Meggyes pite: amiben meggy van, az mindig nyerő, így a meggyes pite is. Szerencsére, ez a kedvelt sütemény nem kötődik a meggy-termő időszakhoz, mert eltett meggyből is elkészíthető.

Meggyes pite 1

Meggyes pite recept

Elkészítési idő: 80 per (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

A tésztához (egy közepes tepsihez):

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 4-5 dkg porcukor (2-3 evőkanál)
  • 1 tojás és 1 sárgája)
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 80 dkg kimagozott meggy (friss, fagyasztott vagy dunsztolt, keverhető cseresznyével)
  • 2-4 evőkanál cukor
  • kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg darált dió
  • 1 evőkanál tejföl

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt (csak 40 dkg kell)
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kg meggy
  • 10 dkg (darált) dió

Emlékeztető: porcukor, só, kristálycukor, zsemlemorzsa

Megjegyzés:

Az eltett meggy valahogy mindig gyorsabban fogy el, mint a cseresznye. Ha pite vagy rétes töltelékét cseresznyéből és meggyből készíted, a savanykás íz is megmarad, és az eltett cseresznye is fogy.

Előkészítés

Ha friss meggyből készíted, a meggyet ki kell magoznod.

Meggyes pite elkészítése

  1. Először elkészíted a pite tésztát.

    Pite tészta összegyúrva

    Pite tészta összegyúrva

  2. A tészta egyik felét kinyújtod – egy kicsit nagyobbra, mint a tepsi.
    A tészta fele

    A tészta fele

    A tészta fele kinyújtva

    A tészta fele kinyújtva

  3. Elhelyezed a tepsiben. Ezt könnyen megteheted, ha a tésztát a nyújtófára csavarva viszed a tepsi fölé. A tepsiben a tészta széleiből peremet készítesz.
  4. Ha az alsó lapot vastagabbra készítetted, tedd be a sütőbe 175 fokon 10 percre.
  5. Megszórod a zsemlemorzsával.

    A tészta fele tepsiben, kicsit átsütve

    A tészta fele tepsiben, kicsit átsütve

  6. Rárakod a levétől kinyomkodott kimagozott meggyet.
  7. Rászórod a darált diót.

    Meggy és dió a pitében

    Meggy és dió a pitében

  8. Kinyújtod a felső lapot, ráhelyezed a töltelékre, villával kilyuggatod.

    Befedés a tészta másik felével

    Befedés a tészta másik felével

  9. Megkened tejföllel

    Megkenve tejföllel

    Megkenve tejföllel

  10. 175 fokon sütöd 40 percig alsó-felső hőforráson, légkeverés nélkül. Előfordul, hogy az idő ettől kissé eltérő. Akkor van kész, ha a teteje már szépen megpirult.

    Megsült tészta

    Megsült tészta

Elkészítési idő (kimagozott meggyből):

  • Tészta elkészítése: 20 perc
  • Összerakás tepsiben: 20 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)

Meggyes pite tálalása

Tálra vagy tányérokra rakod. A tetejét meghintheted porcukorral.

Meggyes pite tálalva 1

Meggyes pite tálalva 1

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.