Csőben sült karfiol: egy hirtelen jött ötlet eredménye. Dubarry hús nélkül. Nemcsak vegetáriánusoknak, mert mindenki megnyalja utána a tíz ujját.

Csőben sült karfiol

Csőben sült karfiol készítése

Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók:

4 személyre

  • 1 nagy fej karfiol
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál tej (esetleg 1 tojás sárgája, de nem feltétlenül szükséges)
  • 10 dkg trappista sajt (ha van: 1-2 dkg reszelt parmezán)
  • 1 db piros paprika (kápó vagy kaliforniai), vagy 4 db paradicsom
  • fűszerek: só, őrölt bors, curry, petrezselyemzöld

Előkészítés:

  • A karfiolt szétszeded nagy rózsákra. Előfőzöd: a víz forrását követően 6-7 percig. A nagy rózsákat félbevágod.
  • A fűszereket elkevered az olíva olajjal.
  • A tejfölt összekevered a tejjel.
  • A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeled.

A csőben sült karfiol elkészítése:

  • Egy nagyobb méretű jénai vagy más sütőtálat kikened a vajjal. A félbevágott karfiol rózsákat lerakod úgy, hogy egy réteg legyen a tálban. Megsózod.
  • Megkened a tetejét a fűszeres olíva olajjal.
  • Rámeregeted a tejföld, majd ecsettel szétkened rajta.
  • Megszórod a reszelt sajttal.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütöd. Akkor van kész, amikor a teteje szépen megpirult. Ez kb. 20 – 30 percig tart.

Csőben sült karfiol

 

Csőben sült karfiol

Elkészítési idő:

  • Karfiol rózsákra szedése és előfőzése: 10 perc
  • Egyéb előkészítő munkák: 10 perc
  • Karfiolok sütőtálba rakása, lekenése, szórása sajttal: 10 per
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 30 perc)

Megjegyzés: 

Készítheted sajtos besamel mártással is.

A csőben sült karfiol tálalása

Lapáttal szétvágod a karfiol rózsák közötti helyeken. A tányérra mellé tehetsz színes zöldségeket: nagyon szép a piros paprika vagy paradicsom. Petrezselyem szálat teszel mellé és a tetejére. Meg is szórhatod apróra vágott petrezselyemmel. Snidlinggel is díszítheted.

 

Csőben sült karfiol

 

Csőben sült karfiol

 

Ötletből étel:

Csőben sült karfiol: készítésének története van. Ott kellette magát november közepén a piacon egy gyönyörű, hibátlan fej. Nem tudtam ellenállni. A probléma otthon kezdődött. Csak néztem, néztem és azon gondolkodtam, mit készítsek belőle. Az általában ismert változatokhoz: rántott karfiol (vacakolás), karfiol leves (unalom), prézlis karfiol (fantáziátlan). Így gondoltam, mert éppen ezekhez nem volt kedvem. Aztán jött az ötlet: A Dubarry szelet tetején ott ül egy nagy karfiol rózsa, az egész sajtos besamel mártással leöntve. Mi lenne, ha elhagynám a húst? Aztán még alkudtam magammal: mi lenne, ha nem készítenék mártás? Így született meg a recept, amit itt olvashatsz.

 

A karfiolról itt olvashatsz.

Érdekelhet még:

Zöldséges ételek ára 

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: