Csipkebogyó lekvár, hecsedli lekvár, helyenként csipkelekvár: különleges, de elkészítése kissé problémás. Kevés a belőle kinyerhető anyag és kétszer kell passzírozni.
Csipkebogyó lekvár recept
Elkészítési idő: 210 perc (ebből munka: 135 perc)
Hozzávalók
- 2 kg csipkebogyó
Csipkebogyók tányéron
- 50 dkg kristálycukor (ez egy körülbelüli érték, előre nem lehet pontosan meghatározni, mivel nem tudjuk, mennyi lesz a lekvárnak felhasználható lepasszírozott csipkebogyó)
(Bevásárló listának itt nincs értelme)
Megjegyzések:
- Ebből a mennyiségből körülbelül 1,2 liternyi csipkebogyó lekvár lesz.
- A passzírozáshoz gondoskodj sűrű szövésű műanyag szitáról, mert a szokásos fémszitáról a bevonatot a savas csipkebogyó massza valószínűleg le fogja oldani.
Előkészítés
- A vásárlás után rögtön ne dolgozd fel, hanem hagyd egy tálcán néhány napig, pontosabban addig, amíg a csipkebogyók megpuhulnak. Ha ezt nem teszed meg, meggyűlik a bajod a passzírozással – nem fog menni, mert főzéssel nem puhul meg eléggé.
- Amikor a bogyók megpuhultak, készítsd elő főzésre: vágd le a bogyók két végét. (Igen, darabonként – sajnos, ez másképp nem megy.) Ha ezt megtetted, kezdődhet a hecsedli lekvár főzése.
Csipkebogyók megtisztítva
Csipkebogyó lekvár készítése
- Tedd fel főzni a csipkebogyókat egy nagyobb lábosba. Forrás után főzd még egy órát.
Csipkebogyók megfőzve
- Passzírozd át egy szűrőszitán – egymás után kétszer.
Passzírozás
Egyszer passzírozva
- Mérj le egy akkora lábast, amelyet a lepasszírozott csipkebogyó pép félig megtölt.
- Tedd bele a pépet és ismét mérd le. Így megtudod, mennyi a súlya. Annyi cukrot adj hozzá, hogy 1 kg lekvár alaphoz 30 dkg, ha édesebben szeretnéd, 40 dkg cukor jusson.
Kétszer passzírozva
- Tedd hozzá a cukrot, melegítsd, majd forrald fel és főzd együtt a cukorral 15 percig.
Cukor hozzáadása
Kész lekvár
- Forrón tedd a kimosott, kiszárított üvegekbe – minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött.
- Zárt le az üvegeket.
Üvegek lezárva
- 5 percre állítsd fejre. Ekkor a fedél alatt levő levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
- Tedd száraz dunsztba 24 órára.
Elkészítési idő:
- Csipkebogyók tisztítása: 100 perc
- Főzés: 60 perc
- Passzírozás: 30 perc
- Forralás cukorral: 15 perc
- Üvegekbe töltés: 5 perc
Összesen: 210 perc (ebből munka: 135 perc)
Tárolás, felhasználás
Tárold hűvös, szellős helyen. Felbontás után tartsd hűtőszekrényben.
Felhasználás: akár vajas kenyérre is kenheted, de kiváló kiegészítője a vadasnak. Könnyebben elkészítheted a szintén vadashoz illő áfonya lekvárt.
A csipkebogyó lekvár olyan értékes, hogy bátran adhatod ajándékba. Ez esetben öltöztesd fel.
Csipkebogyó lekvár üvegben
Képek: saját készítésű csipkebogyó lekvár saját felvételei.
Ha ha ha próbáld meg levagni a két végét ha van 40 kiló bogyod!
A 40 kg szerintem már ipari mennyiség és nyilván más módszerekkel történik a lekvárfőzés.
Az én módszerem csak néhány kis üveg elkészítésére való. (Hasonlóan az üstben és a tűzhelyen lábosban főzött szilvalekvárhoz.) Szerintem 2 kg csipkebogyó feldolgozására is csak nagyon kevesen vállalkoznak manapság.
Én csipke szörpöt szeretnék készíteni. kérem a receptet
Örömmel olvastam a csipkebogyó lekvár-készítés receptjét. Évek óta én is kísérletezek ezzel. Szerencsémre van egy Bosch robotgépem, amihez külön megrendeltem a paradicsompasszírozó tartozékot, amely nagyon megkönnyíti a munkát:
Az alaposan memosott csipkebogyót mindenféle vagdalkozást mellőzve azonnal kuktába rakom, megfőzöm., lecsöpögtetem, majd a robotgépet nagy fordulaton működtetve, a bogyókat nagyon-nagyon lassan adagolva – lepasszírozom. A lassú adagolás azért fontos, mert a magok eltömítik a passzírozó alkatrészt (két kiló csipkebogyó passzírozása közben háromszor ürítettem ki az összepréselődött magokat). Eredmény: két kiló csipkebogyóból gépi passzírozással 60 deka sűrítményt nyertem ki.
Kedves Komáromi Lászlóné! Sajnos, nem tudok receptet küldeni, mert még soha nem készítettem csipkebogyó szörpöt. (Azt, hiszem, nem is fogok.) Azt javaslom, hogy készíts csipkebogyó lekvárt higabb formában (olyat, mint a szörpök általában), utána pedig forrón üvegekbe téve tedd száraz dunsztba. Késhegynyi nátriumbenzoátot tehetsz a tetejére biztonság kedvéért, amit fogyasztás után le tudsz róla szedni. Remélem, tudtam segíteni.
Kedves Piroska!
Köszönöm szépen a kiegészítést (amely lényegében egy teljes módszer a csipkebogyó lekvár készítéséred). Másoknak is hasznos lesz. Őszintén szólva nem vagyok nagy csipkebogyó lekvár készítő, bár ez is a természet ajándéka, pénzbe alig kerül. viszont gép nélkül elég sok időt igényel, ami nekem nincs.
Kedves Mindenki! Én úgy tudom, hogy a csipkebogyót akkor szedjük és dolgozzuk fel, ha már megcsípte a dér. Úgy november vége felé. Attól lesz ugyanis finom édes és meg is puhul.
KEDVES ILDIKÓ! Ha a dér megcsípte a bogyót, próbáljon úgy 20-30 kilót leszedni! Teának lehet szedegetni, de a lekvárhoz sokkal több kell.
Kedves „CSIPKE”! Igen 35-40 kiló csipkéről is levágjuk egyenként a két végét. Igaz, legalább egy hét. Utána megfőzni, átpasszírozni, átszűrni és a végén üstben úgy 5-6 órát főzni. De megéri. Ehhez azonban sok szabad idő és elhatározás kell.