Harcsapaprikás túrós csuszával: jellegzetes magyar ételként ismeri mindenki. Tálalhatod nokedlival is, de túrós csuszával tálalva igazi, finom különlegesség.

Harcsapaprikás túrós csuszával

Harcsapaprikás túrós csuszával

Elkészítési idő: 130 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A harcsapaprikáshoz:

  • 80 dkg szürke harcsa halhús
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 fej kisebb, vagy 1/2 fej nagyobb paradicsom
  • 2 evőkanál zsír (sertés vagy baromfizsír)
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál liszt

A túrós csuszához:

  • 20 – 25 dkg száraz (vagy 20 dkg lisztből és 2 db tojásból otthon készített friss) csusza tészta
  • 25 dkg túró
  • 2 – 3 evőkanál tejföl
  • 4 szelet füstölt zsírszalonna

Bevásárlólista

  • 80 dkg szürke harcsa halhús
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 fej kisebb, vagy 1/2 fej nagyobb paradicsom
  • 20 – 25 dkg csusza tészta
  • 1 közepes pohár tejföl
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg füstölt zsírszalonna

Emlékeztető: sertés vagy baromfizsír, piros fűszerpaprika, liszt, só

Előkészítés

  • A halhúst 2 x 2 cm-es kockákra vágod.

    Szürke harcsa halhús felkockázva

    Szürke harcsa halhús felkockázva

  • A hagymát, zöldpaprikát apróra feldarabolod.
  • A paradicsom héját eltávolítod, majd felaprítod.
  • A túrót 2 evőkanál (lehet, hogy több kell) tejföllel összedolgozod, ízlés szerint megsózod.
  • A szalonnát felszeleteled, a bőrét rajta hagyod és a felső szélétől a bőrig bevagdosod.

Harcsapaprikás túrós csuszával – elkészítés

  1. A zsírból, hagymából, zöldpaprikából, paradicsomból párolással-pirítással pörkölt alapot készítesz. Ezt itt most csak képekben mutatom be. (Lényegében párolás és pirítás váltogatásával készül nagy türelemmel és elegendő idővel.)
    Pörkölt alap készítése 1

    Pörkölt alap készítése 1

    Pörkölt alap készítése 2

    Pörkölt alap készítése 2

    Pörkölt alap készítése 3

    Pörkölt alap készítése 3

    Pörkölt alap készítése 4

    Pörkölt alap készítése 4

    Pörkölt alap készítése 5

    Pörkölt alap készítése 5

  2. Közben kisütöd a szalonna szeleteket. Hagyd a serpenyőben, hogy tálalás előtt fel tudd melegíteni.
  3. Felteszed a tészta főzővizét melegedni. (Vízforralóval gyorsabb és kevésbé energiaigényes.)
  4. Az elkészített pörkölt alapba beleteszed a harcsa-darabokat, átforgatod, majd annyi vízzel felöntöd, hogy éppen ellepje.
    Halhús hozzáadása

    Halhús hozzáadása

    Párolás-főzés 1

    Párolás-főzés 1

  5. Felforralod és kb. 7 – 10 percig főzöd (a halhús gyorsan puhul). Ne kevergesd, csak rázogasd, mert könnyen szétesik.

    Párolás-főzés 2

    Párolás-főzés 2

  6. Közben elkezded kifőzni a tésztát (főzési idő a csomagoláson) és elkészíted a habarást (a 3 evőkanál tejfölt 1 evőkanál liszttel elkevered, majd több lépésben felhígítod a harcsa forró levével – használj a keveréshez habverőt).

    Habarás

    Habarás

  7. A habarást a pörkölthöz öntöd, óvatosan elkevered, felforralod (közben egyszer-kétszer megrázogatod). Ezzel a harcsapaprikás elkészült.
    Habarás hozzáadása

    Habarás hozzáadása

    Harcsapaprikás készen

    Harcsapaprikás készen

  8. A kifőtt és kiszedett csusza tésztához hozzákevered (vagy ráteszed) az arányos mennyiségű tejfölös túrót. Ezzel a túrós csusza is elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Pörkölt alap készítése, szalonna kisütése (ezalatt akár házi csusza tészta is elkészül): 90 perc
  • Pörkölt készítése harcsából, közben tészta kifőzése: 15 perc
  • Habarás: 5 perc

Összesen: 130 perc

Megjegyzés:

  • Igen, egy jó pörkölt alap elkészítéséhez (profi szakácsok véleménye szerint) másfél óra kell.

Harcsapaprikás túrós csuszával – tálalás

A harcsapaprikást forrón tányérokra szeded, mellé teszed a kívánt mennyiségű túrós csuszát és ráteszed a közben kisütött (és szükség esetén visszamelegített szalonnát.

Harcsapaprikás túrós csuszával tálalva 1

Harcsapaprikás túrós csuszával tálalva 1

Harcsapaprikás túrós csuszával tálalva 2

Harcsapaprikás túrós csuszával tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa