Gyömbéres narancslekvár: ez egy kísérlet volt, mert már elég sokféle narancslekvárt készítettem – de mint a többi is, ez is finom lett.
Gyömbéres narancslekvár recept
Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók
2 kis (kb. 220 g-os) üveghez
- 0,6 kg narancsgerezd (2 db nagy vastag héjú narancs bele)
- 1/2 citrom gerezdekre szedve
- 1 db narancs vékonyan leszelt héja
- 15 dkg kristálycukor
- 1 – 2 körömnyi gyömbér
Bevásárlólista
- 2 db nagy narancs
- 1 db citrom
- 2 körömnyi gyömbér
Emlékeztető: kristálycukor
Előkészítés
- A narancsok héját lefejted, a narancsokat feldarabolod, egy közepes méretű lábosba teszed.
- A citrom felét is feldarabolod és hozzáadod a narancs darabokhoz.
- A többi előkészítő munkát a narancs főzése közben elvégezheted.
Gyömbéres narancslekvár készítése
- A narancs és citromdarabokat felteszed főni. A főzés elég hosszú ideig tart, mert zselésítő anyag nélkül a lekvár alapnak be kell sűrűsödnie.
- A sűrűséget csepp-próbával tudod ellenőrizni.
- Közben az egyik narancs héját vékonyra felszeleteled.
- Egy kisebb lábosban megfőzöd és félreteszed.
- A gyömbér héját kiskanállal eltávolítod és lereszeled.
- Amikor a narancs és citrom belek már megfőttek, botmixerrel pépesíted.
- Hozzáadod a cukrot és összekevered.
- Hozzáadod a főtt narancshéjat és azt is belekevered. (Emiatt akár dzsemnek is nevezhetjük.)
- Tovább főzöd, amíg kellő mértékben besűrűsödik.
- Hozzáadod a reszelt gyömbért.
- Felforralod, még néhány percig főzöd, majd üvegekbe töltöd. Az üvegek legyenek annyira tele, amennyire csak lehetséges.
- Ezután az üvegeket lezárod és fejre állítod. Ekkor a felül maradt kis levegő átbuborékol a lekváron és a benne levő mikróbák elpusztulnak. Ezzel a lekvárokat csírátlanítottad és eltarthatóvá váltak.
- A biztonság kedvéért nem árt, ha még 24 órára száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő:
- Narancsok és citrom feldarabolása: 10 perc
- Narancslekvár főzése (közben a narancshéj feldarabolása, főzése): 120 perc
- Üvegekbe rakás, üvegek fejre állítása: 10 perc
Összesen: 140 perc
Tárolás, felhasználás
- A lekvárok tárolása száraz, hűvös helyen történjen. Felbontás után hűtőben kell tartani, mert szabad levegőn könnyen megpenészedik (cukortartalma alacsony).
- Felhasználhatod süteményekben, reggelire vajaskenyérre kenve.
- Ajándékba is adhatod, ekkor tégy rá textiltetőt. A textilt rögzítsd befőttes gumival és kösd át rafiával, vagy színes vékony szalaggal.
A narancslekvár készítéséről többet itt olvashatsz.
Lekvár és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások