Cseresznyedzsem: önmagában befőzve kicsit ízetlen lenni, de például citromlével ízesítve nagyan kellemes ízű dzsemet tehetsz el télire.

Cseresznyedzsem

Cseresznyedzsem recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

3 db 300 ml-es üveghez

  • 1 kg kimagozott cseresznye
  • 50 dkg cukor
  • 1 db kisebb citrom leve
  • 1 tasak Dr Oetker dzsemfix (2:1)

Megjegyzések:

  • Ha többet szeretnél készíteni, vedd a fenti mennyiségek többszörösét.
  • A cseresznye önmagában elég íztelen, a hozzáadott citromlével azonban nagyon kellemes ízű dzsemet készíthetsz.
  • A levét be is lehet sűríteni (azt is megteheted, akkor kevesebb lesz), a dzsemfix felhasználásával viszont rövidebb ideig kell főzni.

Előkészítés

Leszedés:

Ha neked kell leszedni, ügyelj arra, hogy szárastól szedd (de az ágakat ne törd le, mert ott jövőre nem lesz termés), mert a szár leszakításával a gyümölcsön sérülés keletkezik és ott megtelepedhetnek a mikroorganizmusok. Persze óhatatlan, hogy néhány darab leszakadjon a szárról, de azokat akár meg is eheted. Ha piacon vásárolsz, akkor is ügyelj arra, hogy olyan cseresznyét vegyél, amelyeken jórészt ott van a szára.

Cseresznye

Cseresznye szárastól szedve

Mosás:

Ez a tartósítás első lépése. Szárastól mosd meg a gyümölcsöt. Rövid ideig (5 -10 perc) áztasd be, utána tedd át egy másik, vízzel töltött tálba. Onnan kivéve szűrőkanálon öblítsd le folyó vízzel.

Cseresznye megmosva

Cseresznye megmosva

Szárak eltávolítása, kimagozás:

A mosott cseresznyéről eltávolítod a szárakat, közben át is válogatod. A hibás darabokat kidobod. A leszárazott gyümölcsöket szűrőkanálon még egyszer átöblíted. Amennyiből befőttet kívánsz készíteni, félre teszed, a többit kimagozod. A magozást végezheted kézzel és magozó eszközzel (lásd meggynél). 1 kg cseresznyét kb. 10-15 perc alatt tudsz kimagozni kézzel. A magozó eszközzel 4-5 kg cseresznye magozható ki 1 óra alatt. A mennyiségtől és a rendelkezésre álló helytől függően kell eldöntened, vásárolsz-e magozó készüléket ( ára: kb. 1300 Ft, tehát nem drága).

Magozás

Magozás

Cseresznyedzsem elkészítése

  1. A kimagozott cseresznyét összedarálod (nem kötelező). Lehet darálóval, botmixerrel vagy akár húsdarálóval is. Ha azt szeretnéd, hogy nagyobb gyümölcs-darabok legyenek a dzsemben, daráld rövid ideig.
    Ledarálás 1

    Ledarálás 1

    Ledarálás 2

    Ledarálás 2

  2. Egy megfelelő méretű lábosban hozzáadod a cukrot, a dzsemfixet és a citrom levét. Elkezded melegíteni, és forrás után lassan forralod kb. 15 percig (a hab nagy része főjjön el).
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. Forrón üvegekbe mered (nekem 3 db 3oo ml-es üveg lett), lezárod, és száraz dunsztban hagyod kihűlni (kb. 24 óra).
  4. Ha az üvegeket jól tele töltöd, hogy kevés levegő legyen benne, még dunsztolni sem szükséges. Lezárás után az üvegeket 5 percre fejre állítod. Ekkor a tetején maradt levegő átbuborékol a forró dzsemen és csíramentes lesz. Természetesen a száraz dunsztolást is elvégezheted.

    Üvegek fejre állítva

    Üvegek fejre állítva

Elkészítési idő (az itt szereplő mennyiségre és dunsztolási idő nélkül):

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Főzés: 15 perc
  • Üvegbe rakás, lefedés: 10 perc

Összesen: 55 perc

Tárolás

A kész dzsemeket felcímkézed, dátumozod. Ha azt akarod, hogy szépek legyenek, textiltetővel lefeded és a helyére teszed.

Cseresznyedzsem

 

A cseresznyelekvár készítést is megtalálod az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű dzsem saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: