Reggeli négy hétre: hideg és meleg, húsos és húsmentes, tojásos, sült és főtt, müzlis és kencés. Segít neked abban, hogy jól induljon a napod.

Tojásrántotta

Reggeli négy hétre

Gondolatok a nap első étkezéséről

Ebben az írásban segíteni szeretnék neked abban, hogy tápláló, változatos reggeliket készíthess családodnak anélkül, hogy túlságosan  megterhelnéd a pénztárcádat. Igaz, ez egy kis munkával jár – amit egyes esetekben már előre elvégezhetsz, de biztos lehetsz abban, hogy az így elkészített ételek értékes és változatos formában megalapozzák családtagjaid egész napos tanulását, munkáját. A reggeliket nem fogom menü-szerűen (napokra bontva) csoportosítani, ezt a munkát rád hagyom, mert így jobban fogsz tudni gazdálkodni az otthon éppen meglévő alapanyagokkal és maradékokkal. Az alkotók egy része megtalálható a blogomban (a keresőbe beírva megtalálod). Ahol nincs recept, ott sem lesz nehéz dolgod, hiszen egyszerű ételekről van szó, amelyek összedobásához nem kell nagy tudomány és a képek is segítenek neked az összeállításban.

A cikk megírásában az vezetett, hogy mostanában egyre több szó esik az inflációról, aminek egyáltalán nem örülünk, de hatásának csökkentésében te is közreműködhetsz olyan módon, hogy ételeid nagy részét – például a reggelit – otthon készíted el ahelyett, hogy családtagjaink valahol egy gyors, pénzért vásárolt étel helyett a nap kezdetén értékes és költségkímélő táplálékot kapjanak.

Milyen legyen a reggeli

A reggeli legyen:

  • tápláló
  • vitamindús
  • változatos.

Tápláló:

A reggeli akkor tápláló, ha tartalmazza a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, lassan felszívódó szénhidrátokat és legyen némi zsírtartalma is, a zsírban oldódó vitaminok oldódásához.

Változatos:

Ehhez kell egy kis kreativitás és szervezés, és ebben segít neked ez az írás is.

A reggeli ételek csoportosítása

Meleg reggelik:

  • Tojásételek
  • Húsos reggelik
  • Tésztás reggelik

Hideg reggelik:

  • Müzlik
  • Sajtos szendvicsek
  • Kencés szendvicsek
  • Húsos, baromfimájas szendvicsek
  • Kontinentális reggelik

Meleg reggelik

Tojásételek:

Ham and eggs (sonka tojással)

Ham and Eggs reggeli

Ham and Eggs reggeli

Tükörtojás

Tükörtojás reggeli

Tükörtojás reggeli

Gombás tojás

Gombás tojás

Gombás tojás

Tojásrántotta

Tojásrántotta

Tojásrántotta

Zöldséges tojásrántotta

Zöldséges tojásrántotta

Zöldséges tojásrántotta

Sajtos omlett

Sajtos omlett reggeli

Sajtos omlett reggeli

Bundáskenyér

Bundás kenyér reggeli

Bundás kenyér reggeli

Húsos reggelik:

Főtt virsli

Főtt virsli

Főtt virsli

Sült virsli

Sült virsli zöldségekkel

Sült virsli zöldségekkel

Sült debreceni v. kolbász

Sült debreceni grillezett zöldségekkel

Sült debreceni grillezett zöldségekkel

Grillezett virsli zöldséggel és tükörtojással

Grillen készült reggeli

Grillen készült reggeli

Tésztás reggelik:

Amerikai palacsinta

Amerikai palacsinta reggeli

Palacsinta

Palacsinta reggeli

Hideg reggelik

Müzlis reggelik:

Müzli reggeli

Sajtos reggelik:

Bruschetta

Bruschetta

Caprese

Caprese

Tojásos reggelik:

Caprese főtt tojással

Caprese főtt tojással

Saláta főtt tojással

Vegyes saláta főtt tojással

Kencés reggelik:

Szardiniás szendvics

Szardiniás szendvics

Körözöttes szendvics

Körözöttes szendvics

Májkrémes szendvics

Májkrémes szendvics

Padlizsánkrémes szendvics

Padlizsánkrémes szendvics

Avokádó krémes szendvics

Avokádó krém - pirított kenyéren

Húskrémes szendvics

Húskrémes szendvics

Tojáskrémes szendvics

Tojáskrémes szendvics

Töpörtyűkrémes szendvics

Töpörtyűkrémes szendvicsek

Húsos reggelik:

Baromfimájas reggeli

Baromfimáj reggeli

Reggeli sonkával, tojással

Sonka, tojás, kence zöldségekkel

Kontinentális reggeli

Vajaskenyér narancs-dzsemmel

Kiegészítések

Az itt ismertetett ételekhez a következő kiegészítéseket teszem.

  • A fehérje és a lassan felszívódó szénhidrát követelmény néhány esetben sérül. Szerintem ez egy-egy alkalommal megengedhető, de ne legyen gyakori.
  • A kenyér lehetőleg legyen teljes kiőrlésű vagy rozslisztből készült.
  • A zöldség legyen szezonális. Ez májustól szeptember végéig általában nem jelent gondot. Téli hónapokban lehet lila hagyma, káposzta, sárgarépa, savanyúkáposzta.
  • Az itt bemutatott ételeket tovább variálhatod. Hogy példaként a müzlit említsem, nagyon sokfélét összeállíthatsz, vagy készen vásárolhatsz.
  • A cikkben nincs szó italokról (gyümölcslé, tea, tejeskávé, stb. – de ne legyen üdítő ital). Ez lehet ízlés szerint szabadon választott, figyelve mindig az alkotókra és minőségére.

 

Ételek és képek: Pap Zsuzsa