Categories Menu

Tiramisu krém

Tiramisu krém: finom, könnyű. Evvel készül a tiramisu desszert. Több változata van. Itt most a tojásos – tejszínhabos változatot olvashatod. 

Krém a piskótán

Tiramisu krém recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

20 x 20 cm-es, 6 cm magas tepsiben készíthető tiramisuhoz

  • 250 g mascaporne
  • 200 ml 32 – 35 %-os habtejszín
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 db vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál Bourbon vaníliás cukor vagy vanília aroma)
  • 10 g zselatin

Megjegyzés:

A tiramisu krém tulajdonképpen egy mascaporne krém, amely a mascapornén kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz tojást és tejszínhabot is.

Ha a tepsid nem 20 x 20 cm-es (felülete: 4 dm2), akkor át kell számítanod a mennyiségeket. (Szorozd be a hosszúságát és szélességét dm-ben. A kapott számot oszd el 4-el, és az eredménnyel szorozd be a hozzávalókat.)

Előkészítés

  • A tejszínt tedd be a mélyhűtőbe.
  • A kávét, rumot és porcukrot keverd össze egy akkor edényben, amibe belefér egy babapiskóta.

    Kávé-rum-cukor keverék

    Kávé-rum-cukor keverék

  • A tojások sárgáját és fehérjét válaszd el és tedd egy-egy kisebb tálba, amelyben fel tudod verni.

Tiramisu krém elkészítése

  1. A tojások sárgáját keverd habosra a vaníliás cukorral és 2 evőkanál cukorral (egyes ajánlások szerint legyen 50 – 60 fokos és kihűlésig kell keverni – ezt akkor célszerű elvégezni, ha több napig tárolod a süteményt, mert így biztonságosabban eláll, mint a nyers tojással készült). Addig keverd, amíg már nem folyékony, hanem inkább habos.
    Tojások sárgája és cukor

    Tojások sárgája és cukor

    Tojások sárgája cukorral kikeverve

    Tojások sárgája cukorral kikeverve

  2. Verd fel a tejszínhabot és tedd be a hűtőbe.
  3. A zselatint áztasd be langyos vízbe.

    Zselatin langyos vízben

    Zselatin langyos vízben

  4. A tojásfehérjét verd fel 2 evőkanál cukorral habosra. (Könnyebben felverődik, ha néhány csepp citromot adsz hozzá. A cukrot csak akkor kezd hozzáadni néhány adagban, amikor a tojásfehérje már felverődött.

    Tojáshab felverve

    Tojáshab felverve

  5. A mascaporne-t keverd össze a tejszínhabbal.

    Tejszínhab és mascaporne

    Tejszínhab és mascaporne

  6. A tojások felvert habját keverd hozzá a felhabosított tojássárgájákhoz.
    Tojáshab hozzátéve

    Tojáshab hozzátéve

    Tojásos keverék

    Tojásos keverék

  7. A tejszínhabos mascapornet és a tojásos habot keverd össze.

    Hab összeállítása

    Krém alap összeállítása

  8. A zselatinról öntsd le az áztatóvizet és az edényt meleg vízbe téve olvaszd fel a zselatint.

    Zselatin melegítése

    Zselatin melegítése

  9. A zselatint keverd hozzá a krémhez. Ezzel a krém elkészült.
    Zselatin krémhez keverése

    Zselatin krémhez keverése

    Krém készen

    Tiramisu krém készen

Megjegyzés:

Ha lágyabbra szeretnéd a krémet és nem szeletelve, hanem tálkában tálalod a tiramisut, akkor a zselatint nem kell hozzáadnod.

Elkészítési idő:

  • Tejszínhab felverése: 5 perc
  • Tojássárgájának kikeverése (melegítéssel): 20 perc
  • Tojásfehérje felverése: 5 perc
  • Zselatin felolvasztása: 5 perc
  • Krém összeállítása: 10 perc

Összesen: 45 perc

Változatok

Tejszínhab nélkül:

egyszerű, eredeti megnevezéssel

A tejszínhabot kihagyod a receptből. A mennyiségeket a tepsid méretéhez kell igazítanod.

Tojás nélkül:

hamis tiramisu krém

A tojásokat kihagyod és tejszínhabbal töltöd meg a desszertet. Ez esetben használj zselatint a tejszínhabhoz. Ezt talán nem is nevezném tiramisu krémnek.

Zselatin nélkül:

Ha lágyabbra szeretnéd a krémet, mert tányérba tálalnád, hagyd ki a zselatint.

Felhasználás

Szokásos felhasználása a tiramisu szelet nevű desszerthez, amelyet szeletelve, vagy mélyebb kis desszertes tányérokba kanalazva tálalhatsz fel.

Tiramisu krém a piskótán

Tiramisu krém a piskótán

Tiramisu tálalva

Tiramisu tálalva

 

Képek: saját készítésű desszertkrém saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás