Medvehagyma krém: a medvehagyma legpraktikusabb eltevési módja. Félkész, nem kell hőkezelni, kevés helyet foglal el a mélyhűtőben, szép színét is megtartja.

Medvehagyma krémleves 1

Medvehagyma krém recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

0,5 liter medvehagyma krémhez

  • 4 csokor medvehagyma
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • fehér bors
  • fél mokkás kanál szódabikarbóna (színtartásért)

Bevásárlólista

  • 4 csokor medvehagyma
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 1 tasak szódabikarbóna

Emlékeztető: olíva olaj, őrölt fehér bors, só,

Előkészítés

  • A medvehagyma levelekről leszeded a szárakat. Ha találsz benne bimbókat, azokat nem használod fel.
  • Megmosod a leveleket és a szárakat is először álló vízben néhány percig áztatva, majd folyó vízben leöblíted. (Az áztatás azért kell, hogy az erdőből rajta maradt földmaradványok fellazuljanak és a folyóvizes öblítéssel könnyen el lehessen azokat a felületről távolítani.)
  • Feldarabolod a leveleket és a szárakat külön-külön.

    Feldarabolt medvehagyma levél

    Feldarabolt medvehagyma levél

  • A hagymát apróra vágod.

Medvehagyma krém elkészítése

  1. Az olajon megdinszteled a hagymát és a medvehagyma szárakat.
    Hagyma és medvehagyma szár dinsztelése

    Hagyma és medvehagyma olajon

    Dinsztelés 1

    Dinsztelés 1

    Dinsztelés 2

    Dinsztelés 2

  2. Ráteszed a feldarabolt leveleket, néhány percig párolod, hogy a levelek kicsit megfonnyadjanak.
    Medvehagyma hozzáadása

    Medvehagyma hozzáadása

    Dinsztelés medvehagymával

    Dinsztelés medvehagymával

  3. Turmixgépbe teszed.
  4. Fűszerezed sóval és fehér borssal (a fekete kicsit elvenné a színét).
  5. Turmixolod először alacsonyabb, majd magasabb fordulatszámon addig, amíg krémes pép lesz belőle. Természetesen, ha nem szeretnél krémet készíteni, mert jobban szereted a darabos masszát, akkor addig mixeld, amíg az általad kívánt finomságot eléri.
    Turmixolás 1

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

  6. Az elkészült krém nagyon hasonló a mirelit spenóthoz, de a színe világosabb lesz.

Elkészítési idő:

  • Mosás, szárak leszedése: 15 perc
  • Hagyma, medvehagyma darabolása: 15 perc
  • Krém alap elkészítése: 10 perc
  • Párolás: 5 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Tárolásra előkészítés: 5 perc

Összesen: 55 perc

Felhasználás

A medvehagyma krémet felhasználhatod a következő ételek készítéséhez:

Alkalmas még ételek, pl. krumplipüré vagy tészták színezéséhez is (a tésztát nem próbáltam, de feltételezem, hogy lehetséges).

Előnye:

félkész alapanyag, ezért belőle a fent említett ételek nagyon gyorsan elkészíthetők.

Medvehagyma krém fagyasztása

  • A pépet 2,5 dl-es műanyag edényekben a mélyhűtőben lefagyasztod, majd a fagyasztó fiókból tároló fiókba helyezed át. Fél literes edényeket is használhatsz. (Ebben az esetben célszerű fóliával két részre választani, hogy praktikusabban felhasználhasd.)
    Medvehagyma krém

    Medvehagyma krém

    Medvehagyma krém fagyasztásra

    Medvehagyma krém fagyasztásra

     

Képek: saját készítésű medvehagyma krém saját felvételei (2 csokor medvehagymából).