Sárgabarack dzsem: ha szereted, hogy a lekvár nem homogén, hanem gyümölcs-darabok is vannak benne, akkor a sárgabarackból dzsemet készíts.
Sárgabarack dzsem recept
Tartósítószer nélkül
Elkészítési idő: 140 perc (2 óra 20 perc)
Hozzávalók
- 3 kg kimagozott. érett, puha sárgabarack (ez 3, 6 – 3, 8 kg magos barackból lesz – a barack és a mag méretétől függően)
- 1,2 kg kristálycukor
Bevásárlólista
- 3 kg sárgabarack
- 1 kg cukor
Megjegyzések:
- Vásárlásnál figyelj, hogy szép, érett, egészséges gyümölcsöt vásárolj, mert csak ebből tudsz jó baracklekvárt főzni.
- Többféle sárgabarack van, mindegyikből lehet dzsemet készíteni, az ízük kicsit eltérő, de mindegyik finom.
- Ha otthon van barackfád, lehetőleg szedd a fáról, mert leesve megütődik és könnyebben romlik. Ha szedd magad formában vásárolsz, tedd ugyanezt.
- A baracklekvár főzés rendszerint nagyobb mennyiségekben történik. A fentiek alapján könnyen átszámíthatod a hozzávalók mennyiségét.
- Kevesebb cukorral is elkészítheted.
- Az üvegfedőknek tökéletesen kell záródniuk, ezért lehetőleg új tetőket használj.
Előkészítés
- A barackokat megmosod, a hibás részeket, ha vannak, kivágod.
- Forró vízbe mártás után könnyen lehúzhatod a héját.
- Kimagozod.
- Ha nem héjazol, a kb. 3,5 kg gyümölcsöt kb. fél óra alatt fel tudod dolgozni.
- A dzsemhez elég felezni vagy negyedelni.
Megjegyzés:
- A héjasan eltett gyümölcsnek semmivel nem rosszabb az íze, és időt nyerhetsz, főleg, ha nagyobb mennyiségeket teszel el. Főzésnél nem a héja miatt sötétedik meg, hanem azért, mert sokan túl hosszú ideig főzik.
Sárgabarack dzsem készítése
- A feldarabolt barackokat beleteszed egy nagyobb lábasba (a cukornak még el kell férnie, és ne legyen nagyon tele.
- Rászórod a cukrot, időnként megkevered. Néhány óra alatt a cukor feloldódik és a barack megpuhul.
- Felteszed főni.
- 20 perc után botmixerrel egy részét homogénre turmixolod. hagyj benne darabokat.
- Megfőzöd a dzsemet. A főzési idő függ a gyümölcs víz tartalmától (az meg az időjárástól), és attól is, milyen sűrűre szeretnéd. Ezért nem lehet pontosan meghatározni Én akkor szoktam abbahagyni, amikor a habját elfőtte. Kb. 1 – 2 órára tudom saccolni. A 20-25 perces főzés után híg marad (még magas a víz-tartalma, aminek el kell párolognia. (Tipp: ha van elszívód, kapcsold be, mert az folyamatosan elszívja a vízpárát.) Attól is függ a főzési idő, hogy milyen sűrűre szeretnéd. Vigyázz, mert meleg állapotban folyósabb, kihűlve besűrűsödik.
- Jó ellenőrzési módszer a csepp-próba. Csepegtess egy kis kupacot kistányérra. Tedd a hűtőbe, hogy gyorsabban kihűljön. A hideg lekvár állagából eldöntheted, hogy kell-e még főzni. Ezt a próbát a főzés folyamán többször is elvégezheted.
- Amíg a dzsem fő, tisztára moshatod az üvegeket.
- Amikor megfelelő sűrűségű a dzsem, forrón a tisztára mosott üvegekbe töltöd úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött és lezárod.
- A lezárt üvegeket állítsd fejre 5 – 10 percre, hogy a levegő átbuborékoljon a forró dzsemen.
24 órára száraz dunsztba téve még biztosabb lehetsz abban, hogy a lekvár nem fog megromlani.
A sárgabarack lekvár receptjét itt találod.
Elkészítési idő:
(A cukorral való kevergetés és a száraz dunsztolás idejét nem számoltam bele.)
- Mosás, kimagozás, feldarabolás, cukor hozzáadása: 30 perc
- Első főzés forrásig: 20 perc
- Turmixolás: 5 perc
- Második főzés: 60 perc (sűrűségtől függően lehet több)
- Üvegekbe töltés, lezárás: 15 perc
- Fejre állítva tartás: 10 perc
Összesen: 140 perc (2 óra 20 perc)
Sárgabarack dzsem tárolása
- Felhasználásig tárold hűvös, szellős helyen.
- Felbontás után tartsd hűtőben.
- Ha cukor nélkül készíted, kis üvegekbe tedd, mert néhány nap múlva hűtőben is penészes lesz.
Ajánlás
Ha szeretnél befőzni tartósítószer nélkül, több-kevesebb cukorral vagy akár cukor nélkül könnyen és biztonságosan, átadom neked több évtizedes elméleti tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat, hogy a befőzés ne egy kötelező nyűg legyen számodra, hanem öröm a munka és élvezet az eredmény.
Tájékozódj itt:
Középhaladó online befőző tanfolyam
Haladó online befőző tanfolyam
Képek: saját, otthon eltett dzsem saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások