Paradicsomleves: ha igazán jót akarsz, friss paradicsomból főzöd. A készítéséhez természetesen paradicsompürét is használhatsz, akkor jóval gyorsabban elkészül. A titkokat a recept végén elárulom.

Paradicsom leves 1

Paradicsomleves recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg friss paradicsom
  • 1 db 75 g-os paradicsompüré (ha a paradicsom olyan fajta, hogy a leves túl híg lenne) a leves sűrítéséhez
  • 3  dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva (ha nem kedveled, hagyd ki)
  • 1 db babérlevél
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 mokkás kanál őrölt fekete bors
  • 1 mokkás kanál kakukkfű
  • 2 kis ág friss bazsalikom vagy bazsalikom levelek
  • 4 tojás

Bevásárlólista

  • 1 kg friss paradicsom
  • 1 db 75 g-os paradicsompüré
  • 4 tojás
  • 2 ág friss paradicsom

Emlékeztető: vaj, liszt, fokhagyma, babérlevél, oregánó, majoránna, kakukkfű, őrölt fekete bors, só

 

Megjegyzés:

A fűszerekből kevesebbet is tehetsz, egyeseket belőlük el is hagyhatsz, fűszerezz saját ízlésed szerint (oregánó, bazsalikom illik a paradicsomhoz legjobban).

A leves alaplé készítése

  1. A paradicsomokat feldarabolod, és egy lábosban néhány percig forralod.

    Paradicsomok feldarabolva

    Paradicsomok feldarabolva

  2. Botmixerrel péppé töröd.

    Mixelés

    Mixelés

  3. Szűrőszitán átnyomod.

    Passzírozás

    Passzírozás

  4. Ezzel a paradicsom alaplé elkészült. Ha szükségesnek látod, tégy bele sűrített paradicsomot. Kihűtöd, vagy hűlni hagyod.

    Paradicsom leves alap

    Paradicsom leves alap

Paradicsomleves elkészítése

  1. A vajból egy mogyorónyit félre teszel. A többit egy edényben megolvasztod és a liszt hozzáadásával világos rántást készítesz. Mielőtt leveszed a tűzről, beledobod a felaprított vagy fokhagymapréssel átnyomott fokhagymát.

    Rántás készítése

    Rántás készítése

  2. Felöntöd a hideg paradicsomlével.

    Felöntés paradicsomlével

    Felöntés paradicsomlével

  3. Beleteszed a fűszereket. Elkevered és összeforralod a levessel. Kicsit állni hagyod, hogy a fűszerek íze érvényesülni tudjon.
  4. A félretett vajat egy serpenyőben megolvasztod és elkészíted a tükörtojásokat (ha ezt nem szeretnéd, pirított kenyérkockákat is készíthetsz).
  5. A bazsalikom levelekből 4 kis ágvéget, vagy 4 szép levelet félreteszel a díszítéshez, a többit felaprítod.

A paradicsomleves tálalása

  • Tálalhatod melegen vagy hidegen tányérban, kis tálkákban, vagy nagyobb csészékben.
  • Az étkező edény alján elhelyezed a tükörtojásokat. Vigyázz, hogy szét ne essenek. Két lapáttal a legbiztonságosabb ez a művelet.
  • Ráöntöd a kész levest, tetejére szórod a felaprított bazsalikomot és megkoronázod bazsalikom levelekkel.
Paradicsomleves betét

Paradicsomleves betét

Paradicsomleves bazsalikommal

Paradicsomleves bazsalikommal

Most pedig jöjjenek a titkok:

  1. A vajjal készült rántás ezt a levest különlegessé teszi.
  2. A kakukkfű adja a leves pikáns ízét, de vigyázz, ne tégy sokat belőle, mert nagyon intenzív az illata.
  3. A tükörtojással a levesbe értékes anyagokat viszel be, így sokkal táplálóbb lesz, nyári melegben 1  szelet pirított kenyérrel akár önálló ételként is tálalhatod. (Nagyon gazdaságos étel. Számolj utána!)

 

Paradicsomleves képek: saját készítésű étel saját felvételei.