Gnocchi (ejtsd: nyokki): olasz krumplis tészta. Fogyasztható főételként vajba forgatva reszelt sajttal megszórva, de köretként is például szaftos húsokhoz.
Gnocchi (nyokki) recept
Elkészítési idő: 140 perc (ebből munka: 65 perc)
Hozzávalók
4 személyre
Az alaptésztához:
- 75 dkg krumpli (u.n. szétfőlős krumpli legyen, kb. 60 dkg átnyomott krumpli lesz belőle)
- 20 dkg liszt
- 2 csipet só
- 1 tojás
Megjegyzés:
- Az alaptészta megegyezik a mi krumplis tésztánkéval.
A rátéthez:
- 4 dkg vaj
- 10 dkg sajt (5 dkg puhább és 5 dkg keményebb sajt)
- 2 dkg parmezán sajt
- 1 tojás
Bevásárlólista
- 75 dkg krumpli
- 10 dkg sajt (5 dkg puhább és 5 dkg keményebb sajt)
- 5 dkg parmezán sajt (reszelt)
Emlékeztető: liszt, só
Krumplis tészta készítése
- A krumplit héjában megfőzöd.
- Forrón lehántod a héját és krumplinyomóval áttöröd.
- Amikor langyosra hűlt, megsózod, hozzákevered a liszt háromnegyet részt.
- Hozzáteszed a tojást és összedolgozod tésztává.
Krumplis tészta
A krumplis tészta készítését részletesen itt olvashatod.
Gnocchi készítése
Előkészítés
- A sajtokat (a parmezán kivételével) finom lyukú reszelőn lereszeled.
- Egy nagyobb lábasban vagy fazékban felteszel vizet forrni a tészta kifőzéséhez. Ha van vízforralód, akkor a tészta formázásának vége felé forrald fel a vizet abban.
A tészta formázása
- A krumplis tésztát részletekben dolgozod fel. Egy gombócnyi mennyiségből kb. 1 ujjnyi vastagv vastag rudat készítesz. Felvagdalod kis darabokra (olyanok lesznek, mint a kis párnácskák). Ezeket akár így is hagyhatod. Még jobb, ha tetejüket villával kicsit megnyomod (ezt láttam Mautner Zsófi és Fördős Z. videóján is).
- Én viszont kis gombóckákat formáztam belőlük, mert Olaszországban ilyen formában ettem. – Igaz, ami igaz, ez egy kicsit munkásabb változat.
Tészta feldarabolása, golyók készítése
- Bármelyik formázási változatot választod, a kész gnocchikat lisztezett tálcára rakod úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Ha nem így teszel, össze fornak ragadni.
Tészta-golyók
A tészta kifőzése
- A tészta kifőzését lobogó forró vízben végezd – az itt szereplő mennyiséget két részletben főzd ki. A kifőzéshez szükséged lesz egy nagyobb lábasra vagy fazékra. Amikor a tészták feljöttek a víz tetejére, készen is vannak. Ez nagyjából 2 perc alatt megtörténik.
Tészta kifőzése
- Amíg a tészta fő, olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábasban.
Vaj felolvasztása
- A megfőtt gnocchikat szűrőkanállal kiszeded és az olvasztott vajban megforgatod. Ugynígy jársz el a második adag tésztával is.
Tészta kiszedése, vajba forgatás
Elkészítési idő:
- Krumplis tészta elkészítése: 100 perc
- Tészta formázása: 35 perc
- Kifőzés: 5 perc
Összesen: 140 perc (ebből munka: 65 perc)
Megjegyzés:
Az elkészítési időt lerövidítheted, ha a gnocchit megveszed készen (ma már nálunk is kapható, pl. az Aldi üzletekben) száraztésztaként vagy mélyhűtöttként. Ez esetben az elkészítési idő akár negyed órára is lerövidíthető.
Gnocchi tálalása
Fontos, hogy forrón tálald. A főzővízből kiszedett gnocchikat tányérokra szeded. Megszórod a kétféle reszelt sajttal, majd a parmezánnal. A forró tésztára a sajt ráolvad és nagyon finom étel lesz belőle. Természetesen tálalhatod még sonkával, pesztóval, vagy akár pirított zöldségekkel – és csak a fantáziád szab határt annak, hogy még mivel.
Gnocchi tálalva 2
Sztori:
Ezt az ételt olasz családnál ettem ebédre. Nagyon finom volt. (Elhatároztam, hogy én is el fogom készíteni.) Nagyon gyorsan készen volt, mert magát a tésztát mirelit formában készen vásárolták. Ez azonban semmit nem rontott a tészta minőségén. Itthon is lehet kapni (pl. az Aldi üzletekben.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások