Sárgarépás krumplifőzelék: mint sok minden, ez is véletlen műve. Egyik alapanyagból sem volt elég itthon, ezért összeházasítottam őket.

Sárgarépás krumplifőzelék

Sárgarépás krumplifőzelék

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 8 db közepes krumpli (kb. 1 kg)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 db babérlevél
  • 3 dl alaplé (csirke vagy füstölt, ha nincs, akkor víz)
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1 kg közepes krumpli
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: liszt, babérlevél, só

Előkészítés

  • A krumplit megtisztítod, nagyobb darabokra vágod.

    Krumpli feldarabolva

    Krumpli feldarabolva

  • A sárgarépát zöldségtisztítóval meghámozod, felkockázod.

    Sárgarépa felkockázva

    Sárgarépa felkockázva

  • A petrezselymet felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Sárgarépás krumplifőzelék készítése

  1. A feldarabolt krumplit és sárgarépát egy megfelelő méretű lábosba teszed.

    Krumpli és sárgarépa főzés előtt

    Krumpli és sárgarépa főzés előtt

  2. Ráöntöd az alaplét (vagy vizet). Ha nem lepi el a folyadék, kiegészíted alaplével vagy vízzel úgy, hogy a folyadék a zöldségeket ellepje.

    Krumpli és sárgarépa megfőzve

    Krumpli és sárgarépa megfőzve

  3. Ha vizet használtál, sózd meg ízlésed szerint.
  4. Tedd fel főzni, a két babérlevelet tedd hozzá. Forrás után 20 – 25 perc alatt mindkét zöldség puhára fő. Ellenőrizd, ha mégsem, főzd tovább, míg mindkettő puha lesz.
  5. Amíg a zöldségek főnek, készítsd el a habarást. A főzőtejszínt egy kisebb tálba teszed. Csomómentesre kevered. Hozzákevered a lisztet, szintén csomómentesre. Amikor a zöldségek megfőttek, a főzőlével 3 – 4 lépésben felhígítod, majd a főzelékbe kevered.
  6. Ellenőrizd az ízét és szükség szerint sózd meg. (Ha csak alaplével dolgoztál, lehet, hogy nem is kell sózni.)
  7. Felforralod. Ez fontos, hogy a főzelékben levő liszt megfőjön. Hozzáadod a felaprított petrezselymet.

    Főzelék behabarva petrezselyemmel

    Főzelék behabarva petrezselyemmel

  8. Kiveszed a babérlevelet. Ezzel a főzelék elkészült.

    Főzelék készen

    Főzelék készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

A főzeléket forrón tányérokba mered. Díszítheted petrezselyem bóbitával.

Sárgarépás krumplifőzelék tálalva 1

Sárgarépás krumplifőzelék tálalva 1

Sárgarépás krumplifőzelék tálalva 2

Sárgarépás krumplifőzelék tálalva 2

Tejfölös krumplifőzeléket itt találsz, ha inkább azt készítenél.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa