Meggyes pite: amiben meggy van, az mindig nyerő, így a meggyes pite is. Szerencsére, ez a kedvelt sütemény nem kötődik a meggy-termő időszakhoz, mert eltett meggyből is elkészíthető.
Meggyes pite recept
Elkészítési idő: 80 per (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
A tésztához (egy közepes tepsihez):
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 4-5 dkg porcukor (2-3 evőkanál)
- 1 tojás és 1 sárgája)
- 4 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 80 dkg kimagozott meggy (friss, fagyasztott vagy dunsztolt, keverhető cseresznyével)
- 2-4 evőkanál cukor
- kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 10 dkg darált dió
- 1 evőkanál tejföl
Bevásárlólista
- 1 kg liszt (csak 40 dkg kell)
- 20 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 kg meggy
- 10 dkg (darált) dió
Emlékeztető: porcukor, só, kristálycukor, zsemlemorzsa
Megjegyzés:
Az eltett meggy valahogy mindig gyorsabban fogy el, mint a cseresznye. Ha pite vagy rétes töltelékét cseresznyéből és meggyből készíted, a savanykás íz is megmarad, és az eltett cseresznye is fogy.
Előkészítés
Ha friss meggyből készíted, a meggyet ki kell magoznod.
Meggyes pite elkészítése
- Először elkészíted a pite tésztát.
- A tészta egyik felét kinyújtod – egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi.
- Elhelyezed a tepsiben. Ezt könnyen megteheted, ha a tésztát a nyújtófára csavarva viszed a tepsi fölé. A tepsiben a tészta széleiből peremet készítesz.
- Ha az alsó lapot vastagabbra készítetted, tedd be a sütőbe 175 fokon 10 percre.
- Megszórod a zsemlemorzsával.
- Rárakod a levétől kinyomkodott kimagozott meggyet.
- Rászórod a darált diót.
- Kinyújtod a felső lapot, ráhelyezed a töltelékre, villával kilyuggatod.
- Megkened tejföllel
- 175 fokon sütöd 40 percig alsó-felső hőforráson, légkeverés nélkül. Előfordul, hogy az idő ettől kissé eltérő. Akkor van kész, ha a teteje már szépen megpirult.
Elkészítési idő (kimagozott meggyből):
- Tészta elkészítése: 20 perc
- Összerakás tepsiben: 20 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)
Meggyes pite tálalása
Tálra vagy tányérokra rakod. A tetejét meghintheted porcukorral.
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások