Narancsdzsem: különleges csemege, főként akkor ha a narancsok beléből készült alapba visszacsempészünk egy kis megfelelően előkezelt  narancshéjat.

Narancsdzsem teához

Narancsdzsem készítése

Elkészítési idő (a narancshéj áztatását nem számítva: 75 perc (ebből munka: 45 perc)

Hozzávalók

(Természetesen Te készíthetsz nagyobb mennyiséget is!)

  • 40 dkg narancsgerezd felaprítva (3 db közepes narancsból)
  • 1/2 narancs héja
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg narancshéj (apróra felvágva)
  • 1 teáskanál dzsemfix (vagy hasonló étkezési zselatin)

Bevásárlólista

  • 3 db nagyobb narancs
  • 1 tasak dzsemfix

Emlékeztető: kristálycukor

Megjegyzés:

Mivel én sem tudtam pontosan, milyen lesz a végeredmény, ezért kis mennyiséget készítettem 3 db közepes narancsból. Nem is lett több, mint egy 250 ml-s üveg tele – és hát a maradék, ami gyorsan elfogyott vajas kenyéren, no meg a kefires fánkkal, ami utána készült.

Előkészítés

  • A narancsokat alaposan megmosod. A héjakat a narancsról eltávolítod.
Narancshéj

Narancshéj

  • A narancs belsejét feldarabolod, közben a magokat kiszeded.
Dzsem főzés

Dzsem főzés

  • Fél narancshéjat (a vastag fehér első egy részének eltávolítása után apróra felvagdalsz.
Felaprított narancshéj

Felaprított narancshéj

  • A narancshéjat felteszed főni, háromszor felforralod úgy, hogy minden forralás után friss vizet öntesz rá. Így veszti el a narancshéj keserű ízének nagy részét, csak egy kis kellemes keserű aroma fog maradni.

Narancsdzsem készítése

  • A feldarabolt narancsokhoz hozzáadod a cukrot. Összekevered és állni hagyod. Közben többször átkevered, kicsit megnyomkodod. A cukor feloldódik a narancsok levében.
Cukor hozzáadása

Cukor hozzáadása

  • Felteszed – a forrástól számítva – 10 percre főni.
Lekvár készen

Dzsem főzése

  • Botmixerrel pépesíted.
Pépesítés

Pépesítés

  • Hozzáadod a felaprított narancshéjat és a dzsemfixet.
Felaprított narancshéj hozzáadása

Felaprított narancshéj hozzáadása

  • Tovább főzöd addig, amíg a megfelelő konzisztenciát eléri. Csepp-próbával tudod ellenőrizni.
Csepp-próba

Csepp-próba

  • Amikor a narancsdzsem elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe teszed. Lezárod, fejre állítod, majd 24 órára száraz dunsztba teszed.
Narancsdzsem üvegben

Üvegben

Elkészítési idő:

  • Narancs letisztítása, narancshéj feldarabolása: 15 perc
  • Narancshéj kezelése: 30 perc (közben a narancsokat is feldarabolod, főzöd és turmixolod)
  • Főzés héjjal együtt:30 perc

Összesen 75 perc

Narancsdzsem tárolása, felhasználása

Tárolás:

  • Száraz, hűvös helyen, fél évig tárolhatod.
  • Ha nyárra szeretnél, áprilisban főzd be.
  • Ha ajándékba adod, öltöztesd fel.
Narancsdzsem felöltöztetve

Narancsdzsem felöltöztetve

Felhasználás:

  • Vajas kenyérre teához
  • Fánkhoz
Narancsdzsem kenyéren

Narancsdzsem kenyéren

Érdekelhet még:

Narancslekvár egyszerűen

Narancs lekvár macerásan

 

Képek:

Saját készítés narancsdzsem saját felvételei.