Medvehagymás ételek: már évek óta nagyon kedveltek és számuk egyre növekszik. A medvehagyma kellemes, fokhagymához hasonló illatával aromás levélzöldség.

Medvehagymás tócsni

Medvehagymás ételek

Medvehagyma

Az első friss tavaszi zöldség. Szezonja március közepétől április közepéig tart. Szabadon szedhető azokban az erdőkben, ahol terem. Virágzásáig szedhető. Szedésénél ügyelni kell arra, hogy a gumója és legalább egy levele ép maradjon, hogy a következő évben is élvezhessük. Számtalan étel és ételkiegészítő készíthető belőle.

Nem kell érte az erdőbe menni, mert a piacokon is kapható. Csokorban árulják akkor, amikor a szezonja van. Egy csokor általában 10 dkg. Az ételek készítésénél a szár egy részét is fel lehet használni, de ha bimbót találsz benne, azt sajnos, ki kell dobni.

Egészségvédő hatása: kedvező a gyomor- és bélrendszerre, valamint a kiválasztó szervrendszerre is. Vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.

A medvehagymából készíthető ételek

Összegyűjtöttem neked az oldalamon szereplő medvehagymás ételek leírásait. Hogy ne kelljen receptekre vadásznod, az étel címe egy link, amelynek segítségével rögtön a recepthez jutsz.

Medvehagyma leves 

Elkészítési ideje: 50 perc

Medvehagyma leves

Medvehagyma leves 

Medvehagyma krémleves

Elkészítési ideje: 40 perc

Medvehagyma krémleves tálalva 3

Medvehagyma krémleves 

Medvehagyma főzelék

Elkészítési ideje: 40 perc

Medvehagyma főzelék

Medvehagyma főzelék

Medvehagyma mártás

Elkészítési ideje: 25 perc

A legfinomabb medvehagyma mártás padlizsánhoz

A legfinomabb medvehagyma mártás 

Medvehagymás tészta

Elkészítési idő: 35 perc

Medvehagymás tészta tálalva 1

Medvehagymás tészta

Medvehagymás sonkás tészta

Elkészítési idő: 30 perc

Medvehagymás sonkás tészta 1

Medvehagymás sonkás tészta

Medvehagymás palacsinta

Elkészítési idő: 60 perc

Medvehagymás palacsinta

Medvehagymás palacsinta

Medvehagymás pogácsa

Elkészítési idő: 150 perc

Medvehagymás pogácsa

Medvehagymás pogácsa

Medvehagymás tócsni

Elkészítési idő: 70 perc

Medvehagymás tócsni

Medvehagymás tócsni

Medvehagyma eltevése

Ha szeretnéd a medvehagymát szezonon kívül is fogyasztani, tartósíthatod több módszerrel:

Medvehagyma pesztó

Tartósítás módja: levegőtől elzárás olajjal

Elkészítési idő: 40 perc

Eltarthatóság: hűtőben néhány hét

Medvehagyma pesztó

Medvehagyma pesztó

Medvehagyma krém

Tartósítás módja: fagyasztás

Elkészítési idő: 55 perc

Eltarthatóság: 1 év

Medvehagyma krém 2

Medvehagyma krém

 

Ételek, képek és leírás: Pap Zsuzsa