Sztrapacska csülökkel: ez a recept a szokásos sztrapacskáétól abban tér el, hogy nem nyers reszelt, hanem főtt és áttört krumplival készült.
Sztrapacska csülökkel
Elkészítési idő a csülök főzése nélkül: 60 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A nokedli tésztához:
Ez a krumplis tészta nem nyers reszelt krumpliból készül, hanem Széll Tamástól átvett főtt krumplis nokedli tészta. El sem tudtam képzelni, hogyan lesz egy nokedli tészta az alábbi összetevőkből, de kiváló:
- 30 dkg főtt, áttört krumpli
- 36 dkg liszt
- 30 dkg tejföl
- 4 tojás
A rátéthez:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1/4 füstölt csülök (bőr és zsír nélkül)
- 15 dkg juhtúró
- 15 dkg (1 kis pohár) tejföl
Bevásárlólista
- 1 kg főtt, áttört krumpli (ha van otthon, ne vegyél)
- 1 kg liszt (ha van otthon, ne vegyél)
- 2 kis pohár tejföl
- 4 tojás
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 db füstölt csülök
- 15 dkg juhtúró
Emlékeztető: só
Megjegyzés:
- A füstölt csülöknek csak egy része kell az ételhez, ezért gondold át, mit teszel a többivel (pl. főzelék feltét, rakott tészta, csülkös bableves vagy lencseleves, önmagában ecetes tormával vagy főtt tojással és zöldségekkel hidegen).
Előkészítés
- Megfőzöd a füstölt csülköt. Ezt célszerű előző nap elvégezni, mivel a főzési idő kb. 2,5 óra, valamint a csülöknek a főzővízben kell kihűlnie.
- A krumplit megtisztítod, kockákra vágod, megfőzöd és szűrőszitán áttöröd (ez a kérdéses mennyiségben gyorsan kész, nincs értelme krumplinyomót előszedni).
- Amíg a krumpli fő, kiolvasztod a szalonna zsírját. A pörcöt kiszeded és félre teszed.
- Amíg a szalonna kiolvad, jöhetnek a további előkészítő műveletek.
- A juhtúrót összekevered a tejföl egy részével.
- A csülök húsos résznek kb. a negyedét feltépkeded vagy felvagdalod.
Sztrapacska csülökkel – elkészítés
A krumplis nokedli elkészítése:
- A tészta főzővizébe sót teszel, elkezded melegedni. (Ha van vízforralód, használd azt, akkor a tészta elkészülte után tudsz forró vizet készíteni.)
- Az áttört krumplit egy tálban összekevered a liszttel. Kevés sót is adsz hozzá.
- Közepébe mélyedést készítesz. Ebbe ütöd bele a tojásokat és teszed a tejfölt, amelyeket egy villával jól összekeversz, mielőtt a krumplis liszttel összedolgozod.
- A hozzávalók összedolgozása után kiderül, megfelelő-e a tészta keménysége. Ha túl keménynek találod a nokedli-szaggatáshoz (kevés anyaggal ki is próbálhatod), kevés tejfölt, ha túl puha, lisztet teszel hozzá. A kifőzést két-három adagban tudod elvégezni.
- A lassan forró vízbe szaggatod a nokedlikat. Hamar feljön a víz tetejére és már szedheted is ki.
További műveletek:
- A kifőzött nokedlit lecsepegteted, majd a szalonna-zsírra teszed, azzal összekevered.
- Hozzá teszed a tejföllel kevert juhtúró kb. negyed részt és azzal is összekevered.
Amikor készen vagy a nokedli kifőzésével, tálalhatsz.
Elkészítési idő (a füstölt csülök főzése nélkül):
- Előkészítés: 40 perc
- Nokedli kifőzése (3 adagban): 15 perc
- Összeállítás: 5 perc
Összesen: 60 perc
Sztrapacska csülökkel – tálalás
A nokedlit forrón tányérokra szeded. Ráteszed kis halmokban a tejfölös juhtúrót. Rászórod a felmelegített főtt füstölt csülök darabokat. Megszórhatod vágott petrezselyemmel.
Étel, képek és recept (Széll Tamás után szabadon): Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások