Sárgaborsó püréleves: készítése nagyon egyszerű. Az étel jellegétől függően a sűrítés hagymás rántással történik, feltétként sült szalonnacsíkok kerülnek rá.

Sárgaborsó püréleves

Sárgaborsó püréleves

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 40 dkg sárgaborsó
  • 8 dl füstölt hús főzőlé
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír (a rántáshoz)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db zsemle
  • 1 kiskanál napraforgó olaj (a zsemlekockák pirításához)
  • 5 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 szál petrezselyem (elhagyható)

Bevásárlólista

  • 40 dkg sárgaborsó
  • 1 közepes fej hagyma
  • 5 dkg húsos füstölt szalonna

Emlékeztető: füstölt hús főzőlé, sertészsír, napraforgó olaj, liszt, petrezselyem

Megjegyzés:

  • Mivel a füstölt húsok főzőleve sokféle fűszert (hagyma, fokhagyma, bors, babérlevél) tartalmaz, ezért külön fűszerezés nem szükséges. Fontos, hogy kóstold meg a főzőlevet, és ha nagyon sós lenne, hígítsd fel a kívánt sótaralomra.

Előkészítés

  • A sárgaborsót mosd meg és a főzés előtti estén áztasd be.

    Sárgaborsó áztatása

    Sárgaborsó áztatása

  • A hagymát vágd apróra.

    Felaprított hagyma

    Felaprított hagyma

Sárgaborsó püréleves készítése

  1. Tedd fel a sárgaborsót főni 6 dl füstölt hús lében. (Ellenőrizd a lé sósságát!)

    Sárgaborsó főzése

    Sárgaborsó főzése

  2. Főzd addig, amíg megpuhul.
  3. Közben a húsos szalonnát vágd vékony csíkokra és serpenyőben pirítsd meg.

    Szalonna pirítása

    Szalonna pirítása

  4. A zsemlét kockázd fel és pirítsd meg az olajon egy serpenyőben.

    Pirított zsemlekockák

    Pirított zsemlekockák

  5. A megfőtt sárgaborsót botmixerrel pépesítsd.

    Pépesítés botmixerrel

    Pépesítés botmixerrel

  6. Ha nem lenne sima, szűrőszitán passzírozd át.
    Passzírozás 1

    Passzírozás 1

    Passzírozás 2

    Passzírozás 2

  7. Készítsd el a rántást az alábbi lépések szerint:
  8. Párold meg a zsíron a hagymát.
  9. Tedd bele a lisztet, és pirítsd világosra. (Nálam ez fordítva sikerült. Akkor vettem észre, hogy a  hagyma kimaradt, amikor már benne volt a zsírban a liszt. Így nem tehettem mást, utána raktam bele, de így is jó lett.)
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Rántás 3

    Rántás 3

  10. Engedd fel a maradék 2 dl füstölt hús lével.

    Rántás 4

    Rántás 4

  11. Add a sárgaborsó péphez, keverd össze és forrald fel.

    Sárgaborsó püréleves készen

    Sárgaborsó püréleves készen

Elkészítési idő (a sárgaborsó áztatási ideje nélkül):

  • Sárgaborsó főzése, hagyma és szalonna aprítás, szalonna pirítás: 60 perc
  • Rántáskészítés, leves berántása: 10 perc

Összesen: 70 perc

Sárgaborsó püré leves tálalása

A forró levest tányérokba vagy csészékbe szeded. Megszórod a kenyérkockákkal és a pirított szalonnával (a zsírjával megöntözheted. Ha van otthon, tégy rá petrezselyem bóbitát.

Sárgaborsó püréleves tálalva

Sárgaborsó püréleves tálalva

Ha sárgaborsó főzeléket keresel, itt találod.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa