Levendula szörp: kellemes ízű üdítő ital a meleg nyári napokra. Ha időben gondolsz rá – levendula virágzás idején – és készítesz néhány üveggel, jól fog jönni a kánikulában.

Levendula szörp

 Levendula szörp hozzávalók

1,5 – 2 liter szörphöz

  • 20 dkg levendula virág
  • 1 kg kristály cukor
  • 1 liter víz
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál citromsav
  • néhány mentalevél

Megjegyzés:

  • Ha többet készítenél, vedd a hozzávalók többszörösét – a készíteni kívánt szörp mennyiségének megfelelően.

Bevásárlólista

  • néhány csomag levendulavirág (nem lehet pontosan megmondani, mennyi)
    Levendula 1

    Levendula 1

    Levendula 2

    Levendula 2

  • 1 kg kristálycukor
  • 1 db citrom

    Citrom

    Citrom

  • citromsav a megfelelő kiszerelésben
  • mentalevél

    Mentalevél

    Mentalevél

Előkészítés

  • A levendula virágokat leszeded a szárakról és leméred. A többi hozzávaló mennyiségét ehhez alakítod.

Levendula szörp készítése

  1.  A cukrot a vízben feloldod és felforralod. Az így elkészített cukor-szirupba teszed a levendula virágokat, a citromsavat és a citrom levét.
  2. 2 napig állni hagyod.
  3. Leszűröd.
  4. Üvegekbe teszed. Levendula szörp
  5. Tetszés szerint mennyiségű vízzel, buborékos vízzel lehűtve, citromkarikával, mentalevéllel azonnal fogyasztható.

    Levendula ital

    Levendula ital

Megjegyzés:

Ha későbbre szeretnéd eltenni, dunsztold ki.

 

Szöveg és képek: Pap Zsuzsa