Medvehagyma krém: a medvehagyma legpraktikusabb eltevési módja. Félkész, nem kell hőkezelni, kevés helyet foglal el a mélyhűtőben, szép színét is megtartja.
Medvehagyma krém recept
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
0,5 liter medvehagyma krémhez
- 4 csokor medvehagyma
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- só
- fehér bors
- fél mokkás kanál szódabikarbóna (színtartásért)
Bevásárlólista
- 4 csokor medvehagyma
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 tasak szódabikarbóna
Emlékeztető: olíva olaj, őrölt fehér bors, só,
Előkészítés
- A medvehagyma levelekről leszeded a szárakat. Ha találsz benne bimbókat, azokat nem használod fel.
- Megmosod a leveleket és a szárakat is először álló vízben néhány percig áztatva, majd folyó vízben leöblíted. (Az áztatás azért kell, hogy az erdőből rajta maradt földmaradványok fellazuljanak és a folyóvizes öblítéssel könnyen el lehessen azokat a felületről távolítani.)
- Feldarabolod a leveleket és a szárakat külön-külön.
- A hagymát apróra vágod.
Medvehagyma krém elkészítése
- Az olajon megdinszteled a hagymát és a medvehagyma szárakat.
- Ráteszed a feldarabolt leveleket, néhány percig párolod, hogy a levelek kicsit megfonnyadjanak.
- Turmixgépbe teszed.
- Fűszerezed sóval és fehér borssal (a fekete kicsit elvenné a színét).
- Turmixolod először alacsonyabb, majd magasabb fordulatszámon addig, amíg krémes pép lesz belőle. Természetesen, ha nem szeretnél krémet készíteni, mert jobban szereted a darabos masszát, akkor addig mixeld, amíg az általad kívánt finomságot eléri.
- Az elkészült krém nagyon hasonló a mirelit spenóthoz, de a színe világosabb lesz.
Elkészítési idő:
- Mosás, szárak leszedése: 15 perc
- Hagyma, medvehagyma darabolása: 15 perc
- Krém alap elkészítése: 10 perc
- Párolás: 5 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Tárolásra előkészítés: 5 perc
Összesen: 55 perc
Felhasználás
A medvehagyma krémet felhasználhatod a következő ételek készítéséhez:
Alkalmas még ételek, pl. krumplipüré vagy tészták színezéséhez is (a tésztát nem próbáltam, de feltételezem, hogy lehetséges).
Előnye:
félkész alapanyag, ezért belőle a fent említett ételek nagyon gyorsan elkészíthetők.
Medvehagyma krém fagyasztása
- A pépet 2,5 dl-es műanyag edényekben a mélyhűtőben lefagyasztod, majd a fagyasztó fiókból tároló fiókba helyezed át. Fél literes edényeket is használhatsz. (Ebben az esetben célszerű fóliával két részre választani, hogy praktikusabban felhasználhasd.)
Képek: saját készítésű medvehagyma krém saját felvételei (2 csokor medvehagymából).
Én a medvehagyma lemosás után összeaprítom apró darabokra , és petrezselyemzöldje helyett használom.