Sárgarépás krumplifőzelék: mint sok minden, ez is véletlen műve. Egyik alapanyagból sem volt elég itthon, ezért összeházasítottam őket.
Sárgarépás krumplifőzelék
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 8 db közepes krumpli (kb. 1 kg)
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl főzőtejszín
- 2 db babérlevél
- 3 dl alaplé (csirke vagy füstölt, ha nincs, akkor víz)
- 1 csokor petrezselyem
- só
Bevásárlólista
- 1 kg közepes krumpli
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, babérlevél, só
Előkészítés
- A krumplit megtisztítod, nagyobb darabokra vágod.
- A sárgarépát zöldségtisztítóval meghámozod, felkockázod.
- A petrezselymet felaprítod.
Sárgarépás krumplifőzelék készítése
- A feldarabolt krumplit és sárgarépát egy megfelelő méretű lábosba teszed.
- Ráöntöd az alaplét (vagy vizet). Ha nem lepi el a folyadék, kiegészíted alaplével vagy vízzel úgy, hogy a folyadék a zöldségeket ellepje.
- Ha vizet használtál, sózd meg ízlésed szerint.
- Tedd fel főzni, a két babérlevelet tedd hozzá. Forrás után 20 – 25 perc alatt mindkét zöldség puhára fő. Ellenőrizd, ha mégsem, főzd tovább, míg mindkettő puha lesz.
- Amíg a zöldségek főnek, készítsd el a habarást. A főzőtejszínt egy kisebb tálba teszed. Csomómentesre kevered. Hozzákevered a lisztet, szintén csomómentesre. Amikor a zöldségek megfőttek, a főzőlével 3 – 4 lépésben felhígítod, majd a főzelékbe kevered.
- Ellenőrizd az ízét és szükség szerint sózd meg. (Ha csak alaplével dolgoztál, lehet, hogy nem is kell sózni.)
- Felforralod. Ez fontos, hogy a főzelékben levő liszt megfőjön. Hozzáadod a felaprított petrezselymet.
- Kiveszed a babérlevelet. Ezzel a főzelék elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Főzés: 20 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 40 perc
Tálalás
A főzeléket forrón tányérokba mered. Díszítheted petrezselyem bóbitával.
Tejfölös krumplifőzeléket itt találsz, ha inkább azt készítenél.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások