Dagasztás nélküli kenyér: a háziasszonyok álma, mivel a kenyér készítés fő mumusa a dagasztás. Nem kell feltalálni, létezik, éppen olyan finom, mint a dagasztott.
Dagasztás nélküli kenyér recept
Elkészítési idő (pihentetések nélkül: 55 perc (ebből munka: 10 perc)
Hozzávalók:
- 450 g liszt
- 350 ml (3,5 dl) víz
- 1 kávéskanál só
- 1/4 kávéskanál porélesztő (én darabos élesztőből készítettem, az 1/4 kanálnyit megsaccoltam, összemorzsolva adtam a liszthez.
Bevásárlólista
- 1 kg liszt (nem kell mind)
- 1 tasak porélesztő
Emlékeztető: só
A hozzávalókról és előkészítésükről:
- Első alkalommal használj finomlisztet, vagy kenyérlisztet (ami otthon van).
- A lisztet keverheted. Egy részét (20 %, kereken 100 g, később akár több is) rozsliszttel vagy teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítheted, de ezekkel a lisztekkel a kenyér egy kicsit tömörebb lesz. Kipróbáltam, így is nagyon finom.
- A hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek, más különösebb előkészítést nem igényelnek.
Dagasztás nélküli kenyér készítése
- A lisztet beleteszed egy tálba. (Ha szükséges, átszitálod.)
- Hozzáteszed a sót és a porélesztőt. Összekevered.
- Keverés közben hozzáadod a vizet. Villával, kézzel kicsit összedolgozod.
- Lefedve félre teszed és hagyod kelni 12-14 óra hosszat.
- A kenyeret kicsit összegyúrod.
- Lisztezett lapra teszed, 2 órát pihenteted.
- A pihentetés vége előtt negyed órával a sütőt 205 fokra előmelegíted.
- Ha van sütőbe tehető, megfelelő méretű lábosod, felforrósítod és beleteszed a kenyeret. Tetejét bevagdalod és tojással vagy tejföllel megkened. Az eredeti recept így szól.
- Nekem nincs ilyen lábosom. Én sütőlapon elhelyezett sütőpapírra tettem. Tetejét bevagdaltam, tojással megkentem. Tejföllel is lehet, esetleg semmivel.
A kenyér sütése:
- 205-210 fokon kb. 50 percig – levegőkeverés nélkül.Az eredeti recept szerint 30 percig letakarva, 20 percig fedő nélkül. A jól átsült kenyér alul-felül kopog. A tetejét vizes ecsettel áthúzod. Ettől szép fényes lesz. Én nem fedtem le. Sütés közben így is nagyon szépen „feljött”, a képen láthatod és a belseje is szép, lyukacsos lett.
- Saját tapasztalat: előmelegített sütő, 250 fok, 6 – 8 perc, utána levenni 220 fokra, majd 20 perc után 200 fokra – ez esetben 40 perc is elég lehet.
Megjegyzés:
A sütés módja a sütődtől is függ és attól is, hogy hova teszed a kenyeret a sütőben. Magadnak kell meghatároznod a nálad legjobban bevált adatokat.
Elkészítési idő:
- Munka: 10 perc
- Pihentetés: 12 + 2 óra
- Sütés: 45 perc
A dagasztás nélküli kenyér 3 kritikus pontja
- az alapanyagok mennyisége és aránya, elsősorban az élesztőé
- a kelesztési idő: elég hosszú a kevés élesztő miatt. 12-14 óra
- a sütés hőmérséklete
A dagasztás nélküli kenyér tárolása
A tárolás ugyanúgy történhet, mind bármely más kenyéré: két konyharuhába takarva vékony polietilén zacskóban, vagy kenyértárolóban. A polietilén zacskó önmagában nem túl jó. Tárolhatod a saját jól bevált módszered szerint is.
Kiegészítés:
Dagasztás nélküli kenyér – a háziasszonyok álma. Ennek két fő oka: a kenyérsütő géppel készült kenyérrel sokan nincsenek megelégedve, a dagasztásra is alkalmas robotgépek pedig sok helyet foglalnak el, és nem mellékesen az áruk is elég magas. Nemrég láttam az üzletben kapható, ismert márkanevű kenyerekről egy minőségi felmérést, amely végkép meggyőzött arról, ha jó, egészséges és adalék nélküli kenyeret szeretnénk enni, otthon kell sütni. A dagasztás viszont elég nehéz fizikai munka, ezért kezdtem érdeklődni a dagasztás nélkül, úgynevezett lassú kelesztésű kenyerek iránt.
A dagasztás nélküli kenyér receptje – amelyet ebben a cikkben olvasol – elég nagy kerülővel jutott hozzám. Akitől a receptet kaptam, Erdélyből származik, felnőtt korában évekig Finnországban élt ,majd nemrég San Diegoba költözött családjával, ahol egyik látogatásom alkalmával ismertem meg. Kingának hívják és rendszeresen készít otthon a dagasztás nélküli kenyeret.
Kinga, köszönet érte!
Érdekelhet még:
Dagasztás nélküli kenyér képek: saját felvételek
Most latom csak, hogy sutogeted a kenyeret.. Nagyon szivesen 🙂 es orulok, hogy izlik.
Teljes kiorlesu liszttel (300 feher+150 teljes kiorlesu) is nagyon finom.
A lusta haziasszonyoknak, mint en :), az esti bekavaras es a masnap delutani asztalra boritas/sutes tunt a legpraktikusabbnak, vacsorara friss kenyer illatozik az asztalon, es igy garantaltan eleget kel.
Nagyon jó ez a recept. Nálam az a probléma, hogy a kezem a dagasztást nem bírja. Először fehér liszttel próbáltam, utána beletettem 15 dkg rozslisztet. Mind a két változat nagyon jó lett. Nálam az esti (késő délutáni) bekeverés és a reggeli sütés vált be, mert este szinte már soha nem eszünk kenyeret. Már vettem teljes kiőrlésű búzalisztet, az lesz a következő próba. Nagyon szeretjük. Még egyszer köszönöm!