, só, bors, babérlevél, szerecsendió
Előkészítés
- A sajtokat lereszeled.
- A hagymát megtisztítod, félbevágod.
- A petrezselymet leöblíted.
- A tejet kiméred.
Sajtmártás készítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
A sajtmártás alapja egy sűrű besamel mártás. Ehhez kell hozzákeverni a reszelt sajtot és a fűszereket. Itt a fűszerek egy részével a tejet ízesítettem. Egy másik megoldás lehet, hogy a kész besamel mártást ízesíted sóval, őrölt borssal, (és esetleg, ha van otthon cayenne borssal). Ekkor elmarad a szemes bors, a babérlevél és a petrezselyem. A készítés lépései:
- A tejet a fűszerekkel felforralod, majd leszűröd (ne hűljön ki).
- A vajat egy lábosban megolvasztod.
- Hozzáadod a lisztet, elkevered, és csak egy-két percig összemelegíted (nem pirítod).
- Hozzáöntöd a tejet, habverőre váltasz és csomómentesre elkevered, felforralod.
- Belereszeled a szerecsendiót és 2 – 3 csipet sóval megsózod.
- Hozzáadod a reszelt sajto(ka)t, addig kevered, amíg a sajt megolvad.
- Megszünteted a melegítést.
- A tejszínt összekevered a tojássárgájával és a mártáshoz adod. A hozzávalóknál jeleztem, hogy a tojássárgájának hozzáadása feltételes. Gazdagítja a mártást, de csak akkor célszerű hozzáadni, ha egy étkezésnél elfogy. Ha melegíted, előfordulhat, hogy csomós lesz tőle az étel. Kóstolás után tovább sót adhatsz hozzá.
- Ezzel a sajtmártás el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Mártás készítése: 10 perc
Összesen: 20 perc
A sajtmártás felhasználása, tálalása
Felhasználás:
- sült húsokhoz
- tésztákhoz
- zöldségekhez
Tálalása függ attól, hogy mihez adod
- mártogatósnak: tálkában
- ételekhez mellé (vajpettyekkel, vagy sült hús szaftjával lehet díszíteni) vagy az ételre téve.
Étel, szöveg, képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások