Csipkebogyó lekvár, hecsedli lekvár, helyenként csipkelekvár: különleges, de elkészítése kissé problémás. Kevés a belőle kinyerhető anyag és kétszer kell passzírozni.

Csipkebogyó lekvár 1

Csipkebogyó lekvár recept

Elkészítési idő: 210 perc (ebből munka:  135 perc)

Hozzávalók

  • 2 kg csipkebogyó

    Csipkebogyók tányéron

    Csipkebogyók tányéron

  • 50 dkg kristálycukor (ez egy körülbelüli érték, előre nem lehet pontosan meghatározni, mivel nem tudjuk, mennyi lesz a lekvárnak felhasználható lepasszírozott csipkebogyó)

(Bevásárló listának itt nincs értelme)

Megjegyzések:

  • Ebből a mennyiségből körülbelül 1,2 liternyi csipkebogyó lekvár lesz.
  • A passzírozáshoz gondoskodj sűrű szövésű műanyag szitáról, mert a szokásos fémszitáról a bevonatot a savas csipkebogyó massza valószínűleg le fogja oldani.

Előkészítés

  • A vásárlás után rögtön ne dolgozd fel, hanem hagyd egy tálcán néhány napig, pontosabban addig, amíg a csipkebogyók megpuhulnak. Ha ezt nem teszed meg, meggyűlik a bajod a passzírozással – nem fog menni, mert főzéssel nem puhul meg eléggé.
  • Amikor a bogyók megpuhultak, készítsd elő főzésre: vágd le a bogyók két végét. (Igen, darabonként – sajnos, ez másképp nem megy.) Ha ezt megtetted, kezdődhet a hecsedli lekvár főzése.

    Csipkebogyók megtisztítva

    Csipkebogyók megtisztítva

Csipkebogyó lekvár készítése

  1. Tedd fel főzni a csipkebogyókat egy nagyobb lábosba. Forrás után főzd még egy órát.

    Csipkebogyók megfőzve

    Csipkebogyók megfőzve

  2. Passzírozd át egy szűrőszitán – egymás után kétszer.
    Passzírozás

    Passzírozás

    Egyszer passzírozva

    Egyszer passzírozva

  3. Mérj le egy akkora lábast, amelyet a lepasszírozott csipkebogyó pép félig megtölt.
  4. Tedd bele a pépet és ismét mérd le. Így megtudod, mennyi a súlya. Annyi cukrot adj hozzá, hogy 1 kg lekvár alaphoz 30 dkg, ha édesebben szeretnéd, 40 dkg cukor jusson.

    Kétszer passzírozva

    Kétszer passzírozva

  5. Tedd hozzá a cukrot, melegítsd, majd forrald fel és főzd együtt a cukorral 15 percig.
    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

    Kész lekvár

    Kész lekvár

  6. Forrón tedd a kimosott, kiszárított üvegekbe – minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött.
  7. Zárt le az üvegeket.

    Üvegek lezárva

    Üvegek lezárva

  8. 5 percre állítsd fejre. Ekkor a fedél alatt levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
  9. Tedd száraz dunsztba 24 órára.

Elkészítési idő:

  • Csipkebogyók tisztítása: 100 perc
  • Főzés: 60 perc
  • Passzírozás: 30 perc
  • Forralás cukorral: 15 perc
  • Üvegekbe töltés: 5 perc

Összesen: 210 perc (ebből munka:  135 perc)

Tárolás, felhasználás

Tárold hűvös, szellős helyen. Felbontás után tartsd hűtőszekrényben.

Felhasználás: akár vajas kenyérre is kenheted, de kiváló kiegészítője a vadasnak. Könnyebben elkészítheted a szintén vadashoz illő áfonya lekvárt.

A csipkebogyó lekvár olyan értékes, hogy bátran adhatod ajándékba. Ez esetben öltöztesd fel.

Csipkebogyó lekvár üvegben 1

Csipkebogyó lekvár üvegben

 

Képek: saját készítésű csipkebogyó lekvár saját felvételei.