Rakott karfiol: készítésére nincs általános szabály. Fantáziád szerint tehetsz bele húst, gombát, rizst, tejfölt, sajtot, de hús nélkül is elkészítheted. 

Rakott karfiol

Rakott karfiol recept

Elkészítési idő: 105 perc (ebből munka: 60 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 fej karfiol (letisztítva 1,5 kg )
  • 30 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 30 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl rizsből, 4 dl vízből és 2 dkg vajból készült főtt rizs
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors, piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 30 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 30 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 15 dkg félkemény sajt
  • 1/2 csokor petrezselyem

Emlékeztető: fokhagyma, rizs, piros paprika, bors

Előkészítés

  • Tedd fel a sertéspörköltet. A húst a szokásosnál vágd apróbbra, akkor gyorsabban elkészül. Amíg fő, tisztítsd meg és vád fel a gombát a pörkölthöz hasonló méretűre. Maradék pörköltet is használhatsz – gomba nélkül – akkor gyorsabban elkészülsz.
  • Tedd fel főni a rizst. Mérd le, mosd meg, tedd egy kisebb lábasba, tedd hozzá a vajat és öntsd le 4 dl forró vízzel (forrald fel vízforralóban). Fedd le, és nem túl meleg főzőlapon hagyd párolódni. Le is takarhatod egy konyharuhával.
  • A karfiolt szedd rózsáira, öblítsd le, tedd egy nagyobb lábasba. Öntsd le forró vízzel (lepje el a karfiolt) és főzd puhára.
  • Amikor a hús megpuhult, tedd rá a gombát, keverd össze. A gomba levet fog ereszteni és a pörkölttel együtt puhára fő.
  • Közben a rizs is puhára párolódik.
  • Ha darabban van a sajtod, reszeld le.
  • A petrezselyemből tégy félre néhány szálat, a többit aprítsd fel.

Megjegyzések:

  • A pörköltet darált húsból is elkészítheted.
  • A hús helyett is használhatsz gombát: ez egy húsmentes változat lesz.
  • Mindent elkészíthetsz előre, akár előző nap. Ha ezt teszed, 1 órán belül ételt tehetsz az asztalra.

Rakott karfiol készítése

  1. Egy nagyobb jénai tálra vagy tepsire lesz szükséged.
  2. Ha üveg edényben dolgozol, kend ki vajjal és szórd be zsemlemorzsával (nem fog az étel az edénybe ragadni).  Ha tepsiben készíted, kend ki vajjal.
  3. A hozzávalókat rétegekben rakd le: karfiol, rizs, gombás hús és ezt ismételd kétszer vagy háromszor attól függően, mekkora edényben dolgozol. A tetejére karfiol kerüljön. Ha szükséges, a rétegeket sózd meg, a karfiolra tégy egy kevés borsot is.
    Rétegek 1

    Rétegek 1

    Rétegek 2

    Rétegek 2

    Rétegek 3

    Rétegek 3

    Rétegek 4

    Rétegek 4

    Rétegek 5

    Rétegek 5

    Rétegek 6

    Rétegek 6

  4. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokon.
  5. A tejfölt keverd át, hígítsd fel fél deci vízzel, hogy könnyebben adagolhasd és egy kanállal öntögesd rá a karfiol tetejére.

    Felső réteg

    Felső réteg

  6. Szórd rá a reszelt sajtot, öntögesd rá a pörkölt maradék szaftját és szórd meg a vágott petrezselyem egy részével.

    Rakott karfiol sütés előtt

    Rakott karfiol sütés előtt

  7. Tedd a sütőbe és süsd 45 percig. Ezalatt az étel forróra melegszik, a sajt a tetején megolvad és szép pirosra sül.

    Rakott karfiol készen

    Rakott karfiol készen

Elkészítési idő:

  • Pörkölt, párolt rizs elkészítése, karfiol főzése: 45 perc
  • Rétegek összerakása: 15 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 105 perc (ebből munka: 60 perc)

Rakott karfiol tálalása

A kész ételt feldarabolod és tányérra teszed. Megszórod a maradék vágott petrezselyemmel és bóbitát is tehetsz a tetejére.

Rakott karfiol

Rakott karfiol tálalva

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.