Narancslekvár készítése többféle módon történhet: sokat kipróbáltam már és mindegyik finom. Most összefoglalom neked a tapasztalataimat.

Narancslekvár prémium

Narancslekvár készítése – módszerek

A módszerekben közös, hogy a lekvár anyagára (narancs) számítva kb. 40 % cukrot, és kevés citromot (lét vagy gerezdet) tartalmaznak. (Magok nincsenek benne.)

Narancs-zselé készítése

A gerezdek belsejében levő gyümölcshúsból. Időigényes részben a gerezdeken levő hártyák eltávolítása, részben a főzési idő miatt. 1 kg lekvár alapanyag előkészítése, héj és hártyák eltávolítása kb. 1 óra. Ehhez jön még a főzési idő.

Narancs-zselé hozzáadott pektin nélkül:

Ez több órás főzési időt igényel, mivel semmiféle pektint (sem sajátot, sem hozzáadottat) nem tartalmaz. Ez nem saját tapasztalat, de sajnos, a forrásra már nem emlékszem.

Narancs-zselé hozzáadott pektinnel:

Nagyon finom, mint az előző, de pektin (esetemben 1 kg alapanyaghoz 2 teáskanál dzsemfix) hozzáadásával lerövidíthető a főzési idő 30 – 50 percre attól függően, milyen sűrűségű lekvárt kívánsz készíteni.

Narancslekvár héj nélkül – gerezdekből

Szinte ugyanolyan finom, mint a zseléből készült, de a gerezdeken levő hártyák tartalmaznak pektint (teljesen szétfőnek), ezért az elkészítési idő jóval (kb. 1 órával) rövidebb lesz és pektin hozzáadásával tovább rövidíthető.Narancslekvár prémium

Narancslekvár, narancs-dzsem, narancsbőrrel

Pektint nem szükséges hozzáadni. A narancs-héjat vékonyan hámozva, apróra vágva és előkezelve nagyon finom, aromás, kissé kesernyés ízű dzsem készülhet, a főzési idő kevés pektinnel (dzsemfix) rövidíthető. A héjak előkészítése a lekvárfőzés első szakaszában elvégezhető, ezért külön időt nem igényel.

Narancsdzsem felöltöztetve

Narancs dzsem

Narancslekvár, narancs dzsem narancshéjjal

A narancsok egy részének héja megfelelő módon előkezelve (többször leforrázva és megfőzve) teljesen belekerül a lekvárba sűrítő anyagként és aroma-fokozóként. Ez esetben pektint nem szükséges a lekvárhoz adni.

Héjas narancsdzsem készen

Héjas narancsdzsem készen

Narancslekvár készítése narancshéjjal és fűszerekkel

Őrölt fahéjjal és szegfűszeggel karácsonyi narancslekvár készíthető. Darabos fűszerrel is elkészítheted: a fűszereket kevés vízben kifőzöd (kevés narancsbőrt és citromhéjat is hozzáadhatsz) és a főzetet adod a lekvárhoz.https://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/karacsonyi-narancslekvar-pektin-hozzaadasa-nelkul/Karácsonyi narancslekvár

Egy másik lehetőség például a friss, reszelt gyömbérrel történő ízesítés.

Narancslekvár készítése – fogalmak tisztázása

A cikkben használtam néhány fogalmat, amelyeket – a félreértések elkerülése végett szeretnék tisztázni:

Pektin:

növényi eredetű sűrítő anyag, amelyet általában lekvárok készítésénél használnak. Lehet folyékony is, de a kereskedelemben kapható pektin tartalmú anyagok többnyire por formájúak (pl. dzsemfix).

Narancs-zselé:

a gyümölcsgerezdek hártyán belüli része. Nincs pektin tartalma.

Narancs-gerezdek:

a gyümölcs-zselé a burkoló hártyákkal együtt. A hártyák tartalmaznak pektint.

Narancsbőr:

a héj alsó, sárgás réteg nélküli része. Aromásító adalékként használható.

Narancshéj:

a narancs gerezdeken kívüli része, keserű. Előkezelve a keserű íz nagy része eltávolítható. Az előkezelt narancshéj enyhén kesernyés ízt és különleges aromát ad a lekvároknak, valamint sűrítő anyagként is szerepel.

 

Képek: Pap Zsuzsa