Fokhagyma krémleves: készítése nagyon egyszerű, megfelelő kiegészítő fűszerekkel szenzációs levest készíthetsz. Nálam mindig nagy sikere van.

Fokhagyma krémleves

Fokhagyma krémleves recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 1 db nagyobb fej fokhagyma (ha kicsi, akár 2 db is)

    Hagyma és fokhagyma fokhagyma krémleveshez

    Hagyma és fokhagyma fokhagyma krémleveshez

  • 2 evőkanál napraforgó olaj (itt ne használj zsírt)
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dkg vaj (szemre levágod, de nem kötelező a levesbe tenni)
  • 6 dl húsleves (hús alaplé, víz és 1 kávéskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella)
  • 2 dl főzőtejszín 10 %-os
  • 3 ágacska kakukkfű (vagy 1 mokkás kanál szárított)
  • 2 ágacska rozmaring (vagy 1 mokkás kanál szárított
  • 1 mokkás kanál őrölt fehér bors
  • só (feltételesen az utóízesítéshez
  • 2 szelet fehér kenyér (levesbetéthez)

Előkészítés

  • A hagymát letisztítod, feldarabolod.
  • A fokhagyma gerezdeket megtisztítod, apróra vágod.

Megjegyzés:

A fokhagyma felaprítása kicsit hosszadalmas művelet, használj olyan eszközt (fokhagymanyomó, -prés), amivel ez sokkal gyorsabban megy)

Fokhagyma krémleves készítése

  1. Az olajon megdinszteled a feldarabolt hagymát (ne piruljon meg, mert akkor nem fő szét és nehezebb lesz pépesíteni).

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. A tűzhely szélére húzod, egy evőkanálnyi vizet öntesz rá és hozzáadod a felaprított (vagy szétnyomott) fokhagymát és tovább párolod még egy percig. (A víz azért kell, hogy a fokhagyma ne piruljon és ne keseredjen meg.) Összekevered.

    Hagyma és fokhagyma összekeverve

    Hagyma és fokhagyma összekeverve

  3. Rászórod a lisztet, összekevered.
    Sűrítés lisztszórással

    Sűrítés lisztszórással

    Összekeverés

    Összekeverés

  4. Hozzáöntesz az alapléből 2 dl-t.

    Felengedés

    Felengedés

  5. Hozzáadod a fűszereket.

    Fűszerek hozzáadása

    Fűszerek hozzáadása

  6. Felforralod és 15 percig főzöd. Ha friss zöld fűszereket használtál, az ágacskákat dobd ki belőle.

    Főzés

    Főzés

  7. Botmixerrel pépesíted. Ha nincs botmixered, akkor át kell passzíroznod.

    Pépesítés botmixerrel

    Pépesítés botmixerrel

  8. Hozzáöntöd a többi alaplét a főzőtejszínt és a vajat. Felforralod.

    Víz, vaj és tejszín hozzáadása

    Alaplé (víz), vaj és tejszín hozzáadása

  9. Megkóstolod és ha szükséges, még egy kis sót, őrölt fehér borsot hozzáadhatsz és a leves el is készült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (fokhagymanyomó eszközzel): 10 perc
  • Hagyma, fokhagyma párolása, fűszerezés: 10 perc
  • Főzés: 15 perc
  • Pépesítés botmixerrel, feltöltés, felforralás: 5 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

  • Amíg a leves fő, elkészíted a pirított kenyérkockákat. Megpirítod a két szelet kenyeret kenyérpirítóban és felvágod kockákra (így nagyon gyorsan kész lesz).

    Kenyérkockák készítése

    Kenyérkockák készítése

  • A levest tányérokba vagy csészékbe mered, a kenyérkockákat a tetejére teszed.
    Fokhagyma krémleves tálalása 1

    Fokhagyma krémleves tálalása 1

    Fokhagyma krémleves tálalása 2

    Fokhagyma krémleves tálalása 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error