Körtelekvár: mivel a körte nem tartozik a legzamatosabb gyümölcsök közé, befőzéssel lehet ezen javítani.  Itt egy citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezett körtelekvárt ismerhetsz meg.

Körtelekvár 1

Körtelekvár recept

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül): 170 perc

Hozzávalók

  • 1,5  kg körte, érett, puha (hámozva, magháza eltávolítva; kb. 1 – 1,2kg lesz)

    Körte

    Körte

  • 40 -5o dkg cukor (tiszta súlytól függően)
  • 1/2 citrom leve
  • Fűszerek: 3-5 szem szegfűszeg 3-5 darabka fahéj
  • 1/2 tasak 2:1 Oetker dzsemfix (nem biztos, hogy kell, én úgy ítéltem meg, hogy szükség lesz rá, mert nagyon lédús volt a gyümölcs)
  • nátriumbenzoát (feltételesen)

Bevásárlólista

  • 1,5  kg körte, érett, puha
  • 1 kg cukor (nem kell mind!)
  • 1 db citrom
  • 1 tasak dzsemfix 2:1
  • 1 tasak nátrium benzoát (feltételesen)

Emlékeztető: szegfűszeg, darabos fahéj

Megjegyzés:

  • természetesen nagyobb mennyiségből is készíthetsz lekvárt.

Előkészítés

  • A körtét megmosod álló vízben, majd folyó vízben leöblíted.

    Mosás

    Mosás

  • Eltávolítod a héját és a magházat. Ezt kétféleképpen teheted meg. Először meghámozod, utána négy részre vágod és kivágod a magházat, vagy fordított sorrendben: először négybe vágod , kiveszed a magházat és utána hámozod meg. Ahogy neked kényelmesebb.

    Körte tisztítva

    Körte tisztítva

  • Feldarabolod.

Körtelekvár készítése

  1. A feldarabolt körtéket egy lábosba teszed
  2. Hozzáadod a cukrot, a citrom levét, a fahéjat, szegfűszeget.

    Cukor hozzáadva

    Cukor hozzáadva

  3. Összekevered (a cukor már el is kezd feloldódni, mert a gyümölcs gyorsan levet ereszt). Elkezded főzni. Kb. 20 perc forrás után a fűszereket kihalászod. (Egyszerűbbnek tűnhet a gyümölcsöt fűszeres vízben megfőzni, de akkor a főzővizet is el kellene főzni, és jóval tovább tartana a lekvár készítése.)

    Cukor hozzákeverve

    Cukor hozzákeverve

  4. Turmixolással besűríted. Ha dzsemet szeretnél készíteni, csak egy részét turmixolod meg, hogy darabos maradjon.  Ha körtelekvár készítése a célod, akkor hosszabb ideig, addig mixeled, amíg a darabok  eltűnnek.

    Turmixolás

    Turmixolás

  5. Zselésítő bekeverése. Ez a lépés csak akkor szükséges, ha a lekvár alapanyag meglehetősen híg (ez a körte fajtájától, nedvesség tartalmától függ) és nem szeretnéd nagyon hosszú ideig főzni. Én azt tapasztaltam, ha a zselésítő anyagot beleszórom a gyümölcspépbe, akkor kicsit nehezebben oldódik fel, ezért más megoldást alkalmaztam. A zselésítő anyagot egy pohárba tettem, gyümölcspépet adtam hozzá, jól összekevertem, utána keverés közben a lekvárba tettem.
  6. Tovább főzöd addig, míg a zselésedési próbát elvégezve már nem folyik szét. Ez adott esetben akár 2 óra is lehet.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  7. Forrón üvegekbe mered, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszel, az üvegeket tetővel lezárod.
  8. Száraz dunsztba rakod egy napra.

    Üvegekben

    Üvegekben

Körtelekvár tartósítószer nélkül

  • A teletöltött üvegeket lezárás után 5 -10 percre fejre állítod. Ezalatt az üvegben levő levegő átbuborékol a lekváron a sterilizálódik.
  • Visszaállítás után – így biztonságosabban eláll – egy napra száraz dunsztba teszed.

Tárolás, felhasználás

  • Miután kivetted az üvegeket,  feliratozod és végleges helyére állítod.
  • Felhasználási javaslat: reggeli vajas kenyérre, palacsintába.
  • Ajándékba is adhatod szépen felöltöztetve.

Körtelekvár 1

 

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül):

  • Körte megtisztítása, feldarabolása: 10 perc
  • Előfőzés, turmixolás: 20 perc
  • Főzés: 90 perc
  • Üvegekbe rakás, száraz dunsztba helyezés: 20 perc

Összesen: 170 perc

 

Képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.