Paradicsomleves: ha igazán jót akarsz, friss paradicsomból főzöd. A készítéséhez természetesen paradicsompürét is használhatsz, akkor jóval gyorsabban elkészül. A titkokat a recept végén elárulom.
Paradicsomleves recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg friss paradicsom
- 1 db 75 g-os paradicsompüré (ha a paradicsom olyan fajta, hogy a leves túl híg lenne) a leves sűrítéséhez
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva (ha nem kedveled, hagyd ki)
- 1 db babérlevél
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 mokkás kanál őrölt fekete bors
- 1 mokkás kanál kakukkfű
- 2 kis ág friss bazsalikom vagy bazsalikom levelek
- 4 tojás
- só
Bevásárlólista
- 1 kg friss paradicsom
- 1 db 75 g-os paradicsompüré
- 4 tojás
- 2 ág friss paradicsom
Emlékeztető: vaj, liszt, fokhagyma, babérlevél, oregánó, majoránna, kakukkfű, őrölt fekete bors, só
Megjegyzés:
A fűszerekből kevesebbet is tehetsz, egyeseket belőlük el is hagyhatsz, fűszerezz saját ízlésed szerint (oregánó, bazsalikom illik a paradicsomhoz legjobban).
A leves alaplé készítése
- A paradicsomokat feldarabolod, és egy lábosban néhány percig forralod.
- Botmixerrel péppé töröd.
- Szűrőszitán átnyomod.
- Ezzel a paradicsom alaplé elkészült. Ha szükségesnek látod, tégy bele sűrített paradicsomot. Kihűtöd, vagy hűlni hagyod.
Paradicsomleves elkészítése
- A vajból egy mogyorónyit félre teszel. A többit egy edényben megolvasztod és a liszt hozzáadásával világos rántást készítesz. Mielőtt leveszed a tűzről, beledobod a felaprított vagy fokhagymapréssel átnyomott fokhagymát.
- Felöntöd a hideg paradicsomlével.
- Beleteszed a fűszereket. Elkevered és összeforralod a levessel. Kicsit állni hagyod, hogy a fűszerek íze érvényesülni tudjon.
- A félretett vajat egy serpenyőben megolvasztod és elkészíted a tükörtojásokat (ha ezt nem szeretnéd, pirított kenyérkockákat is készíthetsz).
- A bazsalikom levelekből 4 kis ágvéget, vagy 4 szép levelet félreteszel a díszítéshez, a többit felaprítod.
A paradicsomleves tálalása
- Tálalhatod melegen vagy hidegen tányérban, kis tálkákban, vagy nagyobb csészékben.
- Az étkező edény alján elhelyezed a tükörtojásokat. Vigyázz, hogy szét ne essenek. Két lapáttal a legbiztonságosabb ez a művelet.
- Ráöntöd a kész levest, tetejére szórod a felaprított bazsalikomot és megkoronázod bazsalikom levelekkel.
Most pedig jöjjenek a titkok:
- A vajjal készült rántás ezt a levest különlegessé teszi.
- A kakukkfű adja a leves pikáns ízét, de vigyázz, ne tégy sokat belőle, mert nagyon intenzív az illata.
- A tükörtojással a levesbe értékes anyagokat viszel be, így sokkal táplálóbb lesz, nyári melegben 1 szelet pirított kenyérrel akár önálló ételként is tálalhatod. (Nagyon gazdaságos étel. Számolj utána!)
Paradicsomleves képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások