Harcsapaprikás túrós csuszával: jellegzetes magyar ételként ismeri mindenki. Tálalhatod nokedlival is, de túrós csuszával tálalva igazi, finom különlegesség.
Harcsapaprikás túrós csuszával
Elkészítési idő: 130 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A harcsapaprikáshoz:
- 80 dkg szürke harcsa halhús
- 2 közepes fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 fej kisebb, vagy 1/2 fej nagyobb paradicsom
- 2 evőkanál zsír (sertés vagy baromfizsír)
- 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só
A túrós csuszához:
- 20 – 25 dkg száraz (vagy 20 dkg lisztből és 2 db tojásból otthon készített friss) csusza tészta
- 25 dkg túró
- 2 – 3 evőkanál tejföl
- 4 szelet füstölt zsírszalonna
- só
Bevásárlólista
- 80 dkg szürke harcsa halhús
- 2 közepes fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 fej kisebb, vagy 1/2 fej nagyobb paradicsom
- 20 – 25 dkg csusza tészta
- 1 közepes pohár tejföl
- 25 dkg túró
- 10 dkg füstölt zsírszalonna
Emlékeztető: sertés vagy baromfizsír, piros fűszerpaprika, liszt, só
Előkészítés
- A halhúst 2 x 2 cm-es kockákra vágod.
- A hagymát, zöldpaprikát apróra feldarabolod.
- A paradicsom héját eltávolítod, majd felaprítod.
- A túrót 2 evőkanál (lehet, hogy több kell) tejföllel összedolgozod, ízlés szerint megsózod.
- A szalonnát felszeleteled, a bőrét rajta hagyod és a felső szélétől a bőrig bevagdosod.
Harcsapaprikás túrós csuszával – elkészítés
- A zsírból, hagymából, zöldpaprikából, paradicsomból párolással-pirítással pörkölt alapot készítesz. Ezt itt most csak képekben mutatom be. (Lényegében párolás és pirítás váltogatásával készül nagy türelemmel és elegendő idővel.)
- Közben kisütöd a szalonna szeleteket. Hagyd a serpenyőben, hogy tálalás előtt fel tudd melegíteni.
- Felteszed a tészta főzővizét melegedni. (Vízforralóval gyorsabb és kevésbé energiaigényes.)
- Az elkészített pörkölt alapba beleteszed a harcsa-darabokat, átforgatod, majd annyi vízzel felöntöd, hogy éppen ellepje.
- Felforralod és kb. 7 – 10 percig főzöd (a halhús gyorsan puhul). Ne kevergesd, csak rázogasd, mert könnyen szétesik.
- Közben elkezded kifőzni a tésztát (főzési idő a csomagoláson) és elkészíted a habarást (a 3 evőkanál tejfölt 1 evőkanál liszttel elkevered, majd több lépésben felhígítod a harcsa forró levével – használj a keveréshez habverőt).
- A habarást a pörkölthöz öntöd, óvatosan elkevered, felforralod (közben egyszer-kétszer megrázogatod). Ezzel a harcsapaprikás elkészült.
- A kifőtt és kiszedett csusza tésztához hozzákevered (vagy ráteszed) az arányos mennyiségű tejfölös túrót. Ezzel a túrós csusza is elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Pörkölt alap készítése, szalonna kisütése (ezalatt akár házi csusza tészta is elkészül): 90 perc
- Pörkölt készítése harcsából, közben tészta kifőzése: 15 perc
- Habarás: 5 perc
Összesen: 130 perc
Megjegyzés:
- Igen, egy jó pörkölt alap elkészítéséhez (profi szakácsok véleménye szerint) másfél óra kell.
Harcsapaprikás túrós csuszával – tálalás
A harcsapaprikást forrón tányérokra szeded, mellé teszed a kívánt mennyiségű túrós csuszát és ráteszed a közben kisütött (és szükség esetén visszamelegített szalonnát.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások