Narancsdzsem: különleges csemege, főként akkor ha a narancsok beléből készült alapba visszacsempészünk egy kis megfelelően előkezelt narancshéjat.
Narancsdzsem készítése
Elkészítési idő (a narancshéj áztatását nem számítva: 75 perc (ebből munka: 45 perc)
Hozzávalók
(Természetesen Te készíthetsz nagyobb mennyiséget is!)
- 40 dkg narancsgerezd felaprítva (3 db közepes narancsból)
- 1/2 narancs héja
- 15 dkg cukor
- 5 dkg narancshéj (apróra felvágva)
- 1 teáskanál dzsemfix (vagy hasonló étkezési zselatin)
Bevásárlólista
- 3 db nagyobb narancs
- 1 tasak dzsemfix
Emlékeztető: kristálycukor
Megjegyzés:
Mivel én sem tudtam pontosan, milyen lesz a végeredmény, ezért kis mennyiséget készítettem 3 db közepes narancsból. Nem is lett több, mint egy 250 ml-s üveg tele – és hát a maradék, ami gyorsan elfogyott vajas kenyéren, no meg a kefires fánkkal, ami utána készült.
Előkészítés
- A narancsokat alaposan megmosod. A héjakat a narancsról eltávolítod.
- A narancs belsejét feldarabolod, közben a magokat kiszeded.
- Fél narancshéjat (a vastag fehér első egy részének eltávolítása után apróra felvagdalsz.
- A narancshéjat felteszed főni, háromszor felforralod úgy, hogy minden forralás után friss vizet öntesz rá. Így veszti el a narancshéj keserű ízének nagy részét, csak egy kis kellemes keserű aroma fog maradni.
Narancsdzsem készítése
- A feldarabolt narancsokhoz hozzáadod a cukrot. Összekevered és állni hagyod. Közben többször átkevered, kicsit megnyomkodod. A cukor feloldódik a narancsok levében.
- Felteszed – a forrástól számítva – 10 percre főni.
- Botmixerrel pépesíted.
- Hozzáadod a felaprított narancshéjat és a dzsemfixet.
- Tovább főzöd addig, amíg a megfelelő konzisztenciát eléri. Csepp-próbával tudod ellenőrizni.
- Amikor a narancsdzsem elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe teszed. Lezárod, fejre állítod, majd 24 órára száraz dunsztba teszed.
Elkészítési idő:
- Narancs letisztítása, narancshéj feldarabolása: 15 perc
- Narancshéj kezelése: 30 perc (közben a narancsokat is feldarabolod, főzöd és turmixolod)
- Főzés héjjal együtt:30 perc
Összesen 75 perc
Narancsdzsem tárolása, felhasználása
Tárolás:
- Száraz, hűvös helyen, fél évig tárolhatod.
- Ha nyárra szeretnél, áprilisban főzd be.
- Ha ajándékba adod, öltöztesd fel.
Felhasználás:
- Vajas kenyérre teához
- Fánkhoz
Narancsdzsem kenyéren
Érdekelhet még:
Képek:
Saját készítés narancsdzsem saját felvételei.
Hm..jól néz ki!
Nemcsak jól néz ki, de tényleg jó is!