Narancsdzsem: különleges csemege, főként akkor ha a narancsok beléből készült alapba visszacsempészünk egy kis megfelelően előkezelt narancshéjat.
Narancsdzsem készítése
Elkészítési idő (a narancshéj áztatását nem számítva: 75 perc (ebből munka: 45 perc)
Hozzávalók
(Természetesen Te készíthetsz nagyobb mennyiséget is!)
- 40 dkg narancsgerezd felaprítva (3 db közepes narancsból)
- 1/2 narancs héja
- 15 dkg cukor
- 5 dkg narancshéj (apróra felvágva)
- 1 teáskanál dzsemfix (vagy hasonló étkezési zselatin)
Bevásárlólista
- 3 db nagyobb narancs
- 1 tasak dzsemfix
Emlékeztető: kristálycukor
Megjegyzés:
Mivel én sem tudtam pontosan, milyen lesz a végeredmény, ezért kis mennyiséget készítettem 3 db közepes narancsból. Nem is lett több, mint egy 250 ml-s üveg tele – és hát a maradék, ami gyorsan elfogyott vajas kenyéren, no meg a kefires fánkkal, ami utána készült.
Előkészítés
- A narancsokat alaposan megmosod. A héjakat a narancsról eltávolítod.
- A narancs belsejét feldarabolod, közben a magokat kiszeded.
- Fél narancshéjat (a vastag fehér első egy részének eltávolítása után apróra felvagdalsz.
- A narancshéjat felteszed főni, háromszor felforralod úgy, hogy minden forralás után friss vizet öntesz rá. Így veszti el a narancshéj keserű ízének nagy részét, csak egy kis kellemes keserű aroma fog maradni.
Narancsdzsem készítése
- A feldarabolt narancsokhoz hozzáadod a cukrot. Összekevered és állni hagyod. Közben többször átkevered, kicsit megnyomkodod. A cukor feloldódik a narancsok levében.
- Felteszed – a forrástól számítva – 10 percre főni.
- Botmixerrel pépesíted.
- Hozzáadod a felaprított narancshéjat és a dzsemfixet.
- Tovább főzöd addig, amíg a megfelelő konzisztenciát eléri. Csepp-próbával tudod ellenőrizni.
- Amikor a narancsdzsem elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe teszed. Lezárod, fejre állítod, majd 24 órára száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő:
- Narancs letisztítása, narancshéj feldarabolása: 15 perc
- Narancshéj kezelése: 30 perc (közben a narancsokat is feldarabolod, főzöd és turmixolod)
- Főzés héjjal együtt:30 perc
Összesen 75 perc
Narancsdzsem tárolása, felhasználása
Tárolás:
- Száraz, hűvös helyen, fél évig tárolhatod.
- Ha nyárra szeretnél, áprilisban főzd be.
- Ha ajándékba adod, öltöztesd fel.
Felhasználás:
- Vajas kenyérre teához
- Fánkhoz
Érdekelhet még:
Képek:
Saját készítés narancsdzsem saját felvételei.
Hm..jól néz ki!
Nemcsak jól néz ki, de tényleg jó is!
Kedves Zsuzsa!
Megcsináltam az útmutatásaid alapján, és olyan finom lett, hogy elhatároztam, hogy főzök egy még nagyobb adagot belőle. A narancs héja különlegesen finom benne. Már el is ajándékoztam belőle egy kis üveggel. 🙂 Ja, és tavalyról még maradt dzsemfixem, de most elhasználtam. Így elkezdtem dzsemfixet keresni, de sehol nem lehet kapni. Azt mondták a boltban, hogy azért nincs, mert nyáron szoktak lekvárokat főzni… Ezek után vettem étkezési zselatint, de mivel nagyon nem vagyok gyakorlott – még soha nem használtam ilyet – fogalmam sincs, mennyit tegyek bele, és mikor. Amikor már a „végeösszerottyantás” van? Tudnál tanácsot adni, hogy a fent leírt mennyiségbe mennyit és mikor tegyek bele? Majd én beszorzom az általad leírt mennyiséggel az én adagomhoz.
Köszi: Vera