Sztrapacska csülökkel: ez a recept a szokásos sztrapacskáétól abban tér el, hogy nem nyers reszelt, hanem főtt és áttört krumplival készült.

Sztrapacska csülökkel

Sztrapacska csülökkel

Elkészítési idő a csülök főzése nélkül: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A nokedli tésztához:

Ez a krumplis tészta nem nyers reszelt krumpliból készül, hanem Széll Tamástól átvett főtt krumplis nokedli tészta. El sem tudtam képzelni, hogyan lesz egy nokedli tészta az alábbi összetevőkből, de kiváló:

  • 30 dkg főtt, áttört krumpli
  • 36 dkg liszt
  • 30 dkg tejföl
  • 4 tojás

A rátéthez:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1/4 füstölt csülök (bőr és zsír nélkül)
  • 15 dkg juhtúró
  • 15 dkg (1 kis pohár) tejföl

Bevásárlólista

  • 1 kg főtt, áttört krumpli (ha van otthon, ne vegyél)
  • 1 kg liszt (ha van otthon, ne vegyél)
  • 2 kis pohár tejföl
  • 4 tojás
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 db füstölt csülök
  • 15 dkg juhtúró

Emlékeztető: só

Megjegyzés:

  • A füstölt csülöknek csak egy része kell az ételhez, ezért gondold át, mit teszel a többivel (pl. főzelék feltét, rakott tészta, csülkös bableves vagy lencseleves, önmagában ecetes tormával vagy főtt tojással és zöldségekkel hidegen).

Előkészítés

  • Megfőzöd a füstölt csülköt. Ezt célszerű előző nap elvégezni, mivel a főzési idő kb. 2,5 óra, valamint a csülöknek a főzővízben kell kihűlnie.
  • A krumplit megtisztítod, kockákra vágod, megfőzöd és szűrőszitán áttöröd (ez a kérdéses mennyiségben gyorsan kész, nincs értelme krumplinyomót előszedni).
  • Amíg a krumpli fő, kiolvasztod a szalonna zsírját. A pörcöt kiszeded és félre teszed.

    Kiolvasztott szalonna

    Kiolvasztott szalonna

  • Amíg a szalonna kiolvad, jöhetnek a további előkészítő műveletek.
  • A juhtúrót összekevered a tejföl egy részével.

    Juhtúró és tejföl összekeverve

    Juhtúró és tejföl összekeverve

  • A csülök húsos résznek kb. a negyedét feltépkeded vagy felvagdalod.

Sztrapacska csülökkel – elkészítés

A krumplis nokedli elkészítése:

  1. A tészta főzővizébe sót teszel, elkezded melegedni. (Ha van vízforralód, használd azt, akkor a tészta elkészülte után tudsz forró vizet készíteni.)
  2. Az áttört krumplit egy tálban összekevered a liszttel. Kevés sót is adsz hozzá.
  3. Közepébe mélyedést készítesz. Ebbe ütöd bele a tojásokat és teszed a tejfölt, amelyeket egy villával jól összekeversz, mielőtt a krumplis liszttel összedolgozod.

    Krumpli, liszt, tojás tejföl

    Krumpli, liszt, tojás tejföl

  4. A hozzávalók összedolgozása után kiderül, megfelelő-e a tészta keménysége. Ha túl keménynek találod a nokedli-szaggatáshoz (kevés anyaggal ki is próbálhatod), kevés tejfölt, ha túl puha, lisztet teszel hozzá. A kifőzést két-három adagban tudod elvégezni.

    Nokedli tészta

    Nokedli tészta

  5. A lassan forró vízbe szaggatod a nokedlikat. Hamar feljön a víz tetejére és már szedheted is ki.
    Nokedli tészta szaggatás előtt

    Nokedli tészta szaggatás előtt

    Nokedli kifőzése

    Nokedli kifőzése

További műveletek:

  1. A kifőzött nokedlit lecsepegteted, majd a szalonna-zsírra teszed, azzal összekevered.

    Nokedli szalonnazsírral keverve

    nokedli-szalonnazsírral keverve

  2. Hozzá teszed a tejföllel kevert juhtúró kb. negyed részt és azzal is összekevered.

Amikor készen vagy a nokedli kifőzésével, tálalhatsz.

Elkészítési idő (a füstölt csülök főzése nélkül):

  • Előkészítés: 40 perc
  • Nokedli kifőzése (3 adagban): 15 perc
  • Összeállítás: 5 perc

Összesen: 60 perc

Sztrapacska csülökkel – tálalás

A nokedlit forrón tányérokra szeded. Ráteszed kis halmokban a tejfölös juhtúrót. Rászórod a felmelegített főtt füstölt csülök darabokat. Megszórhatod vágott  petrezselyemmel.

Sztrapacska csülökkel tálalva 1

Sztrapacska csülökkel tálalva 1

Sztrapacska csülökkel tálalva 2

Sztrapacska csülökkel tálalva 2

 

Étel, képek és recept (Széll Tamás után szabadon): Pap Zsuzsa