Reggeli négy hétre: hideg és meleg, húsos és húsmentes, tojásos, sült és főtt, müzlis és kencés. Segít neked abban, hogy jól induljon a napod.
Reggeli négy hétre
Gondolatok a nap első étkezéséről
Ebben az írásban segíteni szeretnék neked abban, hogy tápláló, változatos reggeliket készíthess családodnak anélkül, hogy túlságosan megterhelnéd a pénztárcádat. Igaz, ez egy kis munkával jár – amit egyes esetekben már előre elvégezhetsz, de biztos lehetsz abban, hogy az így elkészített ételek értékes és változatos formában megalapozzák családtagjaid egész napos tanulását, munkáját. A reggeliket nem fogom menü-szerűen (napokra bontva) csoportosítani, ezt a munkát rád hagyom, mert így jobban fogsz tudni gazdálkodni az otthon éppen meglévő alapanyagokkal és maradékokkal. Az alkotók egy része megtalálható a blogomban (a keresőbe beírva megtalálod). Ahol nincs recept, ott sem lesz nehéz dolgod, hiszen egyszerű ételekről van szó, amelyek összedobásához nem kell nagy tudomány és a képek is segítenek neked az összeállításban.
A cikk megírásában az vezetett, hogy mostanában egyre több szó esik az inflációról, aminek egyáltalán nem örülünk, de hatásának csökkentésében te is közreműködhetsz olyan módon, hogy ételeid nagy részét – például a reggelit – otthon készíted el ahelyett, hogy családtagjaink valahol egy gyors, pénzért vásárolt étel helyett a nap kezdetén értékes és költségkímélő táplálékot kapjanak.
Milyen legyen a reggeli
A reggeli legyen:
- tápláló
- vitamindús
- változatos.
Tápláló:
A reggeli akkor tápláló, ha tartalmazza a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, lassan felszívódó szénhidrátokat és legyen némi zsírtartalma is, a zsírban oldódó vitaminok oldódásához.
- fehérjék: hús, tojás, sajt (testépítés)
- szénhidrátok: zöldségek, gyümölcsök (energia, vitaminok)
- zsírok, olajok: vaj, sült ételek készítéséhez használt zsiradék.
Változatos:
Ehhez kell egy kis kreativitás és szervezés, és ebben segít neked ez az írás is.
A reggeli ételek csoportosítása
Meleg reggelik:
- Tojásételek
- Húsos reggelik
- Tésztás reggelik
Hideg reggelik:
- Müzlik
- Sajtos szendvicsek
- Kencés szendvicsek
- Húsos, baromfimájas szendvicsek
- Kontinentális reggelik
Meleg reggelik
Tojásételek:
Ham and eggs (sonka tojással)
Tükörtojás
Tojásrántotta
Zöldséges tojásrántotta
Sajtos omlett
Húsos reggelik:
Főtt virsli
Sült virsli
Sült debreceni v. kolbász
Grillezett virsli zöldséggel és tükörtojással
Tésztás reggelik:
Palacsinta
Hideg reggelik
Müzlis reggelik:
Sajtos reggelik:
Tojásos reggelik:
Caprese főtt tojással
Kencés reggelik:
Szardiniás szendvics
Körözöttes szendvics
Májkrémes szendvics
Padlizsánkrémes szendvics
Avokádó krémes szendvics
Húskrémes szendvics
Tojáskrémes szendvics
Töpörtyűkrémes szendvics
Húsos reggelik:
Baromfimájas reggeli
Reggeli sonkával, tojással
Kontinentális reggeli
Kiegészítések
Az itt ismertetett ételekhez a következő kiegészítéseket teszem.
- A fehérje és a lassan felszívódó szénhidrát követelmény néhány esetben sérül. Szerintem ez egy-egy alkalommal megengedhető, de ne legyen gyakori.
- A kenyér lehetőleg legyen teljes kiőrlésű vagy rozslisztből készült.
- A zöldség legyen szezonális. Ez májustól szeptember végéig általában nem jelent gondot. Téli hónapokban lehet lila hagyma, káposzta, sárgarépa, savanyúkáposzta.
- Az itt bemutatott ételeket tovább variálhatod. Hogy példaként a müzlit említsem, nagyon sokfélét összeállíthatsz, vagy készen vásárolhatsz.
- A cikkben nincs szó italokról (gyümölcslé, tea, tejeskávé, stb. – de ne legyen üdítő ital). Ez lehet ízlés szerint szabadon választott, figyelve mindig az alkotókra és minőségére.
Ételek és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások