Cukkini: a nyár egyik sláger zöldsége. Nagyon sok étel készíthető belőle és előnyös tulajdonságai (pl. alacsony kalóriatartalma) miatt kerüljön minél többször az asztalodra.
Cukkini – néhány tudnivaló
Néhány információ a zöldségről
- A tökfélék családjába tartozik. Bő termése miatt kiskertekben is termelik otthoni fogyasztásra.
- Dél-Amerikából került Európába Amerika felfedezése után. Az ottani őslakosok már jóval régebben is használták tápláléknak. A mediterrán országokban már régóta közkedvelt zöldség, nálunk néhány évtizede jött divatba. Elmondható róla, hogy ma már kedveltebb, mint a spárgatök.
- Szezonja: június végétől októberig tart. Mivel ebben az időben jó áron kapható, el lehet tenni belőle a fagyasztóba – így a téli időszakban is fogyasztható, elsősorban főzelékként, de lecsóban is jól felhasználható.
- Alakja: lehet hosszúkás, körte alakú és kerek. Nálunk leginkább a hosszúkás alakú terjedt el.
- Színe: sötétzöld, de ismert csíkos és cirmos, valamint sárga változata is.
Forrás: Wikipédia
A cukkini értékes anyagai
- A és C vitamint, valamint jelentősebb mértékben káliumot is tartalmaz. Nagy előnye, hogy kalóriaszegény, ezért az ételkészítésnél kicsit merészebben lehet használni a kiegészítőket, vagy fogyókúrás ételként is kezelhető.
- Sajnos, nem tudom, honnan mentettem el az alábbi képet, ezért nem tudom a forrást megjelölni (ha valaki tudja, örülnék, ha értesítene),
Felhasználása a gasztronómiában
Legfinomabb zsenge korában, de a nagyobb példányok is felhasználhatók – főleg friss állapotban – például főzelék készítésére. Ezekből lehet gazdaságosan eltenni télire.
A felhasználás formái
Megtisztítva, felezve, kivájva: töltött
Karikákra vágva: rakott, grillezett
Karikákra vágva, közepét kivéve: rántott vagy sörtésztában sütött
Karikákra gyalulva: saláta
Felkockázva: főzelék, lecsó, csirkemellhez
Reszelve: főzelék, tócsni, csatni
Turmixolva: krémleves
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások