Sült kárász: nagyon hasonló a keszeghez (talán egy kicsit nagyobb), csak valahogy a keszeget jobban ismerjük. Sütve finom, ha ismered a fortélyokat. Itt olvashatod.

Sült kárász

Sült kárász, kárász sütése

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 db 60 – 80 dkg-os kárász

    Kárász

    Kárász

  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kiskanál édes piros fűszerpaprika
  • a sütéshez: napraforgó olaj 0,5 – 0,8 liter
  • tálaláshoz: 2 db paradicsom, néhány szál zöld petrezselyem

Bevásárlólista

  • 4 db 60 – 80 dkg-os kárász
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db paradicsom

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, édes piros fűszerpaprika, só, napraforgó olaj

Előkészítés

A jó sült kárász készítésének alapja.

  • A kárász két oldalát (a hal rendszerint ki van belezve) 2-3 mm távolságban egy éles késsel vagdalt be. Ezt a műveletet irdalásnak nevezzük. Ezzel a művelettel a halban levő kis szálkákat elvágod, sütés közben megsülnek, és nem is érzed, hogy szálka van a halban. (A nagyobb szálkák természetesen megmaradnak, dez ezek könnyen eltávolíthatók.

    Kárász beirdalva

    Kárász beirdalva

  • A lisztet, piros fűszerpaprikát és a zsemlemorzsát egy nagyobb tányérban vagy tálban összekevered.
  • A halat kívül-belül besózod.
  • Beleforgatod a morzsás lisztbe mindkét oldalát.

    Morzsás paprikás lisztbe forgatva

    Morzsás paprikás lisztbe forgatva

Sült kárász készítése, a kárász sütése

  1. Egy nagyobb lábasban (a hal lehetőleg férjen bele – ha nem, ketté kell vágnod) melegítsd fel a sütéshez az olajat. Legyen forró, de ne füstöljön. (Ha nem elég meleg az olaj, a hal megszívja magát és a szálkák sem sülnek át.)
  2. Beleteszed a halat és addig sütöd, amíg az alsó fele szép aranybarna lesz.

    Sütés 1

    Sütés 1

  3. Megfordítod.
  4. A másik oldalát is szép aranybarnára sütöd.

    Sütés 2

    Sütés 2

  5. Amikor a hal elkészült, kliemeled az olajból és egy alkalmas eszközön lecsepegteted. (Nálam ez egy nokedli szaggató volt.)

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

  6. Papírtörlővel bélelt tányérra teszed. egy kicsit le is törölgetheted a papír széleivel.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 40 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 70 perc.

Megjegyzések:

  • A képek egy hal sütését mutatják be.
  • Ha nagyobb a kárász, lehet, hogy 2 db is elég lesz 4 személyre.
  • Az irdaláson és a jó sütésen múlik, hogy milyen élményben lesz részed.
  • A keszeg sütése hasonló módon történhet.

Tálalás

Paradicsomszeletekkel, petrezselyemmel tálalhatod, de hasábburgonyát is süthetsz hozzá.

Sült kárász tálalva 1

Sült kárász tálalva 1

Sült kárász tálalva 2

Sült kárász tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa