Gyömbéres narancslekvár: ez egy kísérlet volt, mert már elég sokféle narancslekvárt készítettem – de mint a többi is, ez is finom lett.

Gyömbéres narancslekvár

Gyömbéres narancslekvár recept

Elkészítési idő: 140 perc

Hozzávalók

2 kis (kb. 220 g-os) üveghez

  • 0,6 kg narancsgerezd (2 db nagy vastag héjú narancs bele)
  • 1/2 citrom gerezdekre szedve
  • 1 db narancs vékonyan leszelt héja
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 – 2 körömnyi gyömbér

Bevásárlólista

  • 2 db nagy narancs
  • 1 db citrom
  • 2 körömnyi gyömbér

Emlékeztető: kristálycukor

Előkészítés

  • A narancsok héját lefejted, a narancsokat feldarabolod, egy közepes méretű lábosba teszed.

    Narancsok feldarabolása

    Narancsok feldarabolása 

  • A citrom felét is feldarabolod és hozzáadod a narancs darabokhoz.

    Narancs és citromdarabok főzés előtt

    Narancs és citromdarabok főzés előtt

  • A többi előkészítő munkát a narancs főzése közben elvégezheted.

Gyömbéres narancslekvár készítése

  1. A narancs és citromdarabokat felteszed főni. A főzés elég hosszú ideig tart, mert zselésítő anyag nélkül a lekvár alapnak be kell sűrűsödnie.
  2. A sűrűséget csepp-próbával tudod ellenőrizni.

    Csepp-próba

    Csepp-próba

  3. Közben az egyik narancs héját vékonyra felszeleteled.

    Narancsok felszeletelt héja

    Narancsok felszeletelt héja

  4. Egy kisebb lábosban megfőzöd és félreteszed.

    Narancshéj főzése

    Narancshéj főzése

  5. A gyömbér héját kiskanállal eltávolítod és lereszeled.
  6. Amikor a narancs és citrom belek már megfőttek, botmixerrel pépesíted.

    Megfőzött narancs turmixolása

    Megfőzött narancs turmixolása

  7. Hozzáadod a cukrot és összekevered.

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  8. Hozzáadod a főtt narancshéjat és azt is belekevered. (Emiatt akár dzsemnek is nevezhetjük.)

    Megfőzött narancshéj hozzáadása

    Megfőzött narancshéj hozzáadása

  9. Tovább főzöd, amíg kellő mértékben besűrűsödik.
  10. Hozzáadod a reszelt gyömbért.

    Reszelt gyömbér hozzákeverése

    Reszelt gyömbér hozzákeverése

  11. Felforralod, még néhány percig főzöd, majd üvegekbe töltöd. Az üvegek legyenek annyira tele, amennyire csak lehetséges.
  12. Ezután az üvegeket lezárod és fejre állítod. Ekkor a felül maradt kis levegő átbuborékol a lekváron és a benne levő mikróbák elpusztulnak. Ezzel a lekvárokat csírátlanítottad és eltarthatóvá váltak.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

  13. A biztonság kedvéért nem árt, ha még 24 órára száraz dunsztba teszed.

Elkészítési idő:

  • Narancsok és citrom feldarabolása: 10 perc
  • Narancslekvár főzése (közben a narancshéj feldarabolása, főzése): 120 perc
  • Üvegekbe rakás, üvegek fejre állítása: 10 perc

Összesen: 140 perc

Tárolás, felhasználás

  • A lekvárok tárolása száraz, hűvös helyen történjen. Felbontás után hűtőben kell tartani, mert szabad levegőn könnyen megpenészedik (cukortartalma alacsony).
  • Felhasználhatod süteményekben, reggelire vajaskenyérre kenve.
  • Ajándékba is adhatod, ekkor tégy rá textiltetőt. A textilt rögzítsd befőttes gumival és kösd át rafiával, vagy színes vékony szalaggal.
Gyömbéres narancslekvárok

Gyömbéres narancslekvárok

 

A narancslekvár készítéséről többet itt olvashatsz.

 

Lekvár és  képek: Pap Zsuzsa